Yrittäjyys ja yrittäjyyskasvatus

Meillä innostetaan yrittäjyyteen

Meille yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta on tärkeä osaamisen kehittämisen painopistealue. Tavoitteenamme on, että Esedusta valmistuu työelämään vastuullisia osaajia, jotka hallitsevat perustiedot yritystoiminnasta ja joilla on hyvät valmiudet toimia yrittäjämäisesti – vaikka toisen palveluksessa.
Oman osaamisen tuotteistaminen ja sisäisen yrittäjyyden merkitys itsearvioinnin kautta ovat osa jokaisen yrittäjyyttä opiskelevan osaamisen kehittämistä.
Panostamme yrittäjämäisiin oppimisympäristöihin ja olemme mukana niin maailmanlaajuisessa harjoitusyritysverkostossa kuin myös NY Vuosi yrittäjänä –toiminnassa.

NY yrittäjyyttä ja verkostoitumista Etelä-Savossa

 

Etelä-Savon ammattiopistossa (Esedu) on tehty Nuori Yrittäjyys- toimintaa jo vuodesta 2008 lähtien ja se on painopiste Esedun yrittäjyyskoulutuksessa. Opiskelun yhteydessä on perustettu NY- yrityksiä, pidetty NY- leirejä ja Minicampeja sekä osallistuttu alueellisiin ja valtakunnallisiin NY- kilpailuihin. NY-opiskelu on liitetty valtakunnallisiin tutkinnonosiin ja toteutettu verkostoitumista hyödyntämällä. NY-toiminta on ollut vaikuttavuudeltaan merkittävää ja sitä kautta on syntynyt uusia yrityksiä. Yrittäjyyskasvatuksen ja yrittäjyyden kehittämistyötä jatketaan Esedussa.

NY semifinaalit ovat Etelä-Savossa vuosittainen tapahtuma, johon Esedu säännöllisesti osallistuu. Esedusta on myös päästy valtakunnallisiin NY-finaaleihin, vuonna 2018 Pulla ja Pätäkkä NY, vuonna 2017 Moniapupalvelu NY ja tänä vuonna 2019 Keken lounas NY. Esedu on aktiivinen toimija Taitaja-kilpailuissa ja tänä vuonna osallistuttiin myös yrittäjyyden Taitaja-kilpailuihin.

Projektitoiminta on kulkenut käsi kädessä NY- toiminnan kanssa maakunnallisissa projektityöverkostoissa. Tällä hetkellä on käynnissä ROIHU-projekti (vuodesta 2018 lähtien), jossa ovat mukana Esedun lisäksi esimerkiksi Xamk, Pienyrityskeskus ja Samiedu. Edellinen yrittäjyysprojekti vuosina 2016-2018 oli SHAKE pääosin samojen toimijoiden kesken. Projektien puitteissa on kehitetty NY-toimintaa sekä pidetty NY- leirejä ja Minicampeja. Tämän vuoden NY Minicamp oli Xamkissa Mikkelissä ja vuonna 2018 Saimaa Stadiumissa Mikkelissä.

NY-yritysten toimintaa voidaan toteuttaa monilla eri osaamisaloilla. Matkailu- ja leipomoalan opiskelijat tekevät aktiivisesti projektitöitä erilaisissa tilaisuuksissa, juhlissa ja esimerkiksi Mikkelin Jukurien jääkiekko-otteluissa. Liiketalouden opiskelijat ovat rohkeasti perustaneet NY – yrityksiä esim. lounaspalvelun, siivous- ja pihanhoidon tai mainospalveluiden alalle. Esimerkiksi LiveClean NY oli hienosti menestynyt NY-yritys.

Tänä kesänä 2019 leipomoalan opiskelijat ovat perustaneet KesäOnni NY ja KesäCafe NY-yritykset, jotka palvelevat asiakkaita kesälukukauden Esedun tiloissa Mikkelin Otavankadulla. Kesäajan NY-yrityksiä on myös logistiikassa ja pintakäsittelyssä Mikkelissä sekä hius- ja kauneusalalla Pieksämäellä. Yksi Esedun kauneusalan yritys toimii kesän ajan Varkaudessa kauppa- ja kulttuurikeskuksessa.

Etelä-Savon yrittäjyysfoorumit ovat vuosittainen tilaisuus Etelä-Savossa yrittäjyyden kehittäjille ja siitä kiinnostuneille. Vuonna 2018 se pidettiin Savonlinnassa ja esiintyjänä oli esimerkiksi Auttavat Kädet NY-opiskelijat. Tämän vuoden 2019 yrittäjyyskasvatusfoorumi oli jo kuudes perättäinen, ja tällä kertaa se järjestettiin Pieksämäellä. Esiintyjien joukossa olivat esimerkiksi Esedun NY-opiskelijoita ja opiskelijayrittäjä Aake Kuoppala.

Verkostomainen toiminta on olennainen osa yrittäjyyttä ja sen opetusta. Ilman hyvin toimivaa ja laajaa verkostoa ei ole myöskään NY- toimintaa. Silloin ei ole toimeksiantajia eikä tilaisuuksien järjestäjiä tai yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi NY-semifinaalit pidetään kauppakeskus Stellassa ja niiden taustalla on järjestäjäverkosto, joissa ovat mukana Xamkin Pienyrityskeskus, Etelä-Savon Yes-toimisto, Esedu, Samiedu, Osuuskauppa Suur-Savo, Etelä-Savon yrittäjät, Mikkelin peruskouluja sekä mikkeliläisiä pienyrittäjiä ja muita yrityksiä.

NY-toiminnan mallissa opiskelijat aloittavat yrittäjyyden opintonsa oppilaitoksessa ja hyödyntävät yrittäjyyden verkostoa omissa töissään ja projekteissaan. Ilman opiskelijoita verkostolle ei ole tarvetta ja toisaalta opiskelijoiden ja opettajien on vaikea toimia NY toiminnassa ilman verkostoa.

Joskus NY-yrittäjistä tulee oikeita yrittäjiä niin kuin Paljon Pidetty NY– yrittäjä Anni Heikkinen on uuden äärellä. Heikkinen valmistui Esedussa artesaaniksi ja ryhtyi sen jälkeen yrittäjäksi. Heikkisen yritys, toiminimi Paljon pidetty tarjoaa ompelupalvelua.

Myös hierojan ammattitutkinnon  opiskellut Tuomas Kastikainen sai opintojen aikana tukea yrittäjyyteen niin NY-opinnoista kuin ammattiopinnoista. Tuomaksella on oma hierontayritys, joka toimii kahdella paikkakunnalla. Oppilaitoksen verkostot auttoivat näiden yrityksen perustamisessa NY-pohjalta.

Yrittäjyyden kehittäminen Esedussa jatkuu, sillä käynnissä olevassa tiimimestarin valmennuksessa mukana on peräti 18 esedulaista opettajaa. Maakunnallisen opiskelijayrittäjyyttä edistävän uuden laajapohjaisen organisaation perustamisselvitys on käynnissä. Tavoitteena on vahvistaa Etelä-Savolaisten koulujen ja oppilaitosten yrittäjyysvalmennusta entisestään tiiviissä yhteistyössä mm. Yrittäjien, Kauppakamarin, Uusyrityskeskuksen, kehittämisyhtiöiden ja oppilaitosten asiantuntijoiden kanssa.

 

Jaa sivu