Uuden edessä

19.4.2018

Uuden edessä

Kuusitien aulassa käy iloinen puheensorina. Kahvilan pöydissä keskustellaan suomen lisäksi myös farsiksi, arabiaksi, unkariksi, tigrinjaksi, kurdiksi, viroksi ja venäjäksi.  Opettaja astelee reippaasti aulaan, tarkistaa ketkä ovat paikalla ja toivottaa: ”Tervetuloa Esedulle kotoutumiskoulutukseen!”

”Tykkään Suomen luonnosta.”

”Suomessa on hyvä olla, koska täällä on rauhallista.”

”Pieksämäki on paras paikka asua, koska kaikki on lähellä ja täällä on hyvät koulut.”

Ulkona tihuuttaa vettä, mutta sisällä Kuusitien luokassa on aurinkoinen tunnelma. Koto2-ryhmän opiskelijat tekevät ryhmälle omaa puuta, jonka juuret ovat kietoutuneet tiukasti Suomen maaperään ja eriväriset lehdet havisevat kevättuulessa. Työskentelyn lomassa opiskelijat tutustuvat toisiinsa ja opettajiinsa. Ryhmässä on 14 opiskelijaa kahdeksasta eri lähtömaasta, kaikkien yhteinen kieli on suomi. Jännityksen lisäksi ilmassa väreilee aito innostus: ollaan yhdessä uuden edessä niin opet kuin opiskelijatkin.

”Minä haluan rakennusmieheksi.”

”Ahaa, tiedätkös mikä tämä on?” kysyy suomi toisena kielenä opettaja ja osoittaa ruuvimeisselin kuvaa seinällä.

”Se on… mei…mes…meisseli!”

Vauhti ja innostus kohti ammatillisia opintoja on kova. Vauhtia lisää ammatillisen koulutuksen fyysinen läsnäolo, jo ensimmäisellä kahvitauolla Koto2-ryhmän opiskelijat ovat jo jututtamassa tutkintoon opiskelevia opiskelijoita. Tauon jälkeen ohjaavalle opettajalle jo satelee kysymyksiä työssäoppimisesta ja tulevasta uravalinnasta.

Koto2-ryhmän opiskelijat opiskelevat lokakuulle saakka. Kielen lisäksi yhdessä opettajien kanssa opiskellaan suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria sekä hahmotetaan omaa uravalintaa mm. työssäoppimisen avulla. Ammatin hankkiminen ja työllistyminen on tärkeä osa kotoutumista. Koto2-ryhmän opiskeljoilla polku kohti työelämää alkaa vasta hahmoittua, mutta työn ja ammatillisen koulutuksen läsnäolo kotoutumiskoulutuksessa vauhdittaa tätä prosessia.

Teksti ja kuvat: Tiia Neuvonen

Tiia Neuvonen
Jaa sivu