18.12.2020

Esedulta valmistui ammattiin uusia eturivin taitajia: Lue Noran ja Konstan tarinat

Rakennusinsinööri vaihtoi uraa ja opiskeli tarjoilijaksi

Nora Kumpulainen halusi vaihtaa uraa ja kotipaikkakuntaa kymmenen vuoden pääkaupunkiseudulla vietetyn ajan jälkeen. Rakennusinsinööriksi aikoinaan opiskellut Kumpulainen päätyi Mikkeliin Esedulle opiskelemaan ravintola- ja catering-alalle.
”Puolisoni on kotoisin Mikkelistä, ja siellä yhden kesän vietettyämme halusimme jäädä paikkakunnalle. Soitin Esedulle olisiko mahdollista päästä opiskelemaan tarjoilijaksi oppisopimuksella, koska työpaikka oli jo tiedossa.”

Kumpulainen aloitti oppisopimusopinnot Esedulla, samanaikaisesti Mikkelissä Kirkonvarkauden kioskilla työskennellen.
”Oppisopimuksella opiskelu oli tietenkin hyvin työelämävaltaista. Työskentelin Kirkonvarkauden kioskin lisäksi myös opintojeni aikana Sahanlahdessa. Näin alanvaihtajan näkökulmasta kaikki sujui todella hyvin. Suoritin osan opinnoistani verkon kautta, joka edisti valmistumistani.”

Kahden vuoden opiskelujen jälkeen Kumpulainen valmistuu Esedulta tarjoilijaksi joulukuussa. Haaveena siintää jo seuraavat opinnot.
”Suoritin Esedulla tarjoilijan opintojen ohessa myös jatkoväyläopintoja Xamkiin. Tarkoitus olisi hakea tulevan kevään yhteishaussa opiskelemaan restonomiksi Mikkeliin.”

Kumpulainen suosittelee ammatillisia opintoja kenelle tahansa, joka haluaa oppia uutta.
”Oppisopimusopinnot oli todella kätevä tapa suorittaa tutkinto töiden ohella. Olen aina tykännyt opiskella uutta, ja kehittää itseäni!”
Tuore ravintola-alan ammattilainen suosittelee opiskelua jokaiselle ikään katsomatta.
”Ei kannata koskaan pelätä uuden oppimista! Se on aina plussaa itselle.”

Konsta valmistui autokorinkorjaajaksi, ja katseessa siintää jo ensi kevään yo-kirjoitukset

Konsta Montoselle valinta yläkoulun jälkeen oli selkeä. KuvituskuvaHän halusi hakeutua ammatilliseen koulutukseen ja autoalalle.
”Valmistun joulukuussa Esedulta autokorinkorjaajaksi, mutta suoritan samalla kahden tutkinnon opintoja, eli ensi keväänä olisi vielä vuorossa loput yo-kirjoitukset.”

Montonen suorittaa autoalan perustutkinnon lisäksi yo-tutkintoa, eli ensi kevään jälkeen taskussa on kaksi eri toisen asteen tutkintoa.
”Kahden tutkinnon suorittaminen on vaatinut itseltä paljon. Varsinkin työelämän harjoittelujaksojen ja lukio-opintojen yhtäaikainen suorittaminen on vaatinut tarkkaa aikataulutusta päivien suhteen.”

Montonen kokee, että kahden tutkinnon opiskeleminen on kannattavaa, sillä siitä saa todella hyvät valmiudet tulevaisuutta varten.
”Ammatillisten opintojen ohella olen lukio-opinnoista saanut vahvuutta esimerkiksi kielitaitoihin. Koen, että tulevaisuuden työelämässä se kantaa minua pitkälle.”

Itsensä haastaminen on Montoselle ollut tärkeää myös omissa opinnoissa. Tämän vuoksi hän päätti opettajansa Vesan pyynnön jälkeen ottaa osaa myös Taitaja-kilpailutoimintaan.
”Osallistuin viime keväänä Taitaja-semifinaaleihin Oulussa autokorinkorjauksen kilpailulajissa. Mielestäni menestyin semifinaaleissa ensikertalaisena hyvin, vaikka finaalipaikka jäikin saavuttamatta. Itseäni lähdin sinne voittamaan ja kehittämään, ja sen tein!”

Ensi kevään Montonen haluaa panostaa lukio-opintoihin, ja kevään kirjoituksiin.
”Haaveena olisi tulevaisuudessa saada töitä omalta alalta. Kuitenkin ensin suoritetaan viimeisetkin lukio-opinnot ja armeija loppuun.”

Teksti: Marika Auvinen
Kuvat: Nora Kumpulainen ja Konsta Montonen

Jaa sivu