25.3.2020

Koronavirustilanne on tuonut vapaa-ajan asukkaat jo nyt Etelä-Savoon

Järvi-Suomen Energian sähkön mittaustiedoista on havaittu vapaa-ajan asukkaiden lisääntynyt sähkönkäyttö. Järvi-Suomen Energian jakelualueella sekä sähkönkäyttö että sähkön pientuotanto, kuten aurinkopaneeleilla tuotettu energia, ovat kasvaneet verrattuna aiempaan vastaavaan ajankohtaan.
”Vapaa-ajan asukkaiden määrän kasvu on havaittu myös Etelä-Savon alueen päivittäistavarakaupoissa”, kertoo marketkaupan johtaja Iiro Siponen, Osuuskauppa Suur-Savosta. Hänen mukaansa vilkkaiden mökkipaikkakuntien päivittäistavarakaupoissa myynti on kasvanut kymmenillä prosenteilla.
”Kaupan alalla on varauduttu koronatilanteeseen ja toivomme, että vapaa-ajan asukkaat hyödyntäisivät kaupan hiljaisimpia aukioloaikoja”, toteaa Siponen.

Ohjeet koronatartuntojen välttämiseksi

Alueen sairaanhoitopiirit Essote ja Sosteri huomauttavat, että vapaa-ajan asukkaisiin pätevät samat ohjeet kuin muihinkin:

  • Jos sinulla on flunssaoireita, jää kotiin.
  • Pese kätesi huolellisesti saippualla myös mökkiolosuhteissa. Käytä tarvittaessa käsidesiä.
  • Noudata karanteenimääräyksiä myös vapaa-ajan asunnoilla.
  • Pidä mahdollisuuksien mukaan etäisyyttä myös muihin perheenjäseniin.
  • Rajoita ihmisten tapaamiset vain välttämättömiin. Vältä yli kahden-kolmen ihmisen tapaamisia.
  • Jos flunssaoireet pahentuvat etkä pärjää niiden kanssa, soita aina ennen hoitoon hakeutumista 116 117. Soitto ohjautuu aina lähimpään päivystykseen.

Ajankohtaiset varoitukset Etelä-Savossa

Ilmatieteen laitos on antanut Etelä-Savoon ruohikkopalovaroituksen.

Ruohikkopalon vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen. Ruohikkopalovaroituksen aikana AVOTULEN TEKEMINEN ON KIELLETTY. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Myös jäätilanne on Etelä-Savossa todella huono, eikä jäille kannata enää mennä. Jäätilanteen viimeisimmät mittaustulokset löydätte alla olevasta linkistä.

http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/90/hice2/vesitilanne.html

Pyydämme kaikkia kiinnittämään huomiota turvallisuuteen ja välttämään toimia, jotka kuormittaisivat pelastustoimea tai muita viranomaisia.

Hälytystehtävät ovat riski myös tilanteissa toimiville pelastusalan, ensihoidon, poliisin ja sairaalan henkilöstöille.

25.3 pidetyssä Etelä-Savon valmiusfoorumin kokouksessa painopisteenä sivistystoimi

Tilanne on Etelä-Savon alueen sivistystoimessa rauhoittunut. Opetusta järjestetään 0-3 luokkalaisille, sekä erityisopetuksen piirissä oleville. Ruokailun järjestäminen, myös muille kuin nyt opetukseen osallistuville, on noussut keskusteluun ja tätä selvitellään monilla paikkakunnilla.

Varhaiskasvatuksessa paikalla olevia lapsia on huomattavasti tavallista vähemmän. Lisäksi korostetaan, ettei sairaana olevia lapsia tule viedä hoitoon.

Ammatillista opetusta, lukio- sekä korkeakouluasteen opetusta ja ohjausta järjestetään nyt vaihtoehtoisilla tavoilla, pääasiassa etäopetuksena. Työpaikalla järjestettävää koulutusta sekä harjoitteluja ja näyttöjä jatketaan, jos se on työpaikan puolesta mahdollista ja koulutuksen järjestäjä sekä työnantaja arvioivat, että työympäristö on turvallinen opiskelijalle.

Lisätietoja kuntien omilta nettisivuilla sekä alla olevista linkeistä:

Lisätietoja

Seppo Lokka
pelastusjohtaja Etelä-Savon pelastuslaitos, Etelä-Savon valmiusfoorumin puheenjohtaja
Puh. 0201 3344 00, seppo.lokka@espl.fi

Iiro Siponen
Osuuskauppa Suur-Savo, Marketkaupan johtaja
Puh. 010 764 0003, iiro.siponen@sok.fi

Jaa sivu