28.10.2016

Ana sai rohkeutta työnhakuun kieliopinnoista

Ana Luisa Lopes Candeias saapui Portugalista Suomeen kaksi vuotta sitten. Suomeen Ana tuli rakkauden perässä, joka johdatti nuoren naisen tien Mikkeliin.

Kotimaassaan Portugalissa Ana opiskeli graafista suunnittelua yliopistossa, jonka jälkeen työskenteli alalla kuusi vuotta. Suomeen tultuaan ammattigraafikko teki aluksi töitä etänä Portugaliin, kunnes sai tiedon, että pääsee opiskelemaan suomen kieltä Etelä-Savon ammattiopistoon.

Portugalilaisneito opiskelee Esedulla kotoutumiskoulutuksessa. Hänen opiskeluryhmässään on opiskelijoita ympäri maailmaa, muun muassa Ruotsista, Filippiineiltä, Syyriasta, Afganistanista, Venäjältä ja Virosta. ”Aloitin kieliopinnot Suomi1-koulutuksesta, ja parasta aikaa opiskelen Suomi4-koulutuksessa.” Opintojen aikana Ana on oppinut kielen lisäksi myös paljon suomalaisesta kulttuurista sekä työelämästä. ”Olen ollut todella onnekas, koska meille on opetettu suomen kielen lisäksi esimerkiksi työelämätaitoja.”

Ana on huomannut paljon eroja suomalaisissa ja portugalilaisissa. ”Portugalissa ihmisillä on enemmän stressiä, sillä siellä elämäntyyli on paljon kiireisempää kuin täällä. Nautin Suomen rauhallisesta tunnelmasta.” Ana sanoo ikävöivänsä Portugalista omaa perhettään. Hän onkin päivittäin Skypen kautta yhteydessä kotimaahansa. ”Perheen lisäksi kaipaan portugalilaista ruokaa.”, Ana naurahtaa.

Työnhaku Suomessa osoittautui alkuun vaikeaksi. ”Alussa tuntui, että törmäsin työnhaussa lähestulkoon aina kielimuuriin, ja se alkoi turhauttaa. Minulla on kuitenkin vahva usko omaan osaamiseeni.” Hän on tehnyt opintojensa aikana muutamia töitä myös omalle koululleen. Esimerkiksi Hyvinvoinnin teemavuoden Huikee Amis -logo on Anan suunnittelema.

”Minua on autettu paljon koulun puolesta työelämään pääsemisessä. Koen, että ilman kannustavia opettajia minulla olisi ollut huonommat mahdollisuudet päästä töihin. Olen saanut paljon itseluottamusta opiskelujeni myötä.” Nyt kieliopintojen loppuvaiheessa Analla onkin hyvä tilanne. Hän sai lokakuun lopulla töitä mikkeliläisestä yrityksestä. ”Pääsen tekemään oman alani töitä markkinointiassistenttina. Olen kiitollinen siitä, että kieliopinnot antoivat minulle näin hyvän väylän työelämään.”

Esedu on mukana kampanjassa, jossa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on haastanut kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät kertomaan oman oppilaitoksensa menestystarinat otsikolla Osaavia onnistujia. Ensimmäiset tarinat julkaistiin tiistaina 1.11. klo 8.30. Tarinoita levitetään somessa tunnisteilla #osaaviaonnistujia ja #ammatillinenkoulutus.

Teksti: Maaria Nykänen ja Marika Auvinen
Kuva: Marika Auvinen

Jaa sivu