20.1.2020

Kestävän kehityksen teemavuosi: Hyvä koulutus

Etelä-Savon ammattiopiston vuoden 2020 teemana on kestävä kehitys. Vuoden aikana kestävää kehitystä tullaan tarkastelemaan eri näkökulmien ja teemojen avulla. Ensimmäinen teemavuoden teema on Hyvä koulutus.

Tiedätkö, mikä on yksi vahvimmista keinoista kestävän kehityksen saavuttamiseksi? Hyvä koulutus.

Suomalainen koulutusjärjestelmä on yksi maailman parhaista, mutta myös maailmalla koulutuksen saralla on otettu isoja askeleita eteenpäin 2000-luvulla. Esimerkiksi: Nykyään maailman kehittyvillä alueilla yli 91 prosenttia lapsista käy peruskoulua, koulun keskeytykset ovat lähes puolittuneet 30 vuodessa, lukutaitoisten määrä on kasvanut huimasti ja yhä useampi tyttö aloittaa koulunkäynnin.

Suomalainen ammattiopiskelija on monella tapaa maailman huipulla. Hän on käynyt ilmaisen ja kaikille mahdollisen peruskoulun, ja nauttii nyt maksuttomasta ja tasa-arvoisesta ammatillisesta koulutuksesta, jota voi käydä nuorena tai jonne voi siirtyä joustavasti myös aikuisena työelämästä.

Meilläkin on silti vielä tehtävää vaikkapa koulutuksen tasa-arvossa: tytöistä vain murto-osa hakeutuu tekniikan aloille ja yhä useamman pojan lukutaito on peruskoulun jälkeen surkea. Myös vammaisten ja maahanmuuttajien koulutusmahdollisuudet ovat usein suppeammat.

Kestävän kehityksen tavoitteissa pyritään muun muassa tähän: vuoteen 2030 mennessä kaikki saavat päätökseen ilmaisen, tasa-arvoisen ja laadukkaan perus- ja keskiasteen koulutuksen.

Isotkin muutokset syntyvät ihan tavallisten ihmisten arjessa tekemistä asioista. Sinäkin voit edistää koulutuksen ja maailman kehittymistä esimerkiksi näin: tue heikommassa asemassa olevia, luovu ennakkoluuloistasi, lue enemmän ja suorita tutkintosi loppuun.

Hyvä koulutus Esedulla

  • Laaja valikoima tutkintoja: lähes 70 perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoa
  • Mahdollisuus hakeutua koulutuksen yhteishaussa ja joustavasti jatkuvan haun kautta ympäri vuoden

Opiskelijoilla mahdollisuus mm.

  • lähteä kv-vaihtoon
  • osallistua Taitaja-toimintaan ja urheiluakatemiaan
  • suorittaa ylioppilastutkinto perustutkinnon ohella
  • perustaa NY-yritys
  • suorittaa opintoja työelämässä tai verkko-opintoina

Esedun laadukkaasta koulutuksesta kertovat mm.

  • Kaksi ammatillisen koulutuksen laatupalkintoa (2013 ja 2018)
  • Opiskelijapalautteiden keskiarvo yli 4 (asteikko 1-5)

Teemavuoden sisältöjä rahoittaa:

Jaa sivu