9.11.2016

Ensimmäiset Huikeet Amikset valittu

Hyvinvoinnin teemalukuvuoden ensimmäiset Huikeet Amikset on valittu. Huikeita Amiksia ovat metsäkoneenkuljettajiksi Pieksämäellä opiskelevat Joona Laitinen, Konsta Laitinen sekä Henri Ravolainen sekä äidinkielen opettaja Katri Niinimäki.

Huikeeksi Amiksisi tuli huikeat 50 ehdotusta, joista jokainen ehdotettu ansaitsisi Huikee Amis -tittelin. Seuraavat valinnat tehdään joulukuussa.

Marraskuun Huikeet Amikset:

Opiskelijat Joona Laitinen, Konsta Laitinen, Henri Ravolainen

Valinnan perustelut:
Opiskelijat ovat osoittaneet harvinaista kypsyyttä ymmärtäessään, että vastuuta omasta hyvinvoinnista ja viihtyvyydestä voi myös itse kantaa. Pojat osaavat käyttäytyä kohteliaasti muita kohtaan ja he pitävät asuntolan yhteisasuntonsa siistinä ja viihtyisänä.

Joona Laitinen, Konsta Laitinen ja Henri Ravolainen opiskelevat ensimmäistä vuotta metsäkoneenkuljettajiksi Pieksämäellä. Kaikki kolme ovat kotoisin Kangasniemeltä.

Joonaa, Konstaa ja Henriä ehdottivat Huikeiksi Amiksiksi Esedun Kuusitien siistijät Satu Nikka ja Airi Valtonen. Joona, Konsta ja Henri jakavat soluasunnon Kuusien asuntolassa, jossa siistijät Satu ja Airi käyvät viikoittain. Siistijöihin on tehnyt suuren vaikutuksen poikien järjestyksessä oleva asunto sekä heidän kohtelias käytöksensä.

”Poikien asunnossa on tavarat järjestyksessä, pedit pedattu ja tiskit tiskattu. Asuntoon tullessa jo hajusta huomaa, että pojat pitävät paikat puhtaana”, iloitsee Satu Nikka. Pojat itse ovat vähän hämillään valinnasta. ”Yllätyksenähän tämä tuli”, toteavat kämppikset yhdestä suusta.

Mutta miten on mahdollista, että nuorten miesten opiskelijakämppä on aina siisti ja tavarat järjestyksessä? Pojilla on yhteinen näkemys asiasta: ”Siellä on mukavampi asua, kun kämppä on siistissä kunnossa. Meillä on selkeä työnjako, joka vaihtuu viikoittain.”

Joona, Konsta ja Henri ovat jakaneet siivoustyöt niin, että viikolla yksi imuroi, yksi tiskaa ja yksi vie roskat ja pyyhkii pölyt. Vuorot vaihtuvat viikoittain. Poikien asunnossa kengät ovat hämmästyttävän siistissä rivissä eteisessä ja työvaatteet paikoillaan.

Joona, Konsta ja Henri vakuuttavat yhdestä suusta, että edes siivouksesta heillä ei ole ollut mitään erimielisyyksiä. Pojat tuntevat toisensa jo peruskouluajoilta, joten yhteiselossa ei ole juuri ollut yllätyksiä. Asuntoa esitellessään pojat ovat yhtä mieltä siitä, että heidän kämppänsä on kodikas. Kerrassaan Huikeita Amiksia!

Opettaja Katri Niinimäki

Valinnan perustelut:
Katri Niinimäki on innostava ja positiivinen opettaja, jonka tunnit ovat opiskelijoiden mielestä kiinnostavia ja mukavia. Tämän kirjallisuutta ja kirjoittamista rakastavan äidinkielen opettajan tähtihetkiin kuuluu, kun tietokoneluokassa kuuluu opiskelijoiden tasainen näppäimistön nakutus. Katri jos kuka on ansainnut innostavalla ja äidillisellä otteellaan arvonimen Huikee Amis.

Katri Niinimäki opettaa Otavankadulla hotelli-, ravintola- ja –catering-alan opiskelijoita ja lähihoitajia. Katri sai opettajista eniten opiskelijoiden tekemiä Huikee Amis -ehdotuksia. Valinta on Katrille iso ja mieluisa yllätys.

Katri kertoo opetusfilosofiansa olevan hyvän ilmapiirin luominen. Se onnistuu hänen mukaansa kun ”olemme samassa veneessä ja kaikilla on työtä”. Opettajantyö on Katrin mielestä palvelutyötä. Hän korostaa, että työssä tarvitaan ystävällisyyttä ja lämpöä. ”Olen opettajatyypiltäni äidillinen”, pohtii Katri.

Äidinkielen opettajan työn lisäksi Katri on ehtinyt tehdä monenlaista ennen Esedua. Hän on opettanut niin lapsia kuin vanhuksiakin monessa eri paikssa: yläkoulussa, lukiossa ja vankilassa. ”Kaikesta olen oppinut”, Katri kertoo. Mieluiten Katri opettaa nuoria, sillä hänen mukaansa siinä virkistyy itsekin. Katri todellakin tykkää työstään ja kehuu opiskelijoitaan ihaniksi.

Kymeenlaaksosta, Valkealasta kotoisin oleva opettaja kertoo olevansa kirjallisuusihminen. Hän lukee, kirjoittaa sekä hoitaa puutarhaa ja kirjoittaa siitäkin. Katri kannustaa myös opiskelijoitaan kirjoittamaan. ”Opiskelijoista löytyy lahjakkaita kirjoittajia. Annoin jopa parille opiskelijalle käteen kirjoituskilpailun ohjeet”, Katri kertoo. Arkipäivän tähtihetkeksi Katri mainitsee sen, kun ATK-luokassa kaikki ovat keskittyneet työhönsä ja kuuluu tasainen napse.

Katri tiivistää opetuksensa ohjenuorat seuraavasti: ole oma itsesi, keskity hetkeen (kun luokan ovi sulkeutuu, ollaan omassa maailmassa), pidä huumori mukana, ole luotettava. Näillä eväillä ollaan ja tehdään Huikeita Amiksia!

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Lisätietoja Huikee Amis hyvinvoinnin teemavuodesta

Jaa sivu