Kielen opiskelua uudessa kotimaassa

28.3.2018

Kielen opiskelua uudessa kotimaassa

Millaista on suomen kielen opiskelu? Millaista on koulutus uudessa kotimaassa? Mitä haasteita kielen opiskeluun liittyy? Lue, mitä opiskelijamme kertoivat aiheesta!

Mitä vaikeuksia kohtaat suomen kielen oppimisessa?

Yksi vanhemmista opiskelijoista sanoi, että ”Minun on vaikea lukea, koska suomalaiset vokaalit tekevät vaikeaksi ymmärtää sanoja, ja minusta tuntuu, että kuuntelen samankaltaisia sanoja, mutta ne eivät olekaan”.

Luuletko, että ikä on esteenä oppia suomen kieltä?

”Ehdottomasti”, sanoivat naiset.

”Olen viisikymmentä ja siitä on kauan aikaa, kun minulla oli kynä ja paperi kädessä, teen parhaani oppiakseni mutta tie on pitkä.”

Onko sinulla suunnitelmia suomen kielen kurssien jälkeen?

Nuori opiskelija kertoi minulle tavoitteistaan: ”Haluan mennä lukioon tai ammatilliseen kouluun, olla taloudellisesti riippumaton mahdollisimman pian, ja jatkaa elämääni Suomessa itsenäisesti”.

Suomalainen koulutusjärjestelmä on sijoittunut usein ensimmäiseksi kansainvälisissä vertailuissa. Näetkö eroja muiden maiden koulutusjärjestelmään?

”Kyllä, tietysti, Suomessa saa opiskella ilmaiseksi”, sanoo korealainen opiskelija. ”Koreassa sinun täytyy ajatella sinun arvosanoja ennen kuin suunnittelet mille alalle sinä menet opiskelemaan. Täällä Suomessa sinä voit suunnitella aikaisemmin haluamaasi ammattia, eivätkä huippuarvosanat ole niin tärkeät.”

Sudanista lähtöisin oleva opiskelija kertoi minulle, että ”Suomalaista koulutusta ei voi edes verrata sudanilaiseen koulutukseen. Olen onnellinen, että minun lapseni voivat käydä koulua Suomessa ja saada hyvän koulutuksen.”

Esedussa on myös opiskelijoita, jotka eivät ole päättäneet opiskelua kotimaissaan tai eivät ole koskaan käyneet koulua. Eräs opiskelija kertoi minulle, että täällä Suomessa on vaikea löytää työpaikkaa ilman ammattikoulutusta.

”Vietin suurimman osan elämästäni Syyriassa työskentelemällä ja tekemällä rahaa ilman ammattikoulutusta.  Täällä minun täytyy oppia ensin suomea hyvin ja sen jälkeen opiskella ammatti.”

Mitä minä itse ajattelen?

Itse olen onnellinen, että voin olla täällä Suomessa. Täällä voin jatkaa opiskelua ja toteuttaa unelmiani. Nyt minä opiskelen suomi 1 –kurssilla ja tulevaisuudessa haluaisin opiskella toimittajaksi.

Itse olen optimistinen ja ajattelen, että meillä nuorilla maahanmuuttajilla on erittäin valoisa tulevaisuus Suomessa.

Me nuoret aiomme tehdä parhaamme ollaksemme tuotteliaita suomalaisessa yhteiskunnassa, emme ainoastaan kuluttajia.

Teksti ja kuva: Raghad McHawh

Lue myös Raghadin ensimmäinen blogiteksti: ”Uusi elämä Suomessa”

Tiia Neuvonen
Jaa sivu