Maatilalla tuotetaan maitoa ja viljellään viljaa

Esedun harjoitusmaatila sijaitsee Mikkelin Otavassa. Maatilalla alan opiskelijat pääsevät harjoittelemaan sekä maidontuotantoon että viljelyyn liittyviä työtehtäviä. Maatilan päätuotantosuunnat ovat maidontuotanto ja viljanviljely. Vuonna 2001 valmistunut pihattonavetta lypsyasemineen on mitoitettu 40 lypsävälle lehmälle. Nuorkarjaa navettaan mahtuu saman verran.

Karjarotuja opetustarkoituksessa on kolme: holstein, ayrshire ja pohjoissuomenkarja. Säilörehu on laakasiilossa, josta se jaetaan pienkuormaimella ruokintapöydälle.
Kuivaheinä korjataan pyöröpaaleihin ja annetaan ruokinnan yhteydessä säilörehun tapaan. Väkirehukioskeja on 2 kpl. Pihattonavetassa on 2x3 paikan autotandem -lypsyasema. Navetassa työskentelee kolme ammattikarjanhoitajaa. Opiskelijat tekevät viikoittain navettatöitä sekä aamu- että iltavuorossa. Maatilan työnjohtajat huolehtivat rehun korjuusta ja kuljetuksesta.

Maatilaan kuuluu peltoa 76 ha ja metsää 1200 ha. Pellot sijaitsevat Otavan koulutilan välittömässä läheisyydessä. Keskeisimmät viljelykasvit ovat rehunurmi, hernekaura, ohra ja ruis. Jonkin verran viljelyssä on kokeiltu myös rypsiä. Peltoviljelyssä tuotetaan myös pääosa koulun ruokaloiden perunoista.

Opiskelijat ovat teoriajaksolla viikoittain töissä maatilalla keskimäärin noin 10 tuntia viikossa. Ensimmäisen kesän aikana opiskelijat ovat koulutilalla tehden kaikkia maatilan töitä. Kesäjaksolla opiskelijat tekevät töitä myös puutarhassa. Maatilan viljely on luomutuotantoa, joten luonnonmukainen tuotanto on vahvasti mukana opetuksen toteutuksessa.

Lisätietoja: Tuula Romppanen, tuula.romppanen@esedu.fi

Otavan koulutilan yhteystiedot
Tutustu myös Otavan koulutilan virtuaalioppimisympäristöön


Tutustu alan perustutkintokoulutukseemme:
- maatalousalan perustutkinto, maaseutuyrittäjä