4.5.2020

Kestävän kehityksen teemavuosi: Maanpäällinen elämä

Etelä-Savon ammattiopiston vuoden 2020 teemana on kestävä kehitys. Vuoden aikana kestävää kehitystä tullaan tarkastelemaan eri näkökulmien ja teemojen avulla. Seuraavana teemana on vuorossa Maanpäällinen elämä.

Ihminen ei pärjäisi maapallolla ilman monipuolista kasvillisuutta, metsiä ja maaperää, jossa viljellä ravintoa. Ne tarjoavat meille ruokaa, puhdasta ilmaa ja makeaa vettä.

Viljelykelpoiset alueet ja luonnon monimuotoisuus ovat kuitenkin eri puolilla maailmaa köyhtyneet dramaattisesti muun muassa ilmastonmuutoksen vuoksi.

Systeemi on herkkä: jos metsistä häviää jokin laji tai maaperästä ravinteita, tasapaino järkkyy ja esimerkiksi ruuan tuotanto tai ilman puhtaus voivat muuttua huonompaan suuntaan.

Monimuotoinen luonto on tärkeää monelle myös vapaa-ajan ja virkistymisen kannalta. Suomessa sen huomaa monessa paikkaa: kun vaikkapa oikaiset kouluun metsän poikki, jossa virtaa puro ja kasvaa erilaisia puita sekä marjojen varpuja.

Suomessakin luonnosta katoaa lajeja. Saimaannorppaa uhkaava sukupuutto on siitä malliesimerkki. Myös mehiläiset ja muut pölyttäjät ovat harventuneet.

Mitä jokainen voi tehdä monimuotoisen luonnon ja viljelymaiden suojelemiseksi?

Voit esimerkiksi:

  • Lajitella jätteensä ja kompostoida.
  • Parvekkeelle tai pihalle voi ripustaa pörriäishotellin, tai oppilaitoksen katolle perustaa mehiläisfarmin, kuten Esedussa on tehty.

Kestävä kehitys koskettaa kaikkia aloja. Eri alojen asiantuntevilla opinnoilla voidaan pysäyttää monimuotoisuuden köyhtyminen.

Teemavuoden sisältöjä rahoittaa:

Jaa sivu