29.9.2020

Kestävän kehityksen teemavuosi: Ilmastotekoja

Etelä-Savon ammattiopiston vuoden 2020 teemana on kestävä kehitys. Vuoden aikana kestävää kehitystä tullaan tarkastelemaan eri näkökulmien ja teemojen avulla. Seuraavana teemana on vuorossa Ilmastotekoja.

Kuulostaako ilmastonmuutoksen vastainen työ isolta ja kaukaiselta asialta? Todellisuudessa se ei ole. Ilmastonmuutosta vastaan voidaan taistella ja ilmasto-ongelmia ratkaista paikallisella tasolla ja arkisilla teoilla.

Jokaisen täytyy syödä, liikkua paikasta toiseen ja omistaa edes joitakin elämiseen tarvittavia tavaroita. Nykyihmisen on käytettävä myös sähköä. Kun nämä arkiset asiat tekee ilmastoa ajatellen, otetaan iso harppaus kohti globaaleja ilmastotavoitteita.

Miten sitten omaa elämää muutetaan ilmastoystävällisemmäksi?

Aloitetaan syömisestä. Lihansyönnin vähentäminen ja ruokahävikin välttäminen ovat tärkeitä. Esedun ruokaloissa suositaan ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja, muun muassa painotetaan kasvisruokia, ja kiinnitetään huomiota hävikin pienentämiseen. Raaka-aineina käytetään lähituottajien kasviksia ja paikallista kalaa. Oppilaitoksen ruokalassa syöminen on siis ilmastoteko.

Tavaroiden omistamiseen on vaihtoehtoja. Suosi jakamistaloutta eli tavaroiden jakamista, lainaamista tai vuokraamista omistamisen sijaan. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse.

Entä ilmastoystävällinen liikkuminen? Jokainen voi suosia esimerkiksi koulumatkoilla kävelyä, pyöräilyä ja julkista liikennettä. Eseduun on hankittu myös sähköauto, jolla matkat taittuvat vähemmillä päästöillä.

Jos teet itse sähkösopimuksen, suosi aurinko- ja tuulivoimaa. Ja lopuksi tärkein: ota selvää ja opiskele. Tietoisuus ja koulutus ovat ilmastonmuutoksen vastaisen työn parhaat työkalut.

Jaa sivu