Esedulainen esittäytyy: Tapani Rytkönen

Esedulainen esittäytyy: Tapani Rytkönen

1. Kuka olet?

Rytkönen Tapani ja toimin oppisopimuskoordinaattorina Pieksämäen toimipisteessä ja tehtäväkenttä kattaa kaikki tutkinnon ja alue ensisijaisesti Pieksämäen seutu, mutta joidenkin tutkintojen osalta koko Etelä-Savo ja joskus laajempikin.

2. Mitä työtehtäviisi Esedulla kuuluu? Missä toimipisteessä työskentelet?

Työtehtävät käsittävät oppisopimusten teon monipuolisesti eli neuvonta, tiedottaminen, sopimusten valmistelu yhteistyössä opettajien ja oppilaitosten ja työelämän kanssa, oppisopimusten solmiminen, joka tapahtuu aina työpaikalla, tutkintokoulutusten hankinta, opintososiaalisten etujen huolehtiminen sekä erilainen opiskelijoiden ja työpaikkojen ohjaus ym.

Sitten vielä pari sanaa oppisopimuksesta. Oppisopimuksen asema reformin myötä nousi ja työpaikalla oppiminen lisääntynee jatkossa. Pitää kuitenkin muistaa, että opsossa palvellaan asiakasta eli työnantajaa ja opiskelijaa ammatillisella koulutuksella. Siksi on tärkeää työpaikan opinnollistaminen, työpaikkaohjaajien valmistaminen oppisopimukseen, työpaikan ja opiskelijan henkilökohtaistaminen, tutkintokoulutusten hankkiminen ym. ja näitä koossa pitävän oppisopimuksen solmiminen ja hyvän hoksin laatiminen. Meidän tehtävänä on siis palvella työpaikkaa ja opiskelijaa eikä käyttää työelämää vain oppimisympäristönä.

3. Miten päädyit töihin Esedulle?

Valmistuin Oulun yliopistosta v. 1988, opintojen välillä olin Iisalmen kaupungilla suunnittelutoimistossa töissä. Valmistumisen jälkeen menin Oulun kaupunkisuunnitteluun, sieltä palasin Iisalmeen ja aikuiskoulutussuunnittelijaksi 1989, muutaman vuoden Ylä-Savon Instituutille töihin ja v. 1995 aloitin Ylä-Savon ammattiopistolla oppisopimuksen parissa koulutustarkastajana.

Pieksämäelle tulin Keski-Savon oppimiskeskukselle (Keso ja Paso eli Pieksämäen ammattiopisto) koulutustarkastajaksi vuonna 1997. Sittenhän vuonna 2009 koitti esedulaisuus, kun Paso ja Esedu yhdistyivät. Niin välillä olin vuoden Joensuussa.

4. Kerro hieman lisää itsestäsi. Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajalla?

Vapaa-aika kuluu monenlaisissa merkeissä: kalastelen kesällä ja talvella (verkko) sekä uistelu ja heittely lähivesillä ja vähintään yksi kalareissu kesässä Lappiin. Syksyisin metsästys eri muodoissa – pystykorva Piki odotteleekin jo syksyn jänis- ja lintujahteja. Lentopalloa pelailen koulun porukassa ja siitä tuossa seinällä roikkuu joku läpyskä viime viikonlopulta. Viime vuosina olen vähän politiikkaakin harrastellut mm. Pieksämäen vaalit on hoidettavana parhaillaan, kun olen keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana. No sitten vielä on sivutoimena maatalous: viljelen ruokohelpeä tuolla Ylä-Savossa.

5. Kerro hyvä vitsi. 🙂

Kun kerroin kalastamisen olevan harrastuksena, niin aina kysellään, kuinka suuria kaloja nousee ja sitten tohditaan epäillä, kun kerron saaliit ja painot. Monikaan ei tiedä, että lohihan kasvaa niin kauan kunnes sen pyytäjä kuolee.

6. Minkä hyvän teon olet viimeksi tehnyt työtoverillesi tai jollekin läheisellesi?

Sakun lentopallokisoissa viikonloppuna yritin järjestellä kohtuullisen hyviä passeja pojille, jotta pääsivät lyömään palloa kenttään ja sitten illalla tarjosin laatu konjakit pojille!

Kuva: Marika Auvinen

marikaauvinen
Jaa sivu