Yleiset kielitutkinnot (YKI)

Yleiset kielitutkinnot Esedussa

Etelä-Savon ammattiopistolla on järjestämisoikeus yleisten kielitutkintojen suomen kielen keskitason tutkintoon sekä englannin kielen keskitason tutkintoon. Yleisten kielitutkintojen suomen kielen keskitason tutkintoja voi suorittaa oppilaitoksessamme neljä kertaa vuodessa, englannin kielen keskitason tutkinnon kerran vuodessa, keväällä. Tutkinto koostuu neljästä osakokeesta: tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen, puheen ymmärtäminen ja puhuminen.

Yleinen kielitutkinto on aikuisille tarkoitettu virallinen kielitaitotutkinto. Tutkinnossa arvioidaan kielen osaamista sellaisissa käytännön tilanteissa, joissa aikuinen joutuu puhumaan, kuuntelemaan, kirjoittamaan tai lukemaan suomen kieltä. Tutkinto antaa luotettavan arvion kielitaidostasi riippumatta siitä, missä osaaminen on hankittu. Jos haet Suomen kansalaisuutta, voit todistaa kielitaitosi hyväksytyllä suomen kielen keskitason tutkinnolla.

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua kielitutkintoon vain sähköisesti osoitteessa https://yki.opintopolku.fi.  Sinun pitää ilmoittautua itse ja sinulla pitää olla sähköpostiosoite.

Valitse kieli, taso ja paikkakunta ja jatka ilmoittautumaan tutkintoon. Kun ilmoittaudut yki-tutkintoon, sinun pitää tunnistautua joko:

  1. Suomi.fi-tunnistautuminen omilla pankkitunnuksilla (kun sinulla on suomalaisen pankin pankkitunnukset) tai esim. puhelimen mobiilivarmenteella.
    TAI
  2. sähköpostiin tulevan tunnistautumislinkin kautta.

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova, eli sitä EI VOI PERUA ilmoittautumisen jälkeen.

Tutkintomaksu

Tutkintomaksu on 123 €. Saat sähköpostiisi vahvistuksen ilmoittautumisesta ja maksulinkin. Maksuaikaa on 8 päivää. Jos jätät ilmoittautumismaksun maksamatta, ilmoittautumisesi ei ole enää voimassa, etkä pääse tutkintoon.

Tutkintopäivää koskevat ohjeet

Saat viimeistään kaksi viikkoa ennen tutkintopäivää kirjeen, jossa on tarkka alkamisaika ja -paikka.

Seuraava tutkintoajankohta

  • Lauantaina 7.11.2020
    suomi, keskitaso

Ilmoittautumisaika

1.-30.9.2020

Ilmoittautuminen

https://yki.opintopolku.fi/yki/tutkintotilaisuus/583

Lisätietoja

palveluneuvoja Helena Harmonen
puh. 050 389 1278
helena.harmonen@esedu.fi

YKI ja Suomen kansalaisuuden hakeminen

Suomen kansalaisuuden hakemiseen vaaditaan yleisen kielitutkinnon suomen tai ruotsin kielen keskitason kokeen suorittaminen vähintään taitotasolla 3 vähintään kahdessa osakokeessa.

  • puhuminen ja kirjoittaminen tai
  • puheen ymmärtäminen ja kirjoittaminen tai
  • tekstin ymmärtäminen ja puhuminen.

Voit osoittaa hyväksyttävät yhdistelmät myös useammalla tutkintotodistuksella. Jos sinulla on taitotaso 3 kahdessa osakokeessa, mutta osakokeet ovat jotkin muut kuin yllä mainitut yhdistelmät, todistuksesi ei kelpaa kielitaidon osoittamiseen, jos haet Suomen kansalaisuutta. Huomaathan kuitenkin, että sinun on suoritettava koko tutkinto ja osallistuttava kaikkiin osakokeisiin. Muuten et saa tutkintotodistusta. Tutkinto on suoritettava kokonaan saman päivän aikana.

Lisätietoja

Vinkki: Ennen kuin ilmoittaudut kielitutkintoon, käy tutustumassa tutkintojen tasoon ja rakenteeseen Jyväskylän yliopiston sivuilla.

Erityisjärjestelyt

Jos tarvitset erityisjärjestelyjä tutkinnossa esimerkiksi dysleksian, näkö- tai kuulovaikeuksien takia, sinun täytyy tuoda lausunto esim. lääkäriltä, psykologilta tai erityisopettajalta sekä tutkinnon suorittajan anomus erityisjärjestelyiksi samalla kuin ilmoittaudut tutkintoon. Erityisjärjestelyjä voivat olla esim. lisäaika tai isompi teksti.

Jaa sivu