Yleiset kielitutkinnot (YKI)

Yleinen kielitutkinto on aikuisille tarkoitettu virallinen kielitaitotutkinto. Tutkinnossa arvioidaan kielen osaamista sellaisissa käytännön tilanteissa, joissa aikuinen joutuu puhumaan, kuuntelemaan, kirjoittamaan tai lukemaan suomen kieltä. Tutkinto antaa luotettavan arvion kielitaidostasi riippumatta siitä, missä osaaminen on hankittu. Jos haet Suomen kansalaisuutta, voit todistaa kielitaitosi hyväksytyllä suomen kielen keskitason tutkinnolla.

Yleiset kielitutkinnot Esedussa

Etelä-Savon ammattiopistolla on järjestämisoikeus yleisten kielitutkintojen suomen kielen keskitason tutkintoon sekä englannin kielen keskitason tutkintoon. Yleisten kielitutkintojen suomen kielen keskitason tutkintoja voi suorittaa neljä kertaa vuodessa, englannin kielen keskitason tutkinnon kerran vuodessa, keväällä. Tutkinto koostuu neljästä osakokeesta: tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen, puheen ymmärtäminen ja puhuminen.

Ilmoittautuminen

Kielitutkintoon voi ilmoittautua ainoastaan täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja palauttamalla sen oppilaitokseen:

Postitse:
Etelä-Savon ammattiopisto / YKI
PL 304 (Otavankatu 4), 50101 Mikkeli

Sähköpostitse:
allekirjoitettuna ja skannattuna hakupiste@esedu.fi

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova, eli sitä EI VOI PERUA ilmoittautumisen jälkeen. Tarkemmat tiedot aikataulusta ja tutkintomaksun maksamisesta ovat kutsukirjeessä, joka lähetetään sinulle postitse viimeistään kaksi viikkoa ennen tutkintotilaisuutta.

Tutkintomaksu

Tutkintomaksuihin on tulossa muutoksia.

Tutkintomaksu on maksettava ennen tutkintoon osallistumista.
HUOM! Oppilaitoksella on oikeus veloittaa tutkintomaksu, mikäli ilmoittautunut ei tule tutkintoon. 

Seuraavat tutkintoajankohdat

Lauantaina 9.11.2019
– suomi, keskitaso

Ilmoittautumisaika

2.-30.9.2019

 

YKI ja Suomen kansalaisuuden hakeminen

Suomen kansalaisuuden hakemiseen vaaditaan yleisen kielitutkinnon suomen tai ruotsin kielen keskitason kokeen suorittaminen vähintään taitotasolla 3 vähintään kahdessa osakokeessa.
  • puhuminen ja kirjoittaminen, tai
  • puheen ymmärtäminen ja kirjoittaminen, tai
  • tekstin ymmärtäminen ja puhuminen.
Voit osoittaa hyväksyttävät yhdistelmät myös useammalla tutkintotodistuksella. Jos sinulla on taitotaso 3 kahdessa osakokeessa, mutta osakokeet ovat jotkin muut kuin yllä mainitut yhdistelmät, todistuksesi ei kelpaa kielitaidon osoittamiseen, jos haet Suomen kansalaisuutta. Huomaathan kuitenkin, että sinun on suoritettava koko tutkinto ja osallistuttava kaikkiin osakokeisiin. Muuten et saa tutkintotodistusta. Tutkinto on suoritettava kokonaan saman päivän aikana.

Lisätietoja kansalaisuuden hakemisesta löydät Maahanmuuttoviraston Internet-sivuilta.
Lisätietoja tutkintopäivistä ja -paikoista löydät Opetushallituksen Internet-sivulta.
Vinkki: Ennen kuin ilmoittaudut kielitutkintoon, käy tutustumassa tutkintojen tasoon ja rakenteeseen tästä

Erityisjärjestelyt

Jos tarvitset erityisjärjestelyjä testissä esimerkiksi dysleksian, näkö- tai kuulovaikeuksien takia, sinun täytyy tuoda lausunto esim. lääkäriltä, psykologilta tai erityisopettajalta sekä tutkinnon suorittajan anomus erityisjärjestelyiksi samalla kuin ilmoittaudut testiin. Erityisjärjestelyjä voivat olla esim. lisäaika tai isompi teksti.

Jaa sivu