22.2.2018

Hyvinvointitaidoilla tulevaisuuteen

Maanantaiaamu ja Mikkelin Hänskin kentän pukukopista kuuluu iloinen puheensorina. Koppi on täynnä putkialan ensimmäisen vuoden opiskelijoita, jotka ovat lähdössä tutustumaan jääpallon saloihin Mikkelin alueen harrasteliigojen Elina Purhosen johdolla.

Aamujäät ovat osa Minä uskallan -hankkeen toiminnallisia kertoja. Esedulta on Putki17-ryhmän lisäksi mukana hankkeessa tänä keväänä seitsemän muutakin ryhmää. Hankkeen tavoitteena on liikunnan ja kulttuurin keinoin lisätä nuorten hyvinvointia.
”Teemme näiden liikuntatoimien lisäksi myös Itsetuntoon liittyviä harjoitteita teatterin keinoin. Pyrimme nostamaan esiin nuorten vahvuuksia ja osaamista. Tietysti huomioiden kunkin oman alan tavoitteet.”, kertoo Etelä-Savon Liikunnan lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Anna Parta.

ESLi:n lisäksi hankkeessa on mukana Mikkelin teatteri, joten nuoret pääsevät myös harjoittamaan esiintymistaitojaan.
”Nämä taidot ovat tärkeitä apuja tulevaisuuden työelämässä.”, kertoo Parta. ”Teemme nuorten kanssa muun muassa lavastettuja työhaastatteluja.”
”Tavoitteenamme on lisätä nuorten tietoisuutta ja vastuunottoa oman hyvinvoinnin huomioimisesta.”

Putkialan opiskelijat Tino Skarp, Sebastian Kärmeniemi, Miro Airas ja Roope Pitkänen ovat erittäin innoissaan mahdollisuudesta päästä mukaan hankkeeseen.
”Kiva, kun meidän toiveita otetaan huomioon, ja päästään tekemään toivomiamme juttuja.”
”Olemme käyneet keilaamassa, ja nyt tänään päästään pelaamaan jääpalloa, kuten olemme toivoneet.”
Parta ESLi:ltä kertoo, että hankkeen kautta halutaan tarjota nuorille mahdollisuus tutustua eri liikuntamuotoihin.
”Haluamme innostaa nuoria mukaan eri lajiseurojen toimintaan, ja hienointa olisi kun joku löytäisi oman lajin, jota harrastaa myös jatkossa.”

”On kiva päästä kokemaan koulukavereiden kanssa yhdessä erilaisia ja uusia asioita muuallakin kuin koulussa.”, kertovat putkialan opiskelijat.
Hankkeessa mukana olevat ryhmät on päätetty yhteistyössä opettajien, kuraattoreiden ja opojen kanssa. Toimintatuokiot järjestetään ryhmille sekä heidän opettajilleen.
”Meidän luokalla on ollut ensimmäisistä koulupäivistä lähtien todella hyvä ryhmähenki. Meillä ketään ei jätetä ulkopuolelle.”
”Osa meistä on tuntenut toisensa jo vuosia, mutta osa oli koulun alkaessa aivan uusia kasvoja. Olemme kaikki hyvin samankaltaisia, meitä yhdistää samanlainen huumorintaju.”

Huumori on nuorten mielestä yksi hyvinvoinnin taustatekijöistä.
”Kun on mukavaa ja hauskaa tekemistä, on myös virtaa tehdä asioita enemmän.”
”Hyvinvointiin liittyy vahvasti myös lepo. Kun nukkuu huonosti, on vointikin huonompi.”
Tulevat putkialan ammattilaiset ovat kuitenkin samaa mieltä siitä, mikä on tärkein hyvinvoinnin tekijä:
”Kaverit on ehdottomasti suurin voimavara!”, sanovat nuoret miehet yhteen ääneen.

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

Jaa sivu