Sinulla on sydän paikallaan. Haluat auttaa, olet ulospäin suuntautunut, ahkera ja palvelualtis. Työsi on ihmisläheistä ja arvokasta.
Lähihoitajana työskentelet ihmisten kanssa ja heitä varten erilaisissa sosiaali- ja terveysalan hoito-, huolenpito-, kasvatus- ja kuntoutustehtävissä. Työ voi olla päivä- tai vuorotyötä ja joskus fyysisesti raskasta. Myös henkiseen kuormitukseen pitää varautua, koska asiakkaina voi olla huonokuntoisiakin asiakkaita. Työ on vastuullista, vaatii huolellisuutta sekä myötäelämisen ja kuuntelemisen taitoa.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneena lähihoitajana osaat kohdata eri elämänkulun vaiheissa olevat asiakkaat ja potilaat yksilöinä sekä edistää toiminnallasi heidän terveyttään ja hyvinvointiaan. Osaat avustaa sekä ohjata asiakasta ja potilasta voimavaralähtöisesti, yksilöllisesti ja tasavertaisesti arjen tilanteissa. Ohjaat asiakasta ja potilasta toimintakyvyn ylläpitämisessä ja terveellisissä elintavoissa. Osaat myös ohjata asiakasta ja potilasta vertaistukea antavien yhteisöjen pariin sekä hyvinvointipalvelujen hakemisessa ja niiden käytössä.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut lähihoitaja on terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen mukaan nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö sekä sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain mukaan nimikesuojattu sosiaalihuollon ammattihenkilö.
Opiskelupaikka
Mikkeli: Otavankatu 4
Pieksämäki: Kuusitie 41
Osaamisalat
Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
Jalkojenhoidon osaamisala
Lasten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
Suunhoidon osaamisala
Vammaistyön osaamisala
Osaamisalan alkaminen edellyttää riittävää ryhmäkokoa.
Työtehtävät
Lähihoitajana työpaikkojasi voivat olla esimerkiksi varhaiskasvatuksen toimintaympäristöt, koulut, kotihoito, palvelu- ja toimintakeskukset, palvelukodit, vuode- ja hoivaosastot, kuntoutus-, mielenterveys- ja päihdeyksiköt, vammaisten toimintayksiköt ja sairaalat.
Koulutuksen sisältö
Tutkinnon laajuus on 180 osp. Tutkinto muodostuu ammatillisista, pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Koulutus on tarkoitettu sinulle, jota kiinnostaa alan monipuoliset työtehtävät. Sinulla voi olla jo aikaisemmin hankittua alan työkokemusta.
Voit hakeutua suorittamaan koko tutkinnon, tutkinnon osia tai jatkamaan kesken jääneet opintosi loppuun.
Aikaisempi osaaminen
Tunnustamme kaiken aiemmin hankkimasi osaamisen, joka vastaa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia tai osaamistavoitteita. Sinulla on näin mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman tutkintokoulutukseen osallistumista, jos osaamisesi on riittävää.
Soveltuvuuskoe
Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon hakeutuvat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen. Soveltuvuuskokeissamme arvioidaan seuraavia osa-alueita:
oppimisen valmiuksia (asteikko 1-5)
kouluttautumismotivaatiota ja alalle orientoitumista (asteikko 1-5)
valmiuksia alalla työskentelyyn, voimavaroja ja toimintakykyä (asteikko 1-5)
Tulos 1 jollakin arvioitavalla osa-alueella johtaa soveltuvuuskokeessa tulokseen 0, jolloin hakija voidaan jättää valitsematta. Soveltuvuuskoetuloksen 1-10 saavuttamiseksi jokaisesta osa-alueesta on saatava 2-5 pistettä.
Terveydelliset vaatimukset
ja muut soveltuvuuteen liittyvät seikat
Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos lain ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) 81 §:ssä tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaa...
ja muut soveltuvuuteen liittyvät seikat
Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos lain ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) 81 §:ssä tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:
ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus tai muu psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
tuki- ja liikuntaelimistön sairaus, vamma tai muu fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
toimintakykyä rajoittava ihon sairaus kuten krooninen ihottuma, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
veriteitse tarttuva sairaus, joka saattaa rajoittaa koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimista
päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttamispäätös. Opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa hakuvaiheessa, jos hänen opiskeluoikeutensa on aiemmin peruutettu.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijan opintoihin ja työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen sisältyy olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä. Opiskelijan tulee tästä syystä koulutuksen järjestäjän pyynnöstä antaa opiskeluoikeuden arviointia varten nähtäväksi ote rikosrekisteristä. Oppilaitos ohjeistaa opiskelijaa asiasta opintojen alettua.
Koulutukseen ei ole erillistä hakuaikaa – voit hakeutua opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Opintojen aloitus sekä kesto sovitaan hakijakohtaisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.
Jatkuvan haun valintaperusteet
täytät tutkinnon edellyttämät terveydelliset vaatimukset (katso edeltä)
suoriudut soveltuvuuskokeesta hyväksytysti
sinulla on riittävät edellytykset koulutuksesta suoriutumiseen
sinulla on riittävä suomen kielen taito
olet soveltuva alan työtehtäviin
olet motivoitunut alalle
eduksesi katsotaan aiemman tutkinnon puuttuminen
Koulutusmaksu
Opetus on maksutonta. Opiskelija maksaa itse koulutuksen aikana mahdollisesti suoritettavien työelämän pätevyystestien viranomaismaksut sekä osan opiskelukustannuksista, esim. koulutuksessa tarvittavat, ammatin edellyttämät työjalkineet, yht. n. 250 €. Päätoimiseen opiskeluun sinun on mahdollista hakea opintotukea. Työttömänä hakijana voit selvittää TE-toimistosta oikeutesi opiskella työttömyysturvalla.
Toteutus
Koulutus muodostuu lähiopetuksesta, käytännön harjoituksista, itsenäisestä työskentelystä, oppimistehtävistä, ohjauksesta sekä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta.
Soveltuvuuskoepäivät ovat 15.-16.5.2019 ja 20.-21.8.2019, koe on yksipäiväinen. Hakijalle lähetetään erillinen kutsu soveltuvuuskokeeseen.
Soveltuvuuskokeet Pieksämäellä
Päivämäärät varmistuvat lähiaikoina.
Kuka voi hakea yhteishaussa?
Ammatillisten perustutkintojen pohjakoulutusvaatimuksena on peruskoulun/perusopetuksen oppimäärän suorittaminen tai vastaavat opinnot ulkomailla. Koulutuksen järjestäjä voi ottaa opiskelijaksi myös hakijan, jolla muutoin katsoo olevan riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.
Jos olet suorittanut lukion oppimäärän tai ylioppilastutkinnon, voit yhteishaussa hakea ammatilliseen perustutkintoon ylioppilaiden kiintiöpaikoilla (oma yo-linjakoodi). Mikäli alalla ei ole yo-paikkoja, voit hakeutua opiskelemaan jatkuvassa haussa. Ylioppilastutkinnon suorittanut ei voi hakea ammatilliseen koulutukseen peruskoulun päättötodistuksella. Jos olet suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea ammatilliseen koulutukseen jatkuvassa haussa.
Kevään 2019 ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen valtakunnallinen yhteishaku järjestetään 19.2. -12.3.2019.
Yhteishaku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.
HUOM! Voit hakea yhteishaussa vain Mikkelissä alkavaan koulutukseen.
Soveltuvuuskokeet Mikkelissä
Soveltuvuuskoepäivät ovat 15.-16.5.2019, koe on yksipäiväinen. Hakijalle lähetetään kutsu soveltuvuuskokeeseen.
Hakeutuminen työvoimakoulutukseen
Koulutusta toteutetaan myös työvoimakoulutuksena ja siihen hakeudutaan TE-palvelujen kautta.
Opiskelijat valitaan hakemusten ja haastattelun perusteella. Valinnoissa on mukana koulutuksen edustaja. Muistathan perustella hakemuksesi!
Hakeutuminen koulutukseen sekä esivalintatiedon (mahdollinen haastattelukutsu) ja lopullisen valintatiedon voit itse käydä katsomassa omista tiedoistasi: www.te-palvelut.fi > Oma asiointi >Henkilöasiakkaalle > Kaikki palvelut >Työvoimakoulutus > Hakemusteni tilanne.
Lisätietoja koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista etuisuuksista:
Työlinjan koulutusneuvonta, puh. 0295 020 702 (ma – pe 9-16.15)
Koulutusmaksu
Koulutus on maksuton. Opiskelija maksaa itse koulutuksen aikana mahdollisesti suoritettavien työelämän pätevyystestien viranomaismaksut.
Toteutus
Opiskelu työvoimakoulutuksessa on päätoimista opiskelua.