16.3.2017

Jukurien A-junnuista kaupanteon kapteeneita

Jukurien A-junnujoukkueen pelaajista leivotaan tänä vuonna kaupanteon kapteeneita. Joukkueen kahdeksan pelaajaa on aloittanut Esedussa myyntialan koulutuksen, joka parantaa lätkänuorten työelämävalmiuksia.

Pelaajille räätälöity myyntikoulutus on suunniteltu täysin aktiiviurheilijoiden tiukkoihin treeniaikatauluihin sopivaksi. Lähiopintoja on muutama tunti kerran viikossa ja kesäaika hyödynnetään työssäoppimiseen.

Koulutuskokonaisuus muodostuu kahdesta myynnin ammattitutkinnon osasta, joista toinen suoritetaan kevään aikana ja toinen ensi syksynä. Tutkinnon osista annetaan asiaankuuluvat näytöt, joilla varmistetaan, että myyntioppi on mennyt perille.

Hoitakaa homma hyvin

Maaliskuun lähiopetuspäivässä junnupelaajille kertoi tarinansa Jukurien oma kasvatti, maalivahti Kai Tillanen. Tillanen suoritti myynnin ammattitutkinnon muutama vuosi sitten ja työskentelee nyt yhteyspäällikkönä Banssi henkilöstöpalveluissa.

Entinen jukuritähti kannusti junnunuoria sekä opiskelemaan että hankkimaan työkokemusta. ”Jokainen työ on arvokasta. Se on vain järjestelyasia, että pelaamisen lomassa löytää aikaa opiskelulle tai työnteolle”, Tillanen rohkaisi.

Tillasen viesti nuorille oli yksinkertainen: ”Hoitakaa hommanne hyvin, mitä ikinä teettekin. Oli se sitten pelaamista, työntekoa tai opiskelua. Hyvä tulee takuuvarmasti vastaan myöhemmin.”

A-junnujen pelikausi päättyy maaliskuun puolivälissä. Myyntikoulutuksen lähiopinnot jatkuvat huhtikuulle ja sitten viimeistään on vuorossa työssäoppiminen. Muutama pelaaja on jo työelämässä kuten Ilkka-Pekka Kiukas, joka sai harjoittelupaikan Hockey Base Mikkelin myymälästä.

Nuoret junnupelaajat vaikuttavat varsin tyytyväisiltä opiskeluunsa. ”Ihan mukavaa on. Täällä asioita käsitellään esimerkkien kautta ja keskustellen. Eikä meillä ole kokeita ja läksyjä”, vakuuttavat pelaajat yhdestä suusta.

Esedun opettaja Leila Rapo-Jääskeläinen kertoo, että opetusmetodina heillä on kokemuksellinen oppiminen. Kaikkea peilataan jääkiekkoon, jos vain mahdollista. Koulutusosioiden nimetkin on otettu pelimaailmasta. Lähiopintojaksojen aiheina on mm. pelistrategian hahmottelu, pelivälineet kuntoon, ottelun avaus jne.

Kaupanteon kapteeniksi –niminen myynnin koulutuskokonaisuus on suunnattu nimenomaan aktiiviurheilijoille, joilla opiskelu on jäänyt urheilun jalkoihin. Jukurien A-junnut toimivat koulutuksen pilottiryhmänä.

Koulutuksen jälkeen pelaajat voivat täydentää opintonsa myynnin ammattitutkinnoksi suorittamalla yhden puuttuvan tutkinnon osan. Vastaavanlaista myyntikoulutusta järjestetään myös muille myynnin tehtävistä kiinnostuneita.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Kuvassa: Jukurien A-junnuissa pelaavat Ilkka-Pekka Kiukas, Otto Saarimaa, Juuso Föhr, Jere Koikkalainen, Arttu Nuija, Jani Nurkkala ja Ali Liikanen ovat tyytyväisiä myyntikoulutukseen. Kuvasta puuttuu kuvaushetkellä liigaharkoissa ollut Aku Alho. Eturivissä opettaja Leila Rapo-Jääskeläinen ja Jukurien ex-maalivahti Kai Tillanen

Jaa sivu