Maahanmuuttajaopiskelijat aloittivat opintonsa

01.08.2017

Meillä aloitti elokuun alussa opintonsa lähes 90 maahanmuuttajataustaista opiskelijaa. Kuusi ryhmää on alkanut Mikkelissä ja yksi Pertunmaalla.

Maahanmuuttajien koulutus on lakisääteistä kotoutumiskoulusta, jota työvoimaviranomaiset ostavat koulutuksen järjestäjiltä. Esedulla aloittavista ryhmistä kaksi on luku- ja kirjoitustaidon koulutukseen keskittyvää opetusryhmää ja viisi maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusta. Koulutukset kestävät pääsääntöisesti jouluun asti.

Maahanmuuttajien opintoihin kuuluu suomen kielen opiskelua ja yhteiskuntatietoutta sekä suomalaiseen kulttuuriin tutustumista. Opetuksessa on mukana vahvasti myös ammatillisuus ja jokaiselle opiskelijalle tehdään yksilöllinen koulutuspolku. Kotoutumiskoulutuksessa noin puolet opetusajasta opiskelija tutustuu johonkin kiinnostavaan alaan esimerkiksi työssäoppien.

”Maahanmuuttajaopiskelijoiden taustat ovat hyvin erilaiset. Osa opiskelijoista ei osaa edes lukea ja osa on suorittanut tohtorin tutkinnon. Olemme etukäteen kartoittaneet opiskelijoiden oppimisvalmiuksia ja sen perusteella sijoittaneet heidät eri tasoisiin ryhmiin”, kertoo maahanmuuttajakoulutusten ohjaava opettaja Tiia Neuvonen.

Maahanmuuttajataustaiset opiskelijat edustavat noin kahtakymmentä eri kansallisuutta. Opiskelijat ovat iältään 17-60-vuotiaita. Niin sanottuja 0-kielitaidon opiskelijoita on noin 30. Kaikilla opiskelijoilla on oleskelulupa Suomeen.

Haku käynnissä talouskouluun

Myöhemmin syksyllä Esedulla alkaa vielä kaksi maahanmuuttajaryhmää:

Talouskoulutusta maahanmuuttajille
Syyskuun 18. päivä aloittaa maahanmuuttajien talouskoulu, johon voi hakea 30.8. asti TE-palveluiden kautta. Lisätietoja TE-palveluiden sivuilta.

Toinen asumisen ja arjen perustaitojen haltuun ottamiseen keskittyvä talouskouluryhmä alkaa myöhemmin syksyllä (lokakuussa). Haku koulutukseen käynnistyy elo-syyskuussa.

Lisätietoa:
opettaja Tiia Neuvonen puh. 044 711 5929