Maalari

Maalari

Pintakäsittelyalan perustutkinto

Rakennusalan picassona loihdit näyttävän pinnan – pintaan kuin pintaan. Luot viihtyisää ympäristöä ja tuotteita, jotka ovat hyvännäköisiä, pitkäikäisiä ja miellyttäviä käyttää.

Maalari tekee töitä sekä uudisrakennustyömaalla että rakennusten korjausmaalauskohteissa. Maalaustyötä tehdään sekä ulkona että sisällä. Ulkomaalauskohteita ovat seinät, sokkelit, katot, parvekkeet, ikkunat ovet, ulkokalusteet jne. Sisämaalauskohteita taas ovat mm. seinät, katot, ovet, ikkunat ja lattiat. Maalari tekee pinnoille tarvittavat puhdistus- ja pohjustustyöt sekä suojaa ympäristön työskentelyn ajaksi. Hän osaa myös tapetoida, laatoittaa sekä tehdä erilaisia koristemaalauksia ja pinnoitteita.  Maalaustyötä tehdään vaihtelevissa olosuhteissa, suojaimien käyttö ja työturvallisuuden noudattaminen on tärkeää. Työ vaatii pitkäjännitteisyyttä ja huolellisuutta. Laadukas työnjälki on saatava aikaan haastavissakin olosuhteissa ja kiireisessä aikataulussa.

Rakennusmaalauksen osaamisalan, maalari, suorittaneena saat hyvät perusvalmiudet uudisrakennusten ja korjausmaalaustöihin. Sinulla on hyvä pinnoitteiden ja pintakäsiteltävien materiaalien tuntemus. Tiedät, mitä vaaditaan pintakäsiteltävältä pinnalta ja miten maalipinta muodostetaan. Tiedät, millaisissa oloissa pintakäsittely voidaan suorittaa ja millaisia suojaustoimia tarvitaan. Osaat huolehtia työsuojelusta ja ympäristönsuojelusta.

Opiskelupaikka

 • Mikkeli: Raviradantie 4-6

Osaamisalat

Rakennusmaalauksen osaamisala

Työtehtävät

Työpaikkojasi voivat olla esimerkiksi maalausliikkeet, joissa tehdään uudis- ja rakennusten korjausmaalaustöitä, lattianpäällystysliikkeet, märkien ja kuivien tilojen päällystystyöliikkeet sekä erilaiset sisustus- ja värikauppaliikkeet. Maalari voi myös toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Koulutuksen sisältö

Tutkinnon laajuus on 180 osp. Tutkinto muodostuu ammatillisista, pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat:

 1. Rakennusten korjausmaalaus 50 osp
 2. Uudisrakennusmaalaus 35 osp

Valinnaisia tutkinnon osia mm:

(Valinnaisten tutkinnon osien tarjonta vaihtelee vuosittain ja paikkakunnittain.)

 1. Pientalojen ulkomaalaus 15 osp
 2. Tapetointi 15 osp
 3. Rakenteiden korjaus 15 osp
 4. Puupintojen pintakäsittelyt 15 osp
 5. Puulattioiden pintakäsittelyt 15 osp
 6. Märkätilojen muovimattotyöt 15 osp
 7. Erikoismaalaus 15 ops

Yhteiset tutkinnon osat:

 1. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 2. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 3. Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu sinulle, jota kiinnostaa alan monipuoliset työtehtävät. Sinulla voi olla jo aikaisemmin hankittua alan työkokemusta.

Voit hakeutua suorittamaan koko tutkinnon, tutkinnon osia tai jatkamaan kesken jääneet opintosi loppuun.

Aikaisempi osaaminen

Tunnustamme kaiken aiemmin hankkimasi osaamisen, joka vastaa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia tai osaamistavoitteita. Sinulla on näin mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman tutkintokoulutukseen osallistumista, jos osaamisesi on riittävää.

Koulutukseen ei ole erillistä hakuaikaa – voit hakeutua opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Opintojen aloitus sekä kesto sovitaan hakijakohtaisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Jatkuvan haun valintaperusteet

 • sinulla on riittävät edellytykset koulutuksesta suoriutumiseen
 • sinulla on riittävä suomen kielen taito
 • olet soveltuva alan työtehtäviin
 • olet motivoitunut alalle
 • eduksesi katsotaan aiemman tutkinnon puuttuminen

Koulutusmaksu

Opetus on maksutonta. Opiskelija maksaa itse koulutuksen aikana mahdollisesti suoritettavien työelämän pätevyystestien korttimaksut sekä osan opiskelukustannuksista, yht. n. 250 €. Päätoimiseen opiskeluun sinun on mahdollista hakea opintotukea. Työttömänä hakijana voit selvittää TE-toimistosta oikeutesi opiskella työttömyysturvalla.

Toteutus

Koulutus muodostuu lähiopetuksesta, käytännön harjoituksista, itsenäisestä työskentelystä, oppimistehtävistä, ohjauksesta sekä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta.

Hakeutuminen Mikkelissä alkavaan koulutukseen

Jatkuva haku, aloitus 3.1.2022.

Saat lisätietoa jatkuvan haun aikatauluista klikkaamalla aloituspäivämäärää.

Tästä pääset täyttämään hakemuksen.

Hae koulutukseen

Kuka voi hakea yhteishaussa?

Ammatillisten perustutkintojen pohjakoulutusvaatimuksena on peruskoulun/perusopetuksen oppimäärän suorittaminen tai vastaavat opinnot ulkomailla. Koulutuksen järjestäjä voi ottaa opiskelijaksi myös hakijan, jolla muutoin katsoo olevan riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.

Jos olet suorittanut lukion oppimäärän, ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, hae koulutukseen jatkuvassa haussa.

Kevään 2021 ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen valtakunnallinen yhteishaku järjestetään 23.2. -7.4.2021.
HUOM! Yhteishaun hakuaikaa jatkettu koronavirustilanteen vuoksi 7.4. saakka. Lue lisää: esedu.fi > Uutiset
Yhteishaku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.

Katso lisää tietoa yhteishausta

Haku alkaa

23.02.2021

Haku päättyy

07.04.2021

Koulutus alkaa

02.08.2021

Kesto/laajuus

180 osp.

Hakeutuminen työvoimakoulutukseen

Koulutusta toteutetaan myös työvoimakoulutuksena ja siihen hakeudutaan TE-palvelujen kautta.

Opiskelijat valitaan hakemusten ja haastattelun perusteella. Valinnoissa on mukana koulutuksen edustaja. Muistathan perustella hakemuksesi!

Hakeutuminen koulutukseen sekä esivalintatiedon (mahdollinen haastattelukutsu) ja lopullisen valintatiedon voit itse käydä katsomassa omista tiedoistasi:
www.te-palvelut.fi > Oma asiointi >Henkilöasiakkaalle > Kaikki palvelut >Työvoimakoulutus > Hakemusteni tilanne.

Lisätietoja koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista: Koulutusneuvonta puh. 0295 020 702 ma-pe klo 9-16.15. Koulutusneuvontaa saat myös facebookissa www.facebook.com/koulutusneuvonta

Koulutusmaksu

Koulutus on maksuton. Opiskelija maksaa itse koulutuksen aikana mahdollisesti suoritettavien työelämän pätevyystestien viranomaismaksut.

Toteutus

Opiskelu työvoimakoulutuksessa on päätoimista opiskelua.

Hakeutuminen Mikkelissä alkavaan työvoimakoulutukseen (696534)

Jatkuva haku, aloitus sopimuksen mukaan.

Tästä pääset TE-palvelujen sivuille täyttämään hakemuksen.

Hae koulutukseen

Lisätietoja

HakuPISTE

Mikkeli: Otavankatu 4
puh. 040 661 0394

Pieksämäki: Keskuskatu 34
puh. 050 524 8682
puh. 040 305 6605

hakupiste@esedu.fi

Jaa sivu