11.4.2019

Etelä-Savon Yrittäjyyskasvatusforum 2019

Yrittämään oppii yrittämällä

Etelä-Savon Yrittäjyyskasvatusfoorumia vietettiin jo kuudetta kertaa. Foorumi järjestettiin tänä vuonna Pieksämäen Seurakuntaopistolla. Foorumissa tutustuttiin yrittäjyyskasvatuksen materiaaleihin sekä hyviin käytänteisiin ja kokemuksiin. Monipuolisen seminaarin järjestelyistä vastasivat Pieksämäellä Esedu, Seurakunta-opisto ja Roihu-hanke yhdessä Yes Etelä-Savon, Pieksämäen seudun 4H:n, Pienyrityskeskuksen ja eräiden muiden toimijoiden kanssa.

Forumin puheenjohtajana toimi Anne Gustafsson-Pesonen Xamkin Pienyrityskeskukselta. Itse tilaisuuden avasi Seurakuntaopiston aluejohtaja, Jaana Väisänen. Väisänen korosti avauspuheessaan mm. yrittäjyyden suosion kasvua.

Sanna Lehtonen YES ry:ltä kertoi uudesta digitaalisesta Tralla –nimisestä verkkopalvelusta, joka helpottaa yrittäjyyskasvatusmateriaalien ja -palveluiden löytämistä ja yrittäjyyskasvatuksen aloittamista. Lehtonen laittoi osallistujat myös tekemään ”Millainen yrittäjyyskasvattaja olet” –testin.

Puheenvuoron saivat myös Seurakuntaopiston tiimivalmentajat Pekka Kosonen ja Ritva Marjanen. Tiimivalmentajat esittelivät yrittäjyyskasvatusmalliaan, jossa keskeisinä asioina nousivat tiimityöskentelyn tärkeys ja tekemällä oppiminen.

Opiskelijoiden puheenvuorot

Seuraavaksi lavalle nousivat Esedun opiskelijat Netta Haikarainen, Viivi Kuismala, Anne Riuttamäki ja Anni Teittinen kertomaan Hyvän Mielen NY-yrityksestään. Opiskelijat kertoivat kokemuksiaan yrityksen perustamisesta, työnjaosta ryhmän kesken, palvelujen hinnoittelusta ja siitä miten yritys on kehittynyt kuluneen vuoden aikana.

”NY-yritys on hieno mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä ”riskittä”. Ollaan opittu paljon yrittäjyydestä ja tiimityöskentelystä”, kertoi Teittinen.

Puheenvuoron jälkeen yleisö tenttasi nuoria yrittäjiä: ”Kuinka laaja asiakaskunta yrityksellä on ollut, ja jatkuuko yrityksen toiminta vielä kesällä?”. Tytöt kertoivat asiakkaita olevan jokaiselle viikolle ja päättävänsä yrityksen ennen kesää, koska he kaikki olivat saaneet kesätöitä.

Myös Esedun kaksoistutkinto-opiskelija Aake Kuoppala sai oman puheenvuoron. Nuoren yrittäjän yritys Pihanhoito Kuoppala tmi tarjoaa pihanhoitopalveluita ympäri vuoden. Kuoppala kertoi kokemuksiaan yrityksen pyörittämisestä koulutyön ohessa, ja kertoi hän myös käyvänsä palkkatöissäkin. ”Kiirettä pitää, mutta olen oppinut tämän ansiosta aikataulutusta. Työnteosta on myös hyötyä opiskeluissa Esedulla.”, Kuoppala kertoo.

Positiiviseksi asiaksi Kuoppala kertoi kokevansa sen, että iäkkäämpien asiakkaiden kanssa pääsee töiden ohessa myös juttelemaan mukavia. Tulevaisuudensuunnitelmissa Kuoppalalla on jatko-opinnot mahdollisesti kauppakorkeakoulussa, yrittäjyyttä kuitenkaan unohtamatta.

Learning Cafe

Iltapäivästä Seurakuntaopiston tiloissa järjestettiin Learning Cafe, jossa aiheina olivat omistajanvaihdokset, opiskelijaosuustoiminta ja mieluisimmat tavat oppia yrittäjyyttä. Osallistujat jaettiin ryhmiin, ja ryhmät kiersivät tunnin aikana tehokkaasti kaikki pisteet tuoden esille omia ideoita ja kokemuksia.

Esedun Taisto Hirvonen vetämässä yhtä Learning Cafe -pisteistä

Paneelikeskustelu

Lopuksi lavalla käytiin vielä paneelikeskustelu, jonka aiheena oli ”Yrittämään oppii yrittämällä” -polku. Panelisteina olivat Räikee Oy:n yrittäjä Juho Lehtola, Siikamäen Suoramyynnin toimitusjohtaja Jussi Hentunen, NY-yrittäjä Anni Teittinen ja tiimivalmentaja Pekka Kosonen. Paneeli pohti mm. sitä, miten yrittäjien ja oppilaitosten yhteistyötä ja tiedonsaantia voitaisiin parantaa.

Lehtola kertoi opiskelijasta, joka oli toivonut lisää yrittäjävierailuita kouluihin. ”Haluaisin kuulla oman alan yrittäjiltä juuri niitä kannustavia ja positiivisia asioita yrittämisestä”, komppasi Teittinen. Panelistit ideoivat myös Facebook-ryhmää, jossa oppilaitokset ja yritykset voisivat keskustella keskenään.

Seuraavan kerran Yrittäjyyskasvatusforum järjestetään keväällä 2020 Mikkelissä.

Kuvat ja teksti: Tuomo Räsänen

Jaa sivu