25.2.2019

KeKen Lounas NY matkaa Uskalla Yrittää -finaaliin

Helmikuun lopulla Mikkelissä järjestettiin Etelä-Savon alueen Uskalla Yrittää -semifinaali, joihin osallistui yhteensä 17 NY-yritystä kolmelta eri kouluasteelta. Mukana Esedulta oli viisi NY-yritystä: KeKen Lounas NY, Hyvän Mielen NY, Tuoksukynttilät NY, Siivous- ja pihapalvelut NY sekä Salosaaren Metsätyöt NY. Semifinaalin päätteeksi kultakin kouluasteelta valittiin parhaimmat NY-yritykset, jotka lähtevät edustamaan Etelä-Savoa valtakunnalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin Helsinkiin toukokuussa. Toisen asteen sarjan voitti Esedun opiskelijoiden KeKen Lounas NY.

KeKen Lounas NY on kolmen liiketoiminnan opiskelijan perustama lounasravintolayritys. Jonna Junnonen, Tuulia Mäkinen ja Ella Riipinen perustivat oman yrityksensä viime lokakuussa.
”Halusimme perustaa yrityksen, jossa pääsemme laittamaan ruokaa. Ensin pohdimme kahvilapalvelun perustamista, mutta kun saimme mahdollisuuden lähteä tekemään yhteistyötä Palvelutukku Itä-Suomen kanssa, päädyimmekin lounasravintolaan”, kertoo Junnonen.

Nuoret yrittäjät tarjoavat joka viikon perjantaina lounaan Palvelutukku Itä-Suomen tiloissa. Menun suunnittelu tehdään yhdessä torstaisin.
”Tulemme torstaina suunnittelemaan tänne perjantain menun, eli katsotaan mitä raaka-aineita on käytettävissä. Perjantaiaamuna tulemme aikaisin valmistamaan päivän lounaan”, kuvaa Junnonen nuorten viikon ohjelmaa.

KeKen Lounas NY:n idea on tehdä perjantain lounaat hävikkiruoasta.
”Emme siis tiedä edellisellä viikolla, mitä tulevana perjantaina onkaan tarjolla. Ilmoitamme perjantain menun aina Facebook-sivuillamme”, kertovat nuoret.
Nuorten yrittäjien lounas on saanut suuren suosion Mikkelissä. Lounasta käy nauttimassa päivän aikana lähes 80 henkilöä.
”Kyllähän tämä meidät yllätti. Ei olla nimittäin paljoa markkinoitu toimintaamme, ainoastaan lähellä sijaitseviin yrityksiin. Ilmiselvästi sana meistä on kiirinyt, ihmiset ovat kiinnostuneet ja tykänneet.”

Yrityksen pyörittäminen näyttää sujuvan nuorilta. Haastateltaessa nuoret vastaavat sujuvasti kysymyksiin, samalla lounastilaa siivoten.
”Yrityksen pitäminen on sujunut todella hyvin, tämä on hyvä kokemus ja saamme päättää itse mitä teemme. Ja tietysti on todella mukavaa, kun on hyvät ystävät mukana tekemässä”, Mäkinen kertoo tyytyväisenä.
”Kyllähän meidän räväkät luonteet tuo oman haasteensa yrityksen pitämiseen, mutta ollaan saatu pienetkin erimielisyydet aina sovittua”, jatkaa Junnonen.
”Pääasiassa teemme kaikki kolme yhdessä saman verran. Mutta joistain hankalista asioista olemme jakaneet vuorot, ettei kukaan vaan tee enemmän kuin muut”, täsmentää Riipinen.

Roolit on jaettu myös yrityksen vastuista: Mäkinen on NY-yrityksen toimitusjohtaja, Riipinen markkinointivastaava ja Junnonen vastaa yrityksen taloudesta. Tuleville NY-yrittäjille kolmikko antaa hyviä neuvoja:
”Luovuus on kaiken a ja o, panostakaa liikeideaan. Älkää koskaan luovuttako, vaan suhtautukaa positiivisesti kaikkeen. Vaikka haasteita tulee vastaan, ne voi aina voittaa!”

Uskalla Yrittää -palkitut:

Parhaat NY-yritykset:

  • Perusaste: SeNe NY (Rantakylän yhtenäiskoulu)
  • Toinen aste: Keken Lounas NY (Esedu)
  • Korkea-aste: Naksu NY (Xamk)

Paras tuote ja palvelu

Salosaaren Metsätyö NY (toinen aste)

Paras myyjä

  • Maija Putkonen (Escape Kid NY, perusaste)
  • Jesse Ukkonen (Salosaaren Metsätyö NY, toinen aste)
  • Eetu Paananen (Jokapaikanhöylä NY, korkea-aste)

Teksti ja kuva: Marika Auvinen

Kuvateksti: Uskalla Yrittää -semifinaalin voittajajoukkueet: Naksu NY (vas), KeKen Lounas NY ja SeNe NY.

Jaa sivu