17.2.2016

Huippuamis-Saku: asenne ratkaisee

Positiivinen ja tehokas pakkaus, ulospäinsuuntautunut, erityisen myyntihenkinen opiskelija. Muun muassa näillä sanoilla tutut kuvailevat Saku Forsblomia – todellista huippuamista.

Forsblom opiskelee Etelä-Savon ammattiopistossa liiketalouden perustutkintoa kolmatta eli viimeistä vuotta. Samalla hän opiskelee kahden tutkinnon opintoja eli suorittaa ammatillisen perustutkinnon lisäksi myös ylioppilastutkinnon. Vaikka tämä jo itsessään kuulostaa paljolta, käy Forsblom urheiluakatemiaa ja pelaa mikkeliläisjoukkue Jukureiden A-junioreissa nuorten Mestistä.

Lätkäharrastus opettanut tarkkuutta

A-junioreiden treeni- ja pelitahti voi huimata heikompaa, kuudet treenit ja kahdesta kolmeen peliä viikossa sekä siihen vielä kouluhommat päälle. Nyt yhden kauden ajan A-junioreiden remmissä matkanneella Forsblomilla on monta rautaa tulessa. Kuinka ihmeessä nuori selviää tästä kaikesta?
”Olen oppinut aikatauluttamaan asiani hyvin. Lätkäharrastus on opettanut minulle paljon tarkkuutta ja tietynlaista lujuutta hoitamaan hommani kunnolla.” kommentoi Forsblom.

Urheiluakatemiapäivinä tulevan liiketalouden ammattilaisen aikataulutuskyvyt pistetään koetukselle. Aamulla klo 6 herätys kotoa Ristiinasta, jonka jälkeen suoraan jäähallille Mikkeliin. Klo 7.30 alkuveryttelyt, jonka jälkeen alkaa tunnin mittainen jäätreeni, jota seuraa vielä loppuveryttelyt. Sitten koulun penkille klo 10, jossa päivä kuluu omien ammattiopintojen parissa. Koulupäivän jälkeen takaisin kotiin, josta illaksi taas jäähallille. Kotiin pääsee lepäämään klo 22 maissa.

Johan tässä lukiessakin hengästyy… Mistä Forsblom kaivaa motivaation tähän kaikkeen?
”Lätkä on mun juttu. Oma kehittyminen ja onnistumiset peleissä motivoi todella paljon. Meillä on hyvä henki joukkueen kesken, joten treeneihin on aina kiva mennä. Vaikka olenkin nuorimpia pelaajia, minut on otettu hyvin vastaan A-junnuissa.”

Ammattitaitoinen myyntitykki

Koulun ja jääkiekkoharrastuksen yhteen sovittaminen ei ole aina helppoa. Forsblom kuitenkin arvostaa sitä, miten koulussa hänen harrastuksensa vaativuus on ymmärretty ja hänelle on annettu mahdollisuus toteuttaa sitä.
”Pisimmät pelimatkat meillä on Rovaniemelle saakka. Silloin joudun olemaan koulusta normaalia enemmän pois. Onneksi opettajat ymmärtää tilanteen, ja ovat valmiita tarjoamaan korvaavia tehtäviä poissaolojen vuoksi.”

Ammattiopinnoista puhuttaessa Forsblom puhuu työelämäjaksojen puolesta. Paikallisessa urheilukaupassa TOP-jaksonsa suorittanut nuori haaveilee urheilukauppiaan urasta tulevaisuudessa.
”Amisopinnoissa ehdottomasti parasta on työn kautta tekeminen! Olen omimmillani työelämäjaksoilla, jossa pääsen todella tekemään töitä käytännössä.”

Forsblom osoitti myyntitaitonsa voittamalla joukkueensa kanssa kahtena vuotena peräkkäin Mikkelissä opiskelijoille järjestetyn myyntikilpailun.
”Myyntikilpailussa meidän joukkueen salaisuus oli aktiivisessa ja reippaassa palvelussa. Me uskallettiin ottaa kontaktia asiakkaisiin, ja välillä juteltiin heidän kanssaan muutakin kuin myyntiin liittyviä juttuja.”

Vaikka liiketalouden opinnot ja jääkiekko tuntuvat maallikon silmin täysin toistensa vastakohdille, tukevat ne Forsblomin mielestä paljon toisiaan.
”Sosiaaliset taidot, joukkueena toimiminen sekä asioiden organisointi ovat taitoja, joita tarvitsen sekä lätkässä että merkonomin opinnoissa.”

Positiivinen asenne vie pitkälle

Forsblomia haastatellessa ei voi olla huomaamatta hänen uskomattoman positiivista asennetta. Huippu asenne on huomattu jääkiekkokaukalossakin.
”Sakulla on todella hyvä motivaatio kaikkea tekemäänsä kohtaan. En ole kertaakaan huomannut hänen tulevan hallille huonotuulisena. Saku on todellinen herrasmiestyyppi. Mahtava persoona, josta moni voisi ottaa mallia!”, kommentoi Forsblomin valmentaja Jussi Hyvärinen.

Ehkä tulevaisuuden myyntitykin menestymisen salaisuus piileekin juuri hänen asenteessaan. Forsblomin asenne on tehnyt vaikutuksen myös opettajiin sekä työelämään. Liiketalouden opettaja Päivi Lepistö kuvailee Forsblomia lämmöllä:
”Sakun positiivisuus ja iloisuus tarttuu kaikkiin lähellä oleviin. Voin luottaa siihen, että kaikki hommat mihin hän tarttuu, hoituu varmasti joka kerta huolella loppuun saakka. Uskon vahvasti siihen, että Saku menee tulevaisuudessa vielä korkealle!”

Ja tämän voi varmasti allekirjoittaa myös moni muukin Forsblomin tavannut!

Juttu julkaistu Saku ry:n Action-lehdessä (1/16)

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

Jaa sivu