14.8.2018

Iida vauhditti opintojaan kesätöiden avulla

Kolmannen vuoden kokkiopiskelija Iida Ripatti on ahkeroinut kesän ajan Anttolanhovin keittiössä. Ammatillisen koulutuksen reformin myötä Ripatti on saanut kesän työt sujuvasti osaksi opintoja.

”Suoritan täällä parhaillaan annosruokien ja á la carten tutkinnon osia oppisopimuksella. Minun piti ensin olla Anttolanhovissa kaksi kuukautta, mutta päätimme nyt jatkaa oppisopimusta vielä elokuun ajan.” Ripatille Anttolanhovi on jo tuttu paikka. Hän työskentelee yrityksen keittiössä jo toista kesää.
”Soitin Anttolanhovin keittiömestarille pari vuotta sitten ja tiedustelin kesätyöpaikkaa. Silloinen keittiömestari halusi minut ensin työssäoppimisjaksolle, jonka jälkeen hän nappasikin minut lopulta koko kesäksi töihin.”

Esedulla on tehty vuoden 2018 alusta noin 170 lyhyttä oppisopimusta.
”Oppisopimuksia voi tehdä tutkinnon osaan, tutkinnon osan osaan tai vaikka koko tutkintoon. Oppisopimuksien kesto vaihtelee noin kolmesta viikosta pariin vuoteen. Aiemmin tehtiin käytännössä aika paljon koko tutkinnon oppisopimuksia, lyhyempiä tehtiin vähemmän”, kertoo oppisopimuskoordinaattori Päivi Ylönen.

Ripatti kokee oppisopimuksen hyväksi vaihtoehdoksi kesäajan opinnoille.
”Tämä on tosi hyvä juttu. Kesätöiden saaminen osaksi opintoja ei ole nyt niin monimutkaista kuin ollessani täällä ensimmäisenä kesänä töissä. Minun olisi tarkoitus valmistua jo joulukuuhun mennessä, joten tämä kesäajan opiskelu auttoi kirimään valmistumisajankohtaa.”

”Reformin myötä on selkeästi määritelty, milloin tehdään oppisopimus ja milloin taas koulutussopimus. Uudistus on selkeästi lisännyt oppisopimuksia – töitä on siis tarjolla”, jatkaa Ylönen.
”Keskeisin ero koulutussopimuksen ja oppisopimuksen välillä on palkanmaksu. Mikäli opiskelija saa palkkaa työpaikalla tapahtuvasta koulutuksesta, silloin on jo lainkin mukaan tehtävä oppisopimus.”

Oppisopimuksella tarkoitetaan työpaikalla työsuhteessa tapahtuvaa oppimista.
”Oppisopimusopiskelijat ovat työpaikalla työntekijän roolissa, eli heillä on itsenäisiä työtehtäviä sekä samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin työntekijöillä. Toki heidän työsuhteeseensa kuuluu myös osaamisen hankkiminen ja opiskelu”, avaa Ylönen.
”Tänä kesänä työtehtävien sisältöön on kiinnitetty huomiota enemmän, jotta ne vastaisi opintojeni tavoitteita. Näin saan suoritettua tarvittavien tutkinnon osien näytöt. Olen ollut mukana muun muassa ála carte ruokien valmistuksessa sekä hoitanut isoja ryhmätilauksia. Työpaikkaohjaajani ohjaa työskentelyäni oikeaan suuntaan ja huolehtii yhdessä opettajani kanssa siitä, että opin tarvittavat asiat näyttöä varten”, kertoo Ripatti.

Ylönen on saanut työelämältä hyvää palautetta oppisopimuksista.
”Saamani palaute työelämäkumppaneilta on ollut positiivista. Sopimuksia on myös tehty paljon, joten aika moni on ollut lyhyiden oppisopimusten kanssa tekemisissä ja asia alkaa olemaan pikkuhiljaa jo tutumpi.”

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

Jaa sivu