Usein kysytyt kysymykset

Kokoamme tälle sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen koronavirustilanteeseen.

Päivitämme sivua säännöllisesti lisäämällä kysymyksiä. Viimeisin päivitys 5.5.2020.

Heräsikö sinulla kysymys, johon et löytänyt vastausta tältä sivulta? Ota yhteys: info@esedu.fi, niin selvitämme vastauksen.

Jatkuuko koulutussopimusjakso normaalisti?

Esedun opiskelijoiden koulutus- ja oppisopimusjaksot jatkuvat pääosin normaalisti.

Työelämässä oppimisen jaksoja koskee kuitenkin seuraavat määräykset:

  • Vain täysin terveet opiskelijat voivat mennä työpaikalle
  • Jos opiskelija on ollut ulkomailla, missä tahansa ulkomailla, on Suomeen paluusta oltava kulunut kaksi viikkoa (14 vrk), ennen kuin saa mennä työpaikalle. Ulkomaan matkoiksi lasketaan myös laivaristeilyt.

Opiskelijat voivat sairastuessaan jäädä omalla ilmoitukselle pois koulutus- tai oppisopimusjaksoilta, kunhan ilmoittavat asiasta työpaikalle ja vastuuohjaajalleen.

Jos koulutus- tai oppisopimusjaksosi päättyy, ota yhteys vastuuohjaajasi opintojen jatkon selvittämisen osalta. Jos taas koulutussopimusjaksosi on alkamassa ennen 13.4., aloitat sen normaalisti, ellei työpaikka toisin määrää.

Koulutussopimusjakson aikana olet oikeutettu ateriakorvaukseen.

Koen, että minun ei ole turvallista suorittaa koulutussopimusjaksoa koronavirustilanteen vuoksi työelämässä. Miten minun tulee toimia?

Esedu noudattaa opetusjärjestelyissä Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen ohjeita ja suosituksia. Jos opiskelija haluaa itse keskeyttää koulutussopimusjakson, hänen tulee sopia asiasta työpaikan sekä jakson vastuuohjaajan kanssa.

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä:

Työpaikalla tai muualla oppilaitoksen ulkopuolella järjestettävää koulutusta ja työharjoittelua suositellaan jatkettavaksi, jos se on työpaikan puolesta mahdollista ja koulutuksen järjestäjä ja työnantaja arvioivat, että työympäristö on turvallinen opiskelijalle.

Mikäli työpaikalla on suuri riski saada koronatartunta, on suositeltavaa, että työpaikalla järjestettävää koulutusta jatketaan vasta, kun riskiä ei enää ole.

Terveydenhoitoalalla tulee ottaa huomioon, että opiskelijoiden työpanosta saatetaan tarvita, mikäli terveydenhoitoon tulee henkilöstövajetta epidemian pitkittyessä.

Lisätietoa:
Opetushallituksen sivuilta: https://www.oph.fi/fi/usein-kysyttya?themes%5BKoronavirus%5D=Koronavirus
Opetus- ja kulttuuriministeriöltä: https://minedu.fi/koronavirus-ja-varautuminen

Saanko käydä koululla syömässä?

Kaikkien toimipisteidemme ruokalat on toistaiseksi suljettu koulun ollessa kiinni. Poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana koulutuksenjärjestäjillä ei ole velvollisuutta järjestää ruokailua niille, jotka etäopetuksessa.

Lainsäädännön mukaan päätoimisessa perustutkintokoulutuksessa ja valmentavassa koulutuksessa opiskelijalla on oikeus maksuttomaan ateriaan sellaisina päivinä, joina opiskelijan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma edellyttää opiskelijan läsnäoloa koulutuksen järjestäjän osoittamassa koulutuspaikassa. Tällä tarkoitetaan lähiopiskelua oppilaitoksessa tai koulutussopimusjaksoa.

Opiskelijoille ei järjestetä ruokailua eikä makseta ateriakorvausta etäopiskelupäiviltä. Koulutussopimusjaksoilla ateriakorvaus maksetaan normaaliin tapaan.

Opiskelijoille jaetaan ruokakassit huhtikuun 2020 lopulla (viikko 18) ennakkotilausten mukaisesti. Ruokakassitilaus järjestetään myös toukokuussa 2020 (ennakkotilauksen mukaisesti). Ruokakassien jaosta laitettu tiedote Wilman kautta.

Vaikuttaako tilanne kesälomiin?

Toistaiseksi noudatamme voimassa olevaa aikataulusta. Mahdollisista muutoksista tiedotamme erikseen.

Opiskelijoiden lomat

  • Talviloma: 24.2-1.3.2020 (vko 9)
  • Kesäloma: 6.-31.7.2020 (viikot 28-31) Katso kohta Kesäajan opinnot
  • Syysloma: 16.-23.10.2020
  • Joululoma: 21.12.2020-3.1.2021 (viikot 52-53)

Toukokuun valmistujaisjuhlien toteuttamisesta tiedotetaan myöhemmin.

Kesäajan opinnot

Ammatillinen koulutus uudistui vuonna 2018 (Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017).  Uudistunut ammatillisen koulutuksen rahoitusasetuksen mukaan opiskelijoiden kesäloman pituus voi olla korkeintaan neljä viikkoa. Tällä edistetään opiskeluaikojen lyhenemistä.

Ensi kesän kesäopiskelujakso on 1.6. – 3.7.2020.

Opiskelu kesäajalla voi olla mm.

  • työelämässä tapahtuvaa oppimista koulutus- tai oppisopimuksella,
  • etäopintoja, esimerkiksi yhteisten opintojen verkko-opintoja tai
  • kesäopintojakson aikaisia lähiopintoja.

Jos opiskelijalla on kesätyöpaikka, niin hänelle voidaan tehdä lyhyt oppisopimus, mikäli tämä tutkinnon tavoitteisiin ja työpaikalle sopii. Vaihtoehtoisesti opiskelija voi tehdä esimerkiksi kesätyön yhteyteen sopivia etätehtäviä tai sitten opiskelija ei opiskele kesäjakson aikana lainkaan kesätöiden aikana.

Vastuuohjaaja suunnittelee yhdessä opiskelijan kanssa parhaiten jokaisen opiskelijan henkilökohtaiseen tilanteeseen sopivan kesäjakson.

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä:

Jaa sivu