6.7.2020

Kestävän kehityksen teemavuosi: Vedenalainen elämä

Etelä-Savon ammattiopiston vuoden 2020 teemana on kestävä kehitys. Vuoden aikana kestävää kehitystä tullaan tarkastelemaan eri näkökulmien ja teemojen avulla. Seuraavana teemana on vuorossa Vedenalainen elämä.

Saimaa on monen suomalaisen mielestä upea, mutta myös maailman mittakaavassa järvialue on erityisen ainutlaatuinen. Saimaa on Euroopan neljänneksi suurin järvi, jonka luonto on hyvin monimuotoinen ja vedet harvinaisen puhtaita.

Puhdas järviluonto on aarreaitta, joka vaikuttaa esimerkiksi monen matkailualan opiskelijan työllistymiseen. Yhä useampi matkailija saapuu Etelä-Savon alueelle juuri Saimaan ja sen luontokohteiden houkuttelemana.

Kestävän kehityksen tavoitteissa halutaan suojella merten ekosysteemejä, sillä merten suojelu on tärkeää luonnon monimuotoisuuden sekä ihmisten ruokaturvan takaamiseksi. Paikallisella tasolla tärkeää on suojella Saimaata ja sen ekosysteemejä.

Puhtaat vedet ovat arvokkaita sekä paikallisten ihmisten että kävijöiden kannalta: Järvet tarjoavat harrastus- ja virkistäytymismahdollisuuksia, ja pohjavedet turvaavat juomavedensaannin. Puhtaissa vesissä viihtyvät myös monenlaiset järvikalat, joita esimerkiksi ruokamatkailijat arvostavat.

Saimaalla tehdään jo monia suojelutoimia. Esimerkiksi rehevöityneitä alueita kunnostetaan. Uhanalaisia vaelluskaloja on palautettu luontaisille alueilleen poistamalla patoja.

Myös tavallinen ihminen voi vaikuttaa vesistön puhtaana säilymiseen vaikkapa näillä keinoilla:

  • Suosi ostoksilla ympäristömerkittyjä tuotteita ja pesuaineita, jotka kuormittavat vähemmän ympäristöä.
  • Älä heitä muovia luontoon.
  • Pihalla autoa pestessä käytä mietoa pesuainetta, joka ei sisällä liuoitinta.
  • Älä kaada tiskivesiä mökkirantaan.
  • Älä pese mattoja järvessä.

Kuva: Mikkelin kaupunki, kuvaaja Harri Heinonen

Jaa sivu