27.2.2017

Helmikuun huikee amis kumoaa stereotypiat

”Amiksen elämän tärkein sisältö on autojen ja mopojen rassaaminen ja tuunaaminen.

Amiksilla on aina bensalenkkarit jalassa ja lippis päässä.

Amis ei osaa arvostaa opiskelua ja suusta pääsee kirosanoja tilanteessa kuin tilanteessa.

Amis ei huolehdi omasta hyvinvoinnista, vaan nähdään usein röökillä kavereiden kanssa
ja vapaa-aikana liikutaan autolla toria kiertäen.”

Muun muassa tällaisia kuvauksia kuullaan yhdistettävän useasti amiksiin. Helmikuun huikeeksi amikseksi valittu lähihoitajaopiskelija Topi Pulkkinen osoittaa kuitenkin kaikki amis-stereotypiat vääriksi.

Millainen on Pulkkisen mielestä tyypillinen amis? ”Amis tykkää tehdä asioita käytännössä. Tyypillinen amis oppii parhaiten tekemällä, eikä istumalla koulun penkissä.”
”Olen kuullut paljon kommentteja ja oletuksia kavereilta siitä millaista amiksessa opiskelu on. Meidän ala ei ainakaan vastaa tyypillisiä oletuksia amiksesta. Lähihoitajan ammatti on todellisuudessa fyysisesti rankempaa, kuin mitä moni luulee.”

Kahden tutkinnon opintoja suorittava Pulkkinen on todellinen energiapakkaus ja tämä on huomioitu myös Huikee amis -ehdotusten perusteluissa:
”Topi hoitaa aina hommat moitteettomasti. Hän on osoittanut erityistä aktiivisuutta opinnoissaan. Hän luo hyvää ilmapiiriä luokassa, on aina positiivinen ja mukava muille. Topi kulkee aina hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa. Hän osaa ja uskaltaa heittäytyä tilanteisiin, itsetunto riittää itsensä peliin laittamiseen. Topi on todellinen tiimipelaaja.”

”Saan energiaa itse siitä, kun saan toiset hyvälle tuulelle!”, kuvailee nuori mies itseään. ”Olen sitä mieltä, että asioista on turha stressata, kaikki järjestyy kyllä kuitenkin.” Pulkkisen elämänasenteesta olisi monella syytä ottaa mallia.
”Minua ärsyttää jättää asiat puolitiehen, siksi usein tartunkin itse heti toimeen ja hoidan työt alta pois.”
Ehdotuksissa mainittu itsevarmuus paistaa Pulkkisesta, mutta tulevalla lähihoitajalla on kuitenkin jalat tiukasti maan pinnalla.
”Vaikka kehuja kuulenkin välillä, olen silti sama tyyppi. Jatkan hommia samalla tavalla eteenpäin, enkä anna kehujen nousta päähän.”

Tulevaisuudensuunnitelmat Pulkkisella ovat selkeät. Lähihoitajaopintojen jälkeen hän aikoo hakea pelastusopistoon palomiehen opintoihin.
”Sosiaali- ja terveysala oli paras vaihtoehto ennen pelastusopistoa. Se antaa hyvät valmiudet jatko-opintoihin. Haaveilin aiemmin poliisin ammatista, mutta iskän kanssa juteltua nousi ykköseksi palomiehen ammatti.”
Yhteishaun alla Pulkkinen haluaa lähettää vinkit tulevaisuuden ammattiaan pohtiville:
”Mieti tarkkaan mihin haet ysiluokalla. Hae sinne minne itse todella haluat, älä mene kavereiden perässä.”

Kuvassa: Topi suorittaa parhaillaan TOP-jaksoaan Esedun kotoutumiskoulutuksen parissa.

Jaa sivu