Tarjoamme sinulle mahdollisuuden joustavaan, monimuotoiseen ja ohjattuun osaamisen kehittämiseen työsi ohessa laatupalkitussa oppilaitoksessamme.
Tutkinnon suorittaneena muistihoitajana osaat
kohdata muistioireisen tai muistisairaan ihmisen ja tukea hänen elämäänsä sekä ohjata hänen läheisiään
kartoittaa ikääntyneen ihmisen elämänkulun ja toimia erilaisissa vanhustyön ydintyöprosesseissa eettisiä toimintaperiaatteita ja vanhustyötä ohjaavia säädöksiä ja ohjeita noudattaen
tukea muistioireista tai muistisairasta ihmistä ja hänen läheisiään arkiteknologian käytössä sekä kertoa teknologian hyödyntämisen mahdollisuuksista toimintakykyisyyden ja turvallisuuden edistämiseksi.
integroida työprosesseihin laadukkaan, tavoitteellisen, taloudellisen ja kestävän kehityksen mukaisen kehittämistyön
tiedostaa verkostotyöskentelyn merkityksen
Opiskelupaikka
Mikkeli: Otavankatu 4
Osaamisalat
Muistioireisen ja muistisairaan ihmisen elämän tukemisen osaamisala
Työtehtävät
Tutkinto tuottaa osaamista vaativiin sosiaali- ja terveysalan tehtäviin.
Tutkinnon suorittaneena voit työskennellä sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristöissä ikääntyneille ihmisille suunnattujen palveluiden piirissä sekä kolmannella sektorilla, yrityksissä ja muilla palvelualoilla, joissa kohdataan ikääntyneitä ihmisiä.
Koulutuksen sisältö
Tutkinnon laajuus on 180 osp. Tutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta, yht. 120 osp ja valinnaisista tutkinnon osista, yht. 60 osp.
Tarjolla olevat osaamisalat ja tutkinnon osat vaihtelevat vuosittain.
Tutustu vuoden 2021 lähiopintojen aikatauluun tästä.
Pakolliset tutkinnon osat:
Ikääntyneen ihmisen kohtaaminen ja mielekkään arjen tukeminen 60 osp
Muistioireisen tai muistisairaan ihmisen tukeminen 60 osp
Valinnaiset tutkinnon osat:
Ikääntyneen ihmisen elämänhallinnassa ja riippuvuuksista irroittautumisessa tukeminen 30 osp
Ikääntyneen ihmisen asioiden hoitamisessa tukeminen 30 osp
Ikävalmentajana toimiminen 60 osp
Projektipäällikkönä toimiminen 60 osp
Tutkinnon osa tai osia ammattitutkinnosta tai toisesta ammattitutkinnosta 0-30 osp
Kohderyhmä
Vanhustyön erikoisammattitutkinto on tarkoitettu sinulle, joka työskentelet sosiaali- ja terveysalalla tai muilla toimialoilla ikääntyneiden ihmisten kanssa ja haluat kehittää ammattitaitoasi vanhustyön osaajana. Sinulla on esimerkiksi sairaanhoitajan, sosionomin, toimintaterapeutin, fysioterapeutin tutkinto tai sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitaja) sekä riittävä työkokemus hoiva- tai hoitotyöstä. Taustanasi voi olla myös muun alan soveltuva koulutus ja työkokemus.
Voit hakeutua suorittamaan koko tutkinnon, tutkinnon osia tai jatkamaan kesken jääneet opintosi loppuun.
Aikaisempi osaaminen
Tunnustamme kaiken aiemmin hankkimasi osaamisen, joka vastaa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia. Sinulla on näin mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman tutkintokoulutukseen osallistumista, jos osaamisesi on riittävää.
Terveydelliset vaatimukset
ja muut soveltuvuuteen liittyvät seikat
Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos lain ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) 81 §:ssä tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaa...
ja muut soveltuvuuteen liittyvät seikat
Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos lain ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) 81 §:ssä tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:
ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus tai muu psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
tuki- ja liikuntaelimistön sairaus, vamma tai muu fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
toimintakykyä rajoittava ihon sairaus kuten krooninen ihottuma, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttamispäätös. Opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa hakuvaiheessa, jos hänen opiskeluoikeutensa on aiemmin peruutettu.
Koulutukseen ei ole erillistä hakuaikaa – voit hakeutua opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Opintojen aloitus sekä kesto sovitaan hakijakohtaisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.
Jatkuvan haun valintaperusteet
täytät tutkinnon edellyttämät terveydelliset vaatimukset (katso edeltä)
sinulla on riittävät edellytykset koulutuksesta suoriutumiseen
sinulla on riittävä suomen kielen taito
olet soveltuva alan työtehtäviin
olet motivoitunut alalle
Kesto/laajuus
1-1,5 vuotta
Koulutusmaksu
Koulutusmaksu on 400 € / koko tutkinto. Yksittäiset tutkinnon osat 200 € / tutkinnon osa.
Toteutus
Koulutus muodostuu lähiopetuksesta, verkko-opiskelusta sekä erilaisia oppimisympäristöjä hyödyntäen.