Putkiasentaja

Putkiasentaja

Talotekniikan perustutkinto

Kun talo tulvii vettä tai patteri on jääkylmä, soitto putkiasentajalle pelastaa. Osaat asentaa, korjata ja huoltaa rakennusten lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteita.

Putkiasentaja asentaa, korjaa, säätää ja huoltaa rakennusten lämpö-, vesi- ja ilmastointijärjestelmiä sekä laitteita. Asennustyö suunnitellaan lukemalla talonrakennuksen sekä LVI-järjestelmien piirustuksia ja työselityksiä. Putkiasennustyötä tehdään vaihtelevissa olosuhteissa ja joskus vaikeissa työasennoissa, oman työkyvyn ylläpito sekä suojaimien käyttö on tärkeää. Putkiasentaja kohtaa työssään yhä useammin asiakkaita ja tekee yhteistyötä muiden ammattikuntien edustajien kanssa, hänellä on hyvät vuorovaikutustaidot. Työmaat ovat joko uudisrakennuskohteita tai saneerauskohteita. Asentaja voi työskennellä myös huoltotehtävissä kiinteistöjen huollossa.

Talotekniikan perustutkinnon suorittaneena osaat työskennellä turvallisesti, taloudellisesti, oma-aloitteisesti sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkisesti. Tunnet työmaaorganisaation, osaat lukea LVI-piirustuksia sekä tunnet piirrosmerkit ja hallitset talotekniikan perustaidot. Tunnet tavanomaisten vesi-, viemäri-, kylmä- ja ilmanvaihtojärjestelmien sekä vesikeskuslämmitysjärjestelmien toimintaperiaatteet ja asennustavat.

 

Opiskelupaikka

 • Mikkeli: Raviradantie 4-6

Osaamisalat

Putkiasennuksen osaamisala

Työtehtävät

Putkiasentaja työskentelee LVI-alan urakointiyrityksissä ja kiinteistöhuoltoyrityksissä. Isoissa yrityksissä asentaja voi erikoistua johonkin erikoisalueeseen, pienessä yrityksessä tehdään kaikkia asennustöitä. Työ voi olla myös rakennustuoteteollisuudessa sekä kuntien vesi-, viemäri- ja energialaitoksissa. Putkiasentaja voi myös toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana. 

Koulutuksen sisältö

Tutkinnon laajuus on 180 osp. Tutkinto muodostuu ammatillisista, pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat:

 1. Lämmitysjärjestelmien asentaminen 30 osp
 2. Käyttövesi- ja viemärijärjestelmien asentaminen 30 osp
 3. LVI-huoltopalveluiden tuottaminen 15 osp
 4. LV-järjestelmien huoltaminen 15 osp

Valinnaisia tutkinnon osia mm:

 1. Putkistojen hitsaus 30 osp
 2. LVI-korjausrakentaminen 15 osp
 3. Ilmanvaihtojärjestelmien mittaukset ja tasapainotus 20 osp
 4. IV-koneiden huoltaminen 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat:

 1. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 2. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 3. Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu sinulle, jota kiinnostaa alan monipuoliset työtehtävät. Sinulla voi olla jo aikaisemmin hankittua alan työkokemusta.

Voit hakeutua suorittamaan koko tutkinnon, tutkinnon osia tai jatkamaan kesken jääneet opintosi loppuun.

Aikaisempi osaaminen

Tunnustamme kaiken aiemmin hankkimasi osaamisen, joka vastaa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia tai osaamistavoitteita. Sinulla on näin mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman tutkintokoulutukseen osallistumista, jos osaamisesi on riittävää.

Koulutukseen ei ole erillistä hakuaikaa – voit hakeutua opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Opintojen aloitus sekä kesto sovitaan hakijakohtaisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Jatkuvan haun valintaperusteet

 • sinulla on riittävät edellytykset koulutuksesta suoriutumiseen
 • sinulla on riittävä suomen kielen taito
 • olet soveltuva alan työtehtäviin
 • olet motivoitunut alalle
 • eduksesi katsotaan aiemman tutkinnon puuttuminen

Koulutusmaksu

Opetus on maksutonta. Opiskelija maksaa itse koulutuksen aikana mahdollisesti suoritettavien työelämän pätevyystestien korttimaksut sekä osan opiskelukustannuksista, yht. n. 80 €. Päätoimiseen opiskeluun sinun on mahdollista hakea opintotukea. Työttömänä hakijana voit selvittää TE-toimistosta oikeutesi opiskella työttömyysturvalla.

Toteutus

Koulutus muodostuu lähiopetuksesta, käytännön harjoituksista, itsenäisestä työskentelystä, oppimistehtävistä, ohjauksesta sekä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta.

Hakeutuminen Mikkelissä alkavaan koulutukseen

Jatkuva haku, aloitus 6.9.2021

Saat lisätietoa jatkuvan haun aikatauluista klikkaamalla aloituspäivämäärää.

Tästä pääset täyttämään hakemuksen.

Hae koulutukseen

Kuka voi hakea yhteishaussa?

Ammatillisten perustutkintojen pohjakoulutusvaatimuksena on peruskoulun/perusopetuksen oppimäärän suorittaminen tai vastaavat opinnot ulkomailla. Koulutuksen järjestäjä voi ottaa opiskelijaksi myös hakijan, jolla muutoin katsoo olevan riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.

Jos olet suorittanut lukion oppimäärän, ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, hae koulutukseen jatkuvassa haussa.

Kevään 2021 ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen valtakunnallinen yhteishaku järjestetään 23.2. -23.3.2020.
Yhteishaku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.

Katso lisää tietoa yhteishausta

Haku alkaa

23.02.2021

Haku päättyy

23.03.2021

Koulutus alkaa

02.08.2021

Kesto/laajuus

180 osp.

 

Lisätietoja

HakuPISTE

Mikkeli: Otavankatu 4
puh. 040 661 0394

Pieksämäki: Keskuskatu 34
puh. 050 524 8682
puh. 040 305 6605

hakupiste@esedu.fi

Jaa sivu