18.8.2016

Kaino-nukke lähihoitajaopiskelijoiden kestoasiakkaaksi

Suun hoitoon suuntautuneet lähihoitajaopiskelijat saivat luokkaansa kestoasiakkaan Kaino-nukesta.

Esedun artesaaniopiskelijat aloittivat lukuvuoden mukavalla yhteisprojektilla. Tehtävänä oli tehdä ihmisen kokoinen ja oloinen nukke suun hoitoon suuntautuneille lähihoitajaopiskelijoille. Kaino-nukke luovutettiin Otavankadun suun hoidon luokkaan iloisin saatesanoin.

Idea nukkeasiakkaasta virisi suun hoitoon opettaja Paula Kaukorinteellä. Opettaja halusi opetukseensa mukaan jotain, joka muistuttaisi opiskelijoita siitä ketä varten asioita ja toimenpiteitä tehdään. Mikä olisikaan parempi muistutus asiakkaasta kuin luonnollisen kokoinen nukkeasiakas!

Artesaanien opettaja Päivi Särkkä-Lehkonen otti opiskelijoidensa kanssa haasteen innostuneena vastaan. ”Lukuvuosi oli mukava aloittaa tällaisella hauskalla projektilla, jossa saimme suunnitella ja toteuttaa yhdessä jotain uutta ja erilaista”, kertoo Särkkä-Lehkonen.

Nukke on tehty kierrätysmateriaalista. Sen luusto on katiskaverkosta ja lihakset erilaisista (olka)toppauksista. Kämmeninä on ihon väriseksi värjätyt sormikkaat, jossa sormet liikkuvat. Synnytysvaiheessa nukke sai työnimen Kaino. Nukesta tehtiin sukupuolineutraali ja siksi nimikin piti valita sen mukaisesti.

Kaino sai aidot hiukset Esedun hiusalalta. Kun hiuksia ei riittänyt ihan joka puolelle, sai Kaino päähänsä pipon. ”Laitoimme Kainon pään sisään myös paljon ajatuksia”, hymyilee artesaaniopiskelija Hanna Nykänen.

Opettaja Kaukorinteen mielestä nukella on tärkeä pedagoginen tehtävä. ”Nukke muistuttaa meitä siitä, ketä varten asioita täällä tehdään. Vaikka nuken suuta emme voi porata tai hoitaa, muistuttaa se läsnäolollaan asiakkaan tärkeydestä.”

Suun hoidon opiskelijat saivat Kainon luokkaansa yllätyksenä kesken oppitunnin. Kaino sai hyvän vastaanoton ja lähihoitajaopiskelijat vakuuttavat pitävänsä Kainosta hyvää huolta.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Jaa sivu