16.11.2016

Hyvinvointialanyrittäjillä riittää töitä

Hyvinvointiala kasvaa tulevaisuudessa merkittävästi. Erityisesti kysyntää on yksityisille kodinhoitopalveluille ja perhehoidolle.
Mikkeliläinen Geriwell on hyvä esimerkki hyvinvointialan yrityksestä, joille on tulevaisuudessa yhä enemmän tilausta.

Lähihoitajana ja sote-alan kehittämisen parissa työskennellyt Heli Peltola perusti Geriwellin vuoden 2016 alussa. Yritys tarjoaa kotisairaanhoitoa, kotipalveluita ja erilaisia arjen tukipalveluita erityisesti ikääntyville ihmisille.

Noin vuoden ajan toiminut Geriwell työllistää jo nyt noin kymmenen henkilöä. Suurin osa sen asiakkaista maksaa palveluista omalla rahalla.
– Vain muutama asiakas maksaa kunnan palvelusetelillä. Maksavia asiakkaita siis löytyy, Heli Peltola sanoo.

Kun Suomi ikääntyy, työeläkkeelle jää entistä enemmän ihmisiä, jotka ovat valmiita maksamaan palveluista. Nämä ihmiset ovat tottuneet ostamaan palveluita ja kaipaavat vaihtoehtoja julkisten palveluiden rinnalle, sanoo Etelä-Savon iäkkäiden palveluiden kokonaisuutta koordinoiva muutosagentti Irma Ahokas-Kukkonen.
– Iästä riippumatta asiakkaat haluavat laatua. Tämä on huomattu esimerkiksi yksityisissä hoitokodeissa.

Myös sote-uudistuksen myötä pienille ja keskisuurille hyvinvointialan yrityksille avautuu uusia mahdollisuuksia. Vuodesta 2019 eteenpäin sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus korostuu ja kunnallisia palveluita ostetaan todennäköisesti yhä enemmän hyvinvointialan yrityksiltä.
– Valinnanvapauden merkitystä pk-yrityksille ei vielä tiedetä, mutta juuri nyt on aika innovoida uudenlaisia palvelutuotteita ja etsiä sopivia kumppaneita, jotta on enemmän mahdollisuuksia muutostilanteessa, sanoo Heli Peltola.

Ammattilaisten mukaan pk-yritykset pärjäävät, kun ne tuottavat palveluita monipuolisesti. Kotiin tuotavan avun lisäksi myös perhehoidon tarve kasvaa kunnissa, joten yrityskentällä yksi tulevaisuuden menestyjä voi olla perhehoitoyritys.

Yrittäminen hyvinvointialalla on kokonaisvaltaista ja vaativaa toimintaa, jossa on varauduttava monenlaiseen byrokraattiseen kiemuraan ja pitkiin päiviin, muistuttaa kotityöpalveluita tarjoavan RL-Kotipalveluiden toimitusjohtaja Nina Rasola. Yrittäjän kannattaakin verkostoitua ja kouluttautua.

Hyvinvointialan yrittäjät ja asiantuntijat tapasivat viime viikolla Esedulla, jossa kerrottiin uudesta hyvinvointialan yrittäjyyskoulutuksesta. Esedu vastaa ajankohtaiseen kysyntään tarjoamalla täsmäkoulutusta hyvinvointialan yrittäjyyteen. Marraskuun lopulla alkava koulutus on suunnattu kaikille, joilla on aikomusta alalle: niin osaajille, jo yrittäjinä toimiville kuin opiskelijoillekin.

Käytännönläheisessä koulutuksessa hyödynnetään hyvinvointialan yrittäjien osaamista ja kokemuksia, ja opitaan asiantuntijoiden johdolla muun muassa yrityksen tuloksellisuutta, tuotekehitystä ja asiakaspalvelua. Oman yrityksen liiketoimintasuunnitelma kulkee opinnoissa mukana.

Teksti ja kuvat: Elina Jäntti

Jaa sivu