17.11.2017

Immosen leivos Sivistys100-leivoskilpailun finaalissa

Leipuri-kondiittoriopiskelija Kaarina Immosen leivos pääsi hienosti opetus- ja kulttuuriministeriön Sivistys100-juhlaleivoskilpailun finaaliin. Immosen 100-vuotias sivistynyt Suomi –niminen leivos oli yksi neljästä finaaliin valitusta leivoksesta.

OKM:n leipuri- ja kondiittoriopiskelijoille järjestämän juhlaleivoskilpailun teemana oli sivistys ja 100-vuotias Suomi. Kilpailun finaali käytiin opetus- ja kulttuuriministeriössä 16.11.2017. Kilpailun voitti Omian opiskelijoiden Susanna Boströmin ja Sonja Kallion suunnittelema leivos Vapaus.

Kilpailun tuomaristo oli valinnut finaaliin neljä leivosta reseptien ja kuvien perusteella. Finaalissa arviointikohteita olivat leivoksen ulkonäkö, maku, soveltuvuus sarjatuotantoon sekä teeman mukaisuus. Kilpailuun tuli yhteensä 21 reseptiä 12 oppilaitoksesta.

Kilpailun ohjeissa määriteltiin, että leivoksissa piti käyttää kotimaisia marjoja tai hedelmiä. ”Mustikka olisi ollut liian ilmeinen, joten siksi päädyin omenaan, josta keitin hillokkeen”, kertoo Kaarina omasta leivoksestaan

Leivoksen pohjan ainesosina Kaarinan on käyttänyt sekä vehnää, kauraa ja ruista. Pikantin säväyksen leivokselle antoi muskovadosokeri, joka Kaarinan mukaan toi leivokseen häivähdyksen kinuskin makua. Tuotekehitysvaiheessa leivoksesta piti tehdä monta eri versiota ennen kuin oikea maku ja koostumus löytyivät.

Kilpailu oli hieno kokemus

Kaarinan leivoksen päällä on teksti Kell onni on, joka on pätkä suomalaisille tutusta Eino Leinon runosta. Leinosta poiketen Kaarina kuitenkin rohkaisee ihmisiä näyttämään oman onnensa ja toisaalta iloitsemaan pienistä hetkistä.

”Onni voi tulla vaikka kahvihetkestä ystävän kanssa. Onnea ei tänä päivänä kannata kuitenkaan kätkeä, vaan näyttää se muille. Onnen ja hyvän esiintuominen tuo lisää uuttaa onnea ja hyvää”, kannustaa Kaarina.

Kaarina on iloinen, että osallistui kilpailuun. ”Tästä jäi todella hyvä fiilis. Tämä selkeästi vahvisti haluani jatkaa alalla ja syventää omaa osaamista.”

Kaarina on alan vaihtaja, joka on tehnyt vuosia hoitoalan töitä. Hän nauttii leipomisesta ja on jo vuosia haaveillut omasta kahvilasta. ”Leipuri-kondiittoriksi opiskelu on askel kohti haaveitani.”

”Leivoskilpailu ja finaaliin pääsy lisäsi uskoa omaan tekemiseen. Tämä oli kokonaisuudessaan todella mahtava kokemus. Oli hienoa päästä ministeriöön ja tavata ministeri Sanni Grahn-Laasonen”, iloitsee Kaarina.

Kaarinan ohjaavana opettajana ja mukana kilpailun finaalissa oli opettaja Ulla Blomquist.

Kilpailun voittaneita leivoksia tarjotaan opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä Sivistys100-juhlaseminaarissa joulukuussa. Leivoksella halutaan nostaa seminaarissa esiin suomalaista ammatillista osaamista osana 100-vuotiaan Suomen tarinaa, jossa sivistyksellä on ollut merkittävä rooli.

Lue myös OKM-uutinen:
Omnian opiskelijat voittivat Sivistys100-juhlaleivoskilpailun, 16.11.2017

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Jaa sivu