25.6.2015

CateringSaimaa opettaa yrittäjyyttä aikuisopiskelijoille

Kiinnostus ruokaan, leipomiseen ja yrittäjyyteen on saattanut yhteen kolme Esedun aikuisopiskelijaa. Kokiksi opiskelevat Taina Taskinen ja Sukran Ates sekä leipuri-kondiittoriksi opiskeleva Karla Koskivirta perustivat kesän alussa CateringSaimaa NY -harjoitusyrityksen.

CateringSaimaan yrittäjät valmistautuvat nyt heinä-elokuun vaihteessa järjestettävään Rapu ja Muikku –tapahtumaan. ”Tapahtuma on meille ensimmäinen iso ponnistus. Pidämme siellä ravintolaa, jossa tarjoamme Saimaa Menu –konseptin mukaisesti tehtyä streetfoodia. Tarjolla on sekä suolaista että makeaa”, paljastaa yrityksen toimitusjohtajana toimiva Taskinen.

Tuoreet yrittäjät voivat harjoitella yritystoimintaa CateringSaimaassa ohjatusti ja turvallisesti, kun tukena ovat opettajat ja muut Esedun catering alan asiantuntijat. ”Harjoitusyritystoiminnan kautta suoritamme samalla tutkintoihimme kuuluvat yrittäjyysopinnot”, kertoo Taskinen.

Yrityksen neuvonantajana toimii myös Taskisen ja Atesin opiskelukaveri Markku Pomell, joka ennen eläkkeelle siirtymistään teki pitkän uran yrittäjänä. Pomell on auttanut tuoreita yrittäjiä toiminnan alkuun. ”Yhdessä on mm. hiottu liiketoimintasuunnitelmaa, mietitty asiakasryhmiä ja tehty kustannuslaskelmia”, kertoo Taskinen.

Kokopäiväisiä yrittäjiä opiskelijat eivät kuitenkaan ole. Kaikilla on kesän ajan työssäoppimispaikka, jossa harjoitella omaa ammattia-alaa. ”Catering Saimaan puitteissa voimme tehdä joustavasti keikkatöitä. Tarjoamme esimerkiksi muille yrityksille apuvoimaa tapahtumiin ja pitopalvelua kodin juhliin”, vinkkaavat opiskelijayrittäjät.

Sekä Taskinen että Ates ovat alan vaihtajia. Taskinen on toiminut pitkään markkinointitehtävissä ja Turkista kotoisin oleva Ates on tehnyt aikaisemmin myyntityötä. Koskivirta on kokeillut eri aloja, mutta toivoo nyt löytäneensä omansa leipuri-kondiittorialalta.

Harjoitusyritys on lukuvuodeksi tai kalenterivuodeksi perustettava yritys, joka toimii kuin oikea yritys. Nuori Yrittäjyys –ohjelman mukainen harjoitusyritys eroaa oikeasta vain siinä, että yrityksen toimijat ovat opiskelijoita, joiden toiminta-aika on rajattu.

Opiskelijayrittäjät ottavat harjoitusyritystoiminnan oivallisena mahdollisuutena tutustua yrittäjyyteen. ”Kaiken mennessä hyvin oman yrityksen perustaminen voisi olla varteenotettava vaihtoehto valmistumisen jälkeen”, toteavat harjoitusyrittäjät yhdestä suusta.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Kuvassa: Aikuisopiskelijat Sukran Ates, Karla Koskivirta ja Taina Taskinen saavat tuntumaa yrittäjyyteen CateringSaimaa –harjoitusyrityksessä.

Jaa sivu