15.6.2020

Kestävän kehityksen teemavuosi: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja

Etelä-Savon ammattiopiston vuoden 2020 teemana on kestävä kehitys. Vuoden aikana kestävää kehitystä tullaan tarkastelemaan eri näkökulmien ja teemojen avulla. Seuraavana teemana on vuorossa Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja.

Tänä keväänä ammattiopetus on ottanut ison digiloikan, kun opiskelijat ovat siirtyneet etäopetukseen ja opettajat ja muu henkilökunta etätöihin.

Etäopetus kehittyy huimaa vauhtia. Esedussa on esimerkiksi äskettäin saatu käyttöön sähköiset allekirjoitukset. Etäopetuksen myötä esimerkiksi kasvihuonekaasuja aiheuttava työmatkaliikkuminen vähenee. Sähköiset opinnot mahdollistavat myös opiskelun sellaisille opiskelijoille, joille ryhmässä opiskelu ei onnistu vaikkapa sairauden vuoksi.

Kiertotaloutta ja kestävää kehitystä voi edistää tekemällä kestäviä hankintoja, kehittämällä energiatehokasta rakentamista ja julkista liikennettä sekä panostamalla paikallisiin innovaatioihin.

Myös oman kulutuksen kriittinen tarkastelu on tärkeä osa kiertotaloutta.

Esedussa tilat, ruoka ja liikkuminen ovat suurimmat kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajat. Näihin pyritään kuitenkin löytämään ilmastovaikutuksia pienentäviä ratkaisuja. Oppilaitoksen tiloissa tehostetaan tilojen jakamista ja monikäyttöisyyttä. Ruokaloissa suositaan kasvis- ja lähiruokaa sekä torjutaan ruokahävikkiä. Liikkumisessa käyttöön on otettu yhteiskäyttöpyöriä ja -autoja, ja oppilaitokseen on hankittu sähkö- ja kaasuautoja.

Myös oman kulutuksen kriittinen tarkastelu on tärkeä osa kiertotaloutta. Vaikka suomalaiset ovat kovia kierrättämään ja jätteen määrän vähentämiseksi on tehty töitä, vuosittainen jätemäärä per henkilö on vain lisääntynyt.

Syntymätön jäte on paras jäte. Mikäli halutaan säästää luonnonvaroja, on vähennettävä turhaa kulutusta. Kuluttamista on helppo vähentää esimerkiksi näin:

  • Suosi kestäviä tuotteita.
  • Käytä paikallisten yritysten palveluita.
  • Huollata ja korjaa vanhaa ennen kuin ostat uutta.

Teemavuoden sisältöjä rahoittaa:

 

 

 

 

 

Jaa sivu