Kokki

Kokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Opiskele ravintola-alan ammattilaiseksi!

Kokki suunnittelee ja valmistaa ruokaa asiakkaille. Keittiön usein kiireinen työtahti edellyttää ripeyttä ja organisointikykyä. Työssä tarvitaan myös kädentaitoja, mielikuvitusta sekä hyvää väri-, maku- ja hajuaistia. Kokin tehtäviin kuuluu kylmien ja lämpimien ruokien valmistaminen sekä joskus leivonta. Työ on erilaisten raaka-aineiden ja puolivalmisteiden esikäsittelyä, käsittelyä ja kypsentämistä sekä esillelaittoa. Kokki osaa myös huomioida erityisruokavalioasiakkaat.

Kokki osallistuu ravintolan lounas- ja á la carte -ruokalistojen sekä ateria- ja annostilausten suunnitteluun. Kokki huolehtii tavaratilausten vastaanotosta ja varastoinnista. Kokin tehtäviin kuuluu myös keittiön puhtaanapitoon liittyvät tehtävät sekä astioiden pesu. Nykyaikaisen keittiön monia laitteita on osattava käyttää, huoltaa ja puhdistaa.

Kokki osaa toimia tarpeen tullen salissa asiakaspalvelutehtävissä. Työ on pääasiassa vuorotyötä, joten töissä ollaan myös viikonloppuisin ja arkivapaat ovat yleisiä. Kokki työskentelee kansainvälisellä alalla ja tekee yhteistyötä eri kulttuureista tulevien työntekijöiden kanssa, yhteisenä tavoitteena tyytyväinen asiakas.

Kokkina osaat toimia ruoanvalmistuksentehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Tunnet elintarvikkeet ja raaka-aineet, valmistat maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa myös erityisruokavalioasiakkaille ja laitat sen esille joko suurelle joukolle kerrallaan tai annoksittain. Toimit kestävän toimintatavan, hygieniavaatimusten ja anniskelumääräyksien mukaisesti sekä noudatat muita alan sopimuksia ja säädöksiä. Voit opinnoissasi omilla valinnoillasi suunnata osaamistasi esimerkiksi suurkeittiön tai ravintolan ruoanvalmistukseen.

Tutkinnon suorittaneena

  • tunnet elintarvikkeet ja raaka-aineet
  • osaat valmistaa eri liike-ideoiden mukaisesti maukasta ja terveellistä ruokaa
    huomioit myös erityisruokavalioasiakkaat
  • osaat ruokien esillelaiton ja tarjoilutavat
  • toimit taloudellisesti ja yrittäjämäisesti

Opiskelupaikka

  • Mikkeli: Otavankatu 4
  • Pieksämäki: Kuusitie 41

 

 

 

Osaamisalat

Ruokapalvelun osaamisala

Työtehtävät

Työpaikkasi voi olla kahvila, henkilöstöravintola, ravintola, catering-alan yritys, suurkeittiö tai juhla- ja pitopalveluyritys.

Koulutuksen sisältö

Tutkinnon laajuus on 180 osp. Tutkinto muodostuu ammatillisista, pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat:

  1. Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
  2. Lounasruokien valmistus 40 osp
  3. Annosruokien valmistus 25 osp

Valinnaiset tutkinnon osat:

  1. À la carte- ruoanvalmistus 30 osp
  2. À la carte- tarjoilu 30 osp
  3. Juomien myynti ja tarjoilu 25 osp
  4. Kahvilapalvelut 10 osp
  5. Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
  6. Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa 20 osp
  7. Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 osp
  8. Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen 30 osp
  9. Suurkeittiön ruokatuotanto 25 osp
  10. Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 25 osp
  11. Tilaus- ja juhlatarjoilu 25 osp
  12. Vähittäiskaupan asiakaspalvelussa toimiminen 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat:

  1. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  2. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  3. Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

 

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu sinulle, jota kiinnostaa alan monipuoliset työtehtävät. Sinulla voi olla jo aikaisemmin hankittua alan työkokemusta.

Voit hakeutua suorittamaan koko tutkinnon, tutkinnon osia tai jatkamaan kesken jääneet opintosi loppuun.

Aikaisempi osaaminen

Tunnustamme kaiken aiemmin hankkimasi osaamisen, joka vastaa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia tai osaamistavoitteita. Sinulla on näin mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman tutkintokoulutukseen osallistumista, jos osaamisesi on riittävää.

Koulutukseen ei ole erillistä hakuaikaa – voit hakeutua opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Opintojen aloitus sekä kesto sovitaan hakijakohtaisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Jatkuvan haun valintaperusteet

  • sinulla on riittävät edellytykset koulutuksesta suoriutumiseen
  • sinulla on riittävä suomen kielen taito
  • olet soveltuva alan työtehtäviin
  • olet motivoitunut alalle
  • eduksesi katsotaan aiemman tutkinnon puuttuminen

 

Koulutusmaksu

Opetus on maksutonta. Opiskelija maksaa itse koulutuksen aikana mahdollisesti suoritettavien työelämän pätevyystestien viranomaismaksut, osan opiskelukustannuksista, esim. koulutuksessa tarvittavat, ammatin edellyttämät työvaatteet sekä -jalkineet. Päätoimiseen opiskeluun sinun on mahdollista hakea opintotukea. Työttömänä hakijana voit selvittää TE-toimistosta oikeutesi opiskella työttömyysturvalla.

Toteutus

Koulutus muodostuu lähiopetuksesta, käytännön harjoituksista, itsenäisestä työskentelystä, oppimistehtävistä, ohjauksesta sekä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta.

Hakeutuminen Mikkelissä alkavaan koulutukseen

Jatkuva haku, aloitus sopimuksen mukaan.

Tästä pääset täyttämään hakemuksen.

Hae koulutukseen

Hakeutuminen Pieksämäellä alkavaan koulutukseen

Jatkuva haku, aloitus sopimuksen mukaan.

Tästä pääset täyttämään hakemuksen.

Hae koulutukseen

Kuka voi hakea yhteishaussa?

Ammatillisten perustutkintojen pohjakoulutusvaatimuksena on peruskoulun/perusopetuksen oppimäärän suorittaminen tai vastaavat opinnot ulkomailla. Koulutuksen järjestäjä voi ottaa opiskelijaksi myös hakijan, jolla muutoin katsoo olevan riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.

Jos olet suorittanut lukion oppimäärän tai ylioppilastutkinnon, voit yhteishaussa hakea ammatilliseen perustutkintoon ylioppilaiden kiintiöpaikoilla (oma yo-linjakoodi). Mikäli alalla ei ole yo-paikkoja, voit hakeutua opiskelemaan jatkuvassa haussa. Ylioppilastutkinnon suorittanut ei voi hakea ammatilliseen koulutukseen peruskoulun päättötodistuksella. Jos olet suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea ammatilliseen koulutukseen jatkuvassa haussa.

Kevään 2019 ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen valtakunnallinen yhteishaku järjestetään 19.2. -12.3.2019.
Yhteishaku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.

Katso lisää tietoa yhteishausta

 

Haku alkaa

19.02.2019

Haku päättyy

12.03.2019

Koulutus alkaa

01.08.2019

Kesto/laajuus

180 osp.

Koulutusmaksu

Opetus on maksutonta. Opiskelija maksaa itse mm. työvaatteet sekä tarvittavat opiskeluvälineet.

Hakeutuminen työvoimakoulutukseen

Koulutusta toteutetaan myös työvoimakoulutuksena ja siihen hakeudutaan TE-palvelujen kautta.

Opiskelijat valitaan hakemusten ja haastattelun perusteella. Valinnoissa on mukana koulutuksen edustaja. Muistathan perustella hakemuksesi!

Hakeutuminen koulutukseen sekä esivalintatiedon (mahdollinen haastattelukutsu) ja lopullisen valintatiedon voit itse käydä katsomassa omista tiedoistasi:
www.te-palvelut.fi > Oma asiointi >Henkilöasiakkaalle > Kaikki palvelut >Työvoimakoulutus > Hakemusteni tilanne.

Lisätietoja koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista etuisuuksista:
Työlinjan koulutusneuvonta, puh. 0295 020 702 (ma – pe 9-16.15)

Koulutusmaksu

Koulutus on maksuton. Opiskelija maksaa itse koulutuksen aikana mahdollisesti suoritettavien työelämän pätevyystestien viranomaismaksut, osan opiskelukustannuksista, esim. koulutuksessa tarvittavat, ammatin edellyttämät työvaatteet sekä -jalkineet.

Toteutus

Opiskelu työvoimakoulutuksessa on päätoimista opiskelua.

Hakeutuminen Mikkelissä alkavaan työvoimakoulutukseen

Jatkuva haku, aloitus sopimuksen mukaan.

Tästä pääset TE-palvelujen sivuille täyttämään hakemuksen.

Hae koulutukseen

Hakeutuminen Pieksämäellä alkavaan työvoimakoulutukseen

Jatkuva haku, aloitus sopimuksen mukaan.

Tästä pääset TE-palvelujen sivuille täyttämään hakemuksen.

Hae koulutukseen

Uutisia ja tarinoita

14.8.2018

Iida vauhditti opintojaan kesätöiden avulla

Kolmannen vuoden kokkiopiskelija Iida Ripatti on ahkeroinut kesän ajan Anttolanhovin...

Lue lisää

27.6.2018

Työelämätaidot treenissä

Kesäkuun ajan Esedulla on toiminut Työelämätreenit -opintokokonaisuus, johon osallistui kymmenisen...

Lue lisää

27.6.2018

KV-vaihto laajensi ammatillista osaamista

Kokkiopiskelijat Teemu Salomaa, 20, ja Tommi Jylkkä, 42, suuntasivat tänä...

Lue lisää

19.4.2018

Kokit ja tarjoilijat työelämätreffeillä

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsivät käytännössä tapaamaan...

Lue lisää

28.12.2016

Kokkikilpailu Venäjällä oli avartava kokemus

Toisen vuoden kokkiopiskelijat Riikka Karjalainen ja Salla Manninen osallistuivat joulukuun...

Lue lisää

1.12.2016

Kokkiopinnoista hyvät eväät keittiömestarin työhön

Puumalassa Sahanlahti Resortin keittiömestarina työskentelevä Markus Kaihola on unelma-ammatissaan. Monen...

Lue lisää

25.6.2015

CateringSaimaa opettaa yrittäjyyttä aikuisopisk...

Kiinnostus ruokaan, leipomiseen ja yrittäjyyteen on saattanut yhteen kolme Esedun...

Lue lisää

Lisätietoja

HakuPISTE

Mikkeli: Otavankatu 4
puh. 040 661 0394

Pieksämäki: Kuusitie 41
puh. 050 524 8682
puh. 040 305 6605

hakupiste@esedu.fi

Jaa sivu