1.12.2016

Kokkiopinnoista hyvät eväät keittiömestarin työhön

Puumalassa Sahanlahti Resortin keittiömestarina työskentelevä Markus Kaihola on unelma-ammatissaan. Monen mielestä tämä peruskoulussa lähes yhdeksän keskiarvon oppilas oli varma lukioon menijä. Mutta ei. Markus halusi kokiksi ja hakeutui Esedulle hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkintoon. Ammattiopintojen ohella nokkela nuori mies suoritti vaivatta myös lukio-opinnot ja ylioppilastutkinnon.

Markus valmistui Esedulta keväällä 2015 kokiksi. Samana keväänä hän pääsi Sahanlahden keittiöön kesätöihin. Sen jälkeen oli vuorossa armeijan harmaat ja sitten kesätyöt taas kutsuivat tutussa paikassa Puumalassa.

Tänä syksynä Sahanlahdessa avautui keittiömestarin paikka. Talon tavat ja paikat tunteva näppärä kesäkokki, Markus, sai paikan. Sahanlahdessa on kolme ravintolaa, joista kaksi on auki päivittäin kesäaikaan ja yksi tilauksesta. Talviaikaan ei päivittäistä aukioloa ole, mutta tilauksesta kahden ravintolan ovet aukeavat. Näin talviaikaan keittiömestari työskentelee pääsääntöisesti yksin. Kiireisimpinä aikoina Markus saa lisäkäsiä keittiöön.

Keittiömestarin työ Sahanlahdessa on Markuksen mukaan itsenäistä ja mielenkiintoista. Työ pitää sisällään paljon menujen suunnittelua, tavaratilauksia ja itse ruuan laittoa, tottakai. Markus on iloinen, että Sahanlahdessa hyödynnetään mahdollisimman paljon lähiruokaa. ”Meillä on useita vakituisia raaka-aineiden toimittajia lähialueelta”, kertoo keittiömestari.

Opiskeluajasta Markukselle on jäänyt hyviä muistoja. Ammatilliset opinnot ja lukio-opinnot rytmittyivät mukavasti kahden tutkinnon opinnoissa. Markus oli mukana myös kansainvälisessä kilpailutoiminnassa sijoittumalla toiseksi Venäjällä pidetyissä kokkikilpailuissa. ”Kilpailuissa oppi hyvin työskentelemään paineen alla”, kertoo Markus.

Silmiä avartava kokemus Markukselle oli myös työssäoppimisjakso Espanjassa paikallisen ravintolan keittiössä. Espanjalainen ruoka- ja tapakulttuuri tuli tutuksi monella tavalla. ”Aivan huikee kokemus”, tiivistää Markus kv-vaihdon tunnelmat.

Voi sanoa, että Markus on tyytyväinen keittiömestari Sahanlahdessa. Koti muutti Mikkelistä Puumalaan tänä syksynä. Suuria tulevaisuuden suunnitelmia nuorella miehellä ei ole. ”Tässä ja nyt on hyvä”.

Teksti: Laura Salonen
Kuva: Esedun kuva-arkisto

Lue lisää Markuksesta:

Markuksen juttu on osa valtakunnallista Osaavia onnistujia -sarjaa. Esedu on mukana kampanjassa, jossa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on haastanut kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät kertomaan oman oppilaitoksensa menestystarinoita otsikolla Osaavia onnistujia. Tarinoita levitetään sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #osaaviaonnistujia ja #ammatillinenkoulutus.

Kuvassa: Keittiömestari Markus Kaihola on tyytyväinen loihtiessaan herkkuja lähialueen raaka-aineista. Kokkiopinnot Esedussa antoivat hyvät eväät keittiömestarin haasteellisen työhön. Kuva on parin vuoden takaa Markuksen opiskeluajoilta. (Esedun kuva-arkisto)

Jaa sivu