28.12.2016

Kokkikilpailu Venäjällä oli avartava kokemus

Toisen vuoden kokkiopiskelijat Riikka Karjalainen ja Salla Manninen osallistuivat joulukuun alkupuolella kokkiopiskelijoiden kilpailuun Venäjän Kingisepissä. Kilpailu tarjosi kaksikolle myös yllätyksiä ja jännittäviä hetkiä…

Kultainen kauha -kilpailu tehtiin parityönä. Mukana kisassa oli seitsemän paria, joista kolme Suomesta. Kilpailijat saivat raaka-aineluettelon muutama kuukausi ennen kisaa. Raaka-aineiden pohjalta kilpailijat suunnittelivat pääruoan ja jälkiruoan. Menut lähetettiin Kingiseppiin kuukautta ennen kisaa.

Varsinainen kilpailupäivä Kingisepissä 8.12. oli yllätyksiä täynnä. Kaikkia listalla olleita raaka-aineita ei ollutkaan tarjolla, joten Riikka ja Salla saivat lennosta tehdä uuden suunnitelman toteutuksille. Yllätyksiä aiheuttivat myös venäläisten raaka-aineiden koostumus. Erityisesti jälkiruuan rahka ja suklaa olivat koostumukseltaan täysin toisenlaisia kuin Suomessa.

”Tytöt suoriutuivat kuitenkin hienosti tehtävästään”, kertoo kilpailumatkalla saattajana ollut opettaja Anne Piispa. ”Yhteistoiminta Riikalla ja Sallalla toimi hyvin. Kieli aiheutti haasteita, kun meillä ei ollut tulkkia kilpailussa.”

Kaikilla työpareilla oli paikallinen opiskelija teknisenä avustajana, joka tiskasi sekä teki muita avustavia tehtäviä. ”Tyttöjen piti kommunikoida paljon elekielellä avustajan kanssa, kun yhteistä kieltä ei ollut”, kertoo Piispa.

Oman jännityksensä kisaan toi kilpailijoiden käytössä olleet todella vanhat uunit. ”En ole ikinä missään aikaisemmin nähnyt sellaisia höyryuuneja”, tyytyy Piispa toteamaan. Uunit eivät pitäneet lämpötilaa vakiona, minkä seurauksena Riikan ja Sallan annoksen punajuuri jäi vähän raa’aksi. Esedun kaksikko sai kuitenkin tuomaristolta kehuja pääruokansa hyvästä mausta.

Kokonaiskilpailussa Riikka ja Salla tulivat neljännelle sijalle. Piispa on ylpeä opiskelijoidensa suorituksesta: ”Olosuhteet ja raaka-aineet huomioon ottaen, tytöt olivat voittajia.” Kokemuksena Kingisepin kisamatka oli antoisa. Opiskelijat ja opettaja Piispa totesivat kotiin palatessaan, että matkailu avartaa. 

Kilpailutilanne on aina erinomainen mahdollisuus testata ja samalla kartuttaa omaa osaamistaan. Vielä ei tiedä mitä Kingisepin opeista Riikka Karjalainen voi hyödyntää Taitaja-semifinaalissa, johon hän osallistuu alkuvuodesta.

Teksti: Laura Salonen
Kuvat: opettaja Anne Piispan matka-albumista

Jaa sivu