Tarjoilija

Tarjoilija

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Jos suuhusi istuu napakasti ”Miten voin palvella?”, ”Tänään suosittelemme”, ”Kiitos käynnistä ja tervetuloa uudelleen”, sinussa on selkeää tarjoilijan aineista. Ja tämä kaikki vielä hymyillen!

Tarjoilijan työ on asiakaspalvelua ja myyntityötä. Ennen asiakkaiden tuloa tarjoilija kunnostaa tilat ja varaa kaikki palvelutapahtumassa tarvittavat välineet ja tuotteet valmiiksi. Hän esittelee ja suosittelee tuotteita, ottaa vastaan tilaukset, tarjoilee tilatun tuotteen ja hoitaa laskutuksen sekä osaa toimia myös keittiössä. Tarjoilijalla on hyvä tuotetuntemus myytävistä tuotteista ja hän osaa tarjoilla ne oikein, esimerkiksi erikoiskahvit, viinit ja muut alkoholijuomat. Työ on usein vuorotyötä ja työrytmi vaihtelee paljon.

Tarjoilijana osaat toimia vastuullisesti ja luotettavasti asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Osaat palvella yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä. Teet yhteistyötä toisten työntekijöiden kanssa asiakkaiden viihtyvyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Toimit työssäsi kestävän toimintatavan ja hygieniavaatimusten mukaisesti, noudattaen anniskelumääräyksiä sekä muita alan sopimuksia ja säädöksiä.

 

Opiskelupaikka

  • Mikkeli: Otavankatu 4
  • Pieksämäki: Kuusitie 41

Osaamisalat

Asiakaspalvelun osaamisala

Työtehtävät

Tarjoilijana työpaikkojasi voivat olla hotellit, ravintolat, henkilöstöravintolat, suurtalousalan toimipaikat, matkailuyritykset, liikenneasemat, kahvilat, pikaruokaravintolat ja juhlapalveluyritykset.

Koulutuksen sisältö

Tutkinnon laajuus on 180 osp. Tutkinto muodostuu ammatillisista, pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat:

  1. Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
  2. Asiakaspalvelu ja myynti 25 osp
  3. Annosruokien ja juomien tarjoilu 40 osp

 

 

Valinnaiset tutkinnon osat:

  1. À la carte- ruoanvalmistus 30 osp
  2. À la carte- tarjoilu 30 osp
  3. Juomien myynti ja tarjoilu 25 osp
  4. Kahvilapalvelut 10 osp
  5. Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
  6. Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa 20 osp
  7. Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 osp
  8. Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen 30 osp
  9. Suurkeittiön ruokatuotanto 25 osp
  10. Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 25 osp
  11. Tilaus- ja juhlatarjoilu 25 osp
  12. Vähittäiskaupan asiakaspalvelussa toimiminen 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat:

  1. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  2. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  3. Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu sinulle, jota kiinnostaa alan monipuoliset työtehtävät. Sinulla voi olla jo aikaisemmin hankittua alan työkokemusta.

Voit hakeutua suorittamaan koko tutkinnon, tutkinnon osia tai jatkamaan kesken jääneet opintosi loppuun.

Aikaisempi osaaminen

Tunnustamme kaiken aiemmin hankkimasi osaamisen, joka vastaa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia tai osaamistavoitteita. Sinulla on näin mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman tutkintokoulutukseen osallistumista, jos osaamisesi on riittävää

Koulutukseen ei ole erillistä hakuaikaa – voit hakeutua opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Opintojen aloitus sekä kesto sovitaan hakijakohtaisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Jatkuvan haun valintaperusteet

  • sinulla on riittävät edellytykset koulutuksesta suoriutumiseen
  • sinulla on riittävä suomen kielen taito
  • olet soveltuva alan työtehtäviin
  • olet motivoitunut alalle
  • eduksesi katsotaan aiemman tutkinnon puuttuminen

Koulutusmaksu

Opetus on maksutonta. Opiskelija maksaa itse OPH:n tutkintomaksun 58 €, koulutuksen aikana mahdollisesti suoritettavien työelämän pätevyystestien viranomaismaksut, osan opiskelukustannuksista, esim. koulutuksessa tarvittavat, ammatin edellyttämät työvaatteet sekä -jalkineet. Päätoimiseen opiskeluun sinun on mahdollista hakea opintotukea. Työttömänä hakijana voit selvittää TE-toimistosta oikeutesi opiskella työttömyysturvalla.

Toteutus

Koulutus muodostuu lähiopetuksesta, käytännön harjoituksista, itsenäisestä työskentelystä, oppimistehtävistä, ohjauksesta sekä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta.

Hakeutuminen Mikkelissä alkavaan koulutukseen

Jatkuva haku, aloitus sopimuksen mukaan.

Tästä pääset täyttämään hakemuksen.

Hae koulutukseen

Hakeutuminen Pieksämäellä alkavaan koulutukseen

Jatkuva haku, aloitus sopimuksen mukaan.

Tästä pääset täyttämään hakemuksen.

Hae koulutukseen

Kuka voi hakea yhteishaussa?

Ammatillisten perustutkintojen pohjakoulutusvaatimuksena on peruskoulun/perusopetuksen oppimäärän suorittaminen tai vastaavat opinnot ulkomailla. Koulutuksen järjestäjä voi ottaa opiskelijaksi myös hakijan, jolla muutoin katsoo olevan riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.

Jos olet suorittanut lukion oppimäärän tai ylioppilastutkinnon, voit yhteishaussa hakea ammatilliseen perustutkintoon ylioppilaiden kiintiöpaikoilla (oma yo-linjakoodi). Mikäli alalla ei ole yo-paikkoja, voit hakeutua opiskelemaan jatkuvassa haussa. Ylioppilastutkinnon suorittanut ei voi hakea ammatilliseen koulutukseen peruskoulun päättötodistuksella. Jos olet suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea ammatilliseen koulutukseen jatkuvassa haussa.

Kuka voi hakea yhteishaussa?

Ammatillisten perustutkintojen pohjakoulutusvaatimuksena on peruskoulun/perusopetuksen oppimäärän suorittaminen tai vastaavat opinnot ulkomailla. Koulutuksen järjestäjä voi ottaa opiskelijaksi myös hakijan, jolla muutoin katsoo olevan riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.

Jos olet suorittanut lukion oppimäärän tai ylioppilastutkinnon, voit yhteishaussa hakea ammatilliseen perustutkintoon ylioppilaiden kiintiöpaikoilla (oma yo-linjakoodi). Mikäli alalla ei ole yo-paikkoja, voit hakeutua opiskelemaan jatkuvassa haussa. Ylioppilastutkinnon suorittanut ei voi hakea ammatilliseen koulutukseen peruskoulun päättötodistuksella. Jos olet suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea ammatilliseen koulutukseen jatkuvassa haussa.

Kevään 2019 ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen valtakunnallinen yhteishaku järjestetään 19.2. -12.3.2019.
Yhteishaku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.

Katso lisää tietoa yhteishausta

Yhteishaku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.

Katso lisää tietoa yhteishausta

Haku alkaa

19.02.2019

Haku päättyy

12.03.2019

Koulutus alkaa

01.08.2019

Kesto/laajuus

180 osp.

Hakeutuminen työvoimakoulutukseen

Koulutusta toteutetaan myös työvoimakoulutuksena ja siihen hakeudutaan TE-palvelujen kautta.

Opiskelijat valitaan hakemusten ja haastattelun perusteella. Valinnoissa on mukana koulutuksen edustaja. Muistathan perustella hakemuksesi!

Hakeutuminen koulutukseen sekä esivalintatiedon (mahdollinen haastattelukutsu) ja lopullisen valintatiedon voit itse käydä katsomassa omista tiedoistasi:
www.te-palvelut.fi > Oma asiointi >Henkilöasiakkaalle > Kaikki palvelut >Työvoimakoulutus > Hakemusteni tilanne.

Lisätietoja koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista etuisuuksista:
Työlinjan koulutusneuvonta, puh. 0295 020 702 (ma – pe 9-16.15)

Koulutusmaksu

Koulutus on maksuton. Opiskelija maksaa itse koulutuksen aikana mahdollisesti suoritettavien työelämän pätevyystestien viranomaismaksut, osan opiskelukustannuksista, esim. koulutuksessa tarvittavat, ammatin edellyttämät työvaatteet sekä -jalkineet.

Toteutus

Opiskelu työvoimakoulutuksessa on päätoimista opiskelua.

Hakeutuminen Mikkelissä alkavaan työvoimakoulutukseen

Jatkuva haku, aloitus sopimuksen mukaan.

Tästä pääset TE-palvelujen sivuille täyttämään hakemuksen.

Hae koulutukseen

Hakeutuminen Pieksämäellä alkavaan työvoimakoulutukseen

Jatkuva haku, aloitus sopimuksen mukaan.

Tästä pääset TE-palvelujen sivuille täyttämään hakemuksen.

Hae koulutukseen

Uutisia ja tarinoita

19.4.2018

Kokit ja tarjoilijat työelämätreffeillä

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsivät käytännössä tapaamaan...

Lue lisää

18.9.2017

Ravintola-ala on Joonaksen juttu

”Tämä on ihan huikee tapa opiskella”, kehuu Joonas Hyötyniemi tarjoilijoiden...

Lue lisää

23.11.2016

Tarjoilijoiden koulutus siirtyy työelämään

Työssäoppiminen on aina ollut merkittävä osa ammatillisia opintoja. Ammatillisen koulutuksen...

Lue lisää

Lisätietoja

HakuPISTE

Mikkeli: Otavankatu 4
puh. 040 661 0394

Pieksämäki: Kuusitie 41
puh. 050 524 8682
puh. 040 305 6605

hakupiste@esedu.fi

Jaa sivu