4.5.2017

Kauneus on Elenalle sydämen asia

Varkautelainen Elena Tuppurainen opiskelee kosmetologiksi. Hän on kiinnostunut kaikesta kauneuteen liittyvästä.

Varkautelainen Elena Tuppurainen aloitti kosmetologiopinnot viime syksynä Esedulla Pieksämäellä. Aikaisemmin parturi-kampaajaksi kouluttautunut nuori nainen haluaa laajentaa kauneusalan osaamistaan.

Elenan opiskeluryhmässä ikähaarukka on laaja. Nuorimmat tulivat suoraan peruskoulusta. Suurin osa ryhmäläisistä on kuitenkin alan vaihtajia, joista 22-vuotias Elena on nuorimmasta päästä. ”Meillä on kiva porukka, vaikka elämäntilanteet ovatkin hyvin erilaiset.”

Peruskoulun jälkeen Elena opiskeli parturi-kampaajaksi. Valmistumisensa jälkeen hän teki muutaman vuoden parturi-kampaajan töitä, joista suurimman osan yrittäjänä vuokratuolilla. ”Halusin kuitenkin oppia laajemmin kauneudenhoitoa ja siksi hain kosmetologikoulutukseen”, kertoo Elena.

Opiskelu ammattiopistossa on hyvin käytännönläheistä. Kolmena päivänä viikossa Elena on käynyt Pieksämäellä ja kahtena päivänä hän on ollut työssäoppimassa Varkaudessa Kauneushoitola Lumissa. Loppukevään nuori nainen on työssäoppimassa Lumissa, jonne hän jää myös kesäksi töihin.

Työvaltaista opiskelua

Esedulla suoritettavat opinnot toteutetaan hyvin työvaltaisesti. Ensin tietystä aiheesta opiskellaan teoria. Sitten opiskelijat harjoittelevat toimenpiteitä toisilleen. Kun taito on karttunut riittävästi, tehdään samat toimenpiteet oikeille asiakkaille.

Kosmetologiopiskelijoilla on ollut kerran viikossa asiakastyöpäivä Esedun omassa oppimisympäristössä Kaunolassa. Siellä hoitoja ja toimenpiteitä on voinut harjoitella turvallisesti opettajan ohjauksessa. ”Eniten teimme asiakkaille kasvo- ja jalkahoitoja”, kertoo Elena.

Ala on imaissut Elenan niin mukaansa, että nuori nainen kouluttautuu myös opintojen ulkopuolella. ”Haluan oppia mahdollisimman laajasti. Olen käynyt kursseilla mm. Joensuussa oppimassa volyymiripsien ja klassisten ripsien tekoa.”

Nuori nainen nauttii siitä, että saa palvella asiakkaita ja tehdä heille erilaisia hoitoja. ”Minusta on kiva olla ihmisten kanssa tekemisissä. Paras palkka tässä työssä on tyytyväinen asiakas”, pohtii tuleva kosmetologi.

Ihoa kannattaa hoitaa

Opiskelu ja kahden kaupungin välillä liikkuminen vie leijonan osan Elenan ajasta. Aikaa ei enää jää parturi-kampaajan työlle, vaikka toiminimikin olisi valmiina sitä varten. ”Hiusten leikkaus ja laitto on pikemminkin harrastukseni. Teen sitä sukulaisille ja ystäville silloin kun ehdin”, hymyilee Elena.

Kosmetologin ammattiin valmistava kauneudenhoitoalan perustutkinto ja parturi-kampaajaksi valmistava hiusalan perustutkinto yhdistyvät ensi vuonna yhdeksi perustutkinnoksi. Siinä vaiheessa Elenalla on jo laaja-alainen osaaminen kauneudenhoitoalalle. Haaveissa tulevalla alan ammattilaisella on oma yritys, joka palvelee asiakkaita – rakkaudesta kauneuteen.

Keski-ikäisenä toimittajana en malta olla lopuksi kysymättä, miksi minun kannattaisi käydä kauneushoitolassa. Elena vastaa empimättä: ”Iho säilyy parempana, kun sitä hoitaa oikein. Säännöllinen puhdistus omaan ihotyyppiin sopivilla aineilla hidastaa ihon ikääntymistä.”

Teksti: Laura Salonen
Kuva: Sofia Lyytikäinen

Elena Tuppuraisen juttu on osa valtakunnallista Osaavia onnistujia -sarjaa. Esedu on mukana kampanjassa, jossa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on haastanut kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät kertomaan oman oppilaitoksensa menestystarinoita otsikolla Osaavia onnistujia. Tarinoita levitetään sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #osaaviaonnistujia ja #ammatillinenkoulutus.

Jaa sivu