11.5.2017

Harrastefutiksella seuratoiminta tutuksi

Suomen Palloliitto ja Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry käynnistivät syksyllä 2016 ”Hyvää seuraa – nuorten osallistaminen seuratoimintaan” –hankkeen. Hankkeessa edistetään nuorten hyvinvointia jalkapallon ja seuratoiminnan kautta. Mukana yhteistyössä on kymmenen jalkapalloseuraa, joista yksi on Mikkelin Palloilijat. Hankkeen myötä MP tekee Esedun kanssa monenlaista yhteistyötä. Hankkeen tavoitteena on elämänhallinta- ja työelämätaitojen vahvistaminen sekä opiskelumotivaation lisääminen erilaisten seuratoiminnan tehtävien kautta.

MP:n hankekoordinaattorina toimii Mika Pasanen. Pasasella on pitkä historia seuran parissa: hän pelasi MP:ssä kaikki junioriluokat sekä edustusjoukkueessa useita kausia. Sittemmin Mika on työskennellyt alakoulun luokanopettajana. Pasasen johtama hanketoiminta on lähtenyt käyntiin elinvoimaisena. ”Olen kohdannut hankkeen kautta satoja nuoria, ja hankkeeseen kirjattuja nuoria on jo 33”, hän kertoo.

Harrastejalkapalloa opiskelijoille

Hankkeen myötä nuorille käynnistettiin yhdessä Esedun opiskelijayhdistyksen hallituksen kanssa suunniteltu harrastejalkapallovuoro, jossa on käynyt viikoittain mukavasti osallistujia. Maksuton palloiluvuoro sopii kaikille, eikä esimerkiksi jalkapallo- tai muuta urheilutaustaa tarvita. Mukana on ollut sekä tyttöjä että poikia monipuolisesti eri aloilta. ”Mukaan pääsee tulemalla paikalle, mieluummin vielä kaverin kanssa!” Pasanen kannustaa. ”Mikäs sen mukavampaa kuin lähteä koulun jälkeen kaverin kanssa pelailemaan”, koordinaattori jatkaa.

Toimintaa monella kentällä

Nurmi on vain yksi jalkapallon pelikenttien kirjosta. Moni mieltää lajin vain urheilijoiden toiminnaksi, vaikka todellisuudessa suuri osa seuratoiminnasta tapahtuu nurmikentän ulkopuolella. Joukkueen lisäksi tarvitaan tuomareita, toimitsijoita, organisaattoreita, taloushallinnon ammattilaisia, ravintolapalvelutyöntekijöitä, nettisivujen päivittäjiä… Siksi MP tarjoaa myös monenlaisia työssäoppimismahdollisuuksia.

Hyvää seuraa -hanke on integroitu osaksi eri alojen opintoja Esedulla. Esimerkiksi merkonomiopiskelijat ovat päässeet suunnittelemaan ja toteuttamaan esittelymateriaaleja MP:n toiminnan osa-alueista sekä markkinoimaan seuraa. ”Hanketoiminnasta opiskelijat saavat tulevaisuuden kannalta arvokasta työkokemusta, ja jokainen opintoprojekteissa mukana ollut opiskelija saa meiltä työtodistuksen”, Pasanen selittää.

Luvassa lisää opiskelijaprojekteja

Kesän ajan Hyvää seuraa –hanke pitää matalampaa profiilia. Esimerkiksi harrastejalkapallovuoro on kesän ajan tauolla, mutta starttaa heti syksyllä uudestaan. Hankkeen parissa työskennellään kesälläkin jatkuvasti, ja hankekoordinaattori kertoo kesän olevan aktiivista suunnittelun aikaa. ”Syksylle on tekeillä monenlaisia projekteja yhä useamman koulutusalan kanssa”, Pasanen paljastaa. ”Projekteissa opiskelijat pääsevät jatkossakin työstämään jotakin konkreettista, jolloin toiminnasta hyötyvät kaikki osapuolet”, hän jatkaa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Mikkelin Palloilijat on tuplannut junioreidensa määrän, joten myös ohjaajia ja apulaisohjaajia junioritoiminnan parissa tarvitaan entistä enemmän. Pasanen kannustaa hanketoiminnasta kiinnostuneita opiskelijoita ja opettajia ottamaan rohkeasti yhteyttä. ”Hankkeen pelikenttä on erittäin monipuolinen, ja yhteistyössä vain mielikuvitus on rajana”, koordinaattori summaa.

Lisätietoa Hyvää seuraa – nuorten osallistaminen seuratoimintaan –hankkeesta:
Mikkelin Palloilijoiden verkkosivu

Jaa sivu