8.1.2018

KV-tiimi organisoi valmennuksia venäläisille

Viime vuoden loppu oli kansainvälisyystiimille todella kiireistä aikaa. Toteutettavana oli useita Skills-valmennuksia venäläisille sekä eri vierailijaryhmien isännöintiä. Esedun pitkäjänteinen Venäjä-yhteistyö näkyy nyt KV-tiimissä lisääntyneinä yhteydenottoina ja kiinnostuksena meidän koulutuksiin

Esedun KV-tiimiin kuuluvat kansainvälisten asioiden koordinaattori Heidi Pylvänäinen sekä koulutusvientivastaavat Noora Juuti ja Katja Akulsina.

Marras-joulukuussa Nooraa ja Katjaa työllistivät venäläisille järjestetyt Skills-valmennukset, joita tehokaksikko organisoi vuoden lopulla kaikkiaan kuusi. Noora ja Katja hoitivat kaikki valmennuksiin liittyvät käytännön järjestelyt, vaikka itse valmennukset toteutettiinkin muualla.

Kolme Skills-valmennuksista toteutettiin Kuopiossa, jossa Sakky koulutti venäläisiä yrittäjyyteen, ravintolapalveluihin ja viherrakentamiseen. Jyväskylässä toteutettiin kaksi valmennusta: JAO koulutti graafiseen suunnitteluun sekä muotiin ja vaatetukseen. Marraskuussa toteutettiin myös Kouvolassa elektroniikan valmennus, jossa KSAO oli kouluttajana.

Ammattitaidon WorldSkills -kilpailut järjestetään Venäjällä ensi vuonna. Siksi venäläiset ovat nyt hyvin kiinnostuneita juuri kilpailuvalmennuksesta. Suomen korkeatasoisella koulutuksella on Venäjällä hyvä maine.

Esedu on puolestaan luonut hyviä kontakteja eri oppilaitoksiin ja yhteistyötahoihin. ”Siksi venäläiset kääntyvät mielellään meidän puoleemme, kun haluavat jonkin alan kilpailuvalmennusta”, kertoo Noora.

Koulutusvientivastaavien tavoitteena on myydä ensisijaisesti Esedun omia koulutuksia. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. ”Venäläiset haluavat yleensä kansainvälisen tason valmentajan, vaikka meidän Taitaja-tasoinen valmennus riittäisi heille joissain tapauksissa oikein hyvin.”

Koulutusvientivastaavien työlistalla on, että talon omista valmentajista tehdään myyvät CV:t ja todistukset. Venäläisille on todella tärkeää, että kouluttajilla on osaamisestaan todistukset asianmukaisilla leimoilla.

Molemmat koulutusvientivastaavat matkustavat myös melkein joka kuukausi ulkomaille, yleensä Venäjälle. Lähes joka kuukausi myös Esedulla vierailee ulkomaisia ryhmiä, joiden matka- ja ohjelmajärjestelyt kuuluvat koulutusvientivastaavien työhön.

Esedu on haluttu kumppani

Usean vuoden ajan tehty pitkäjänteinen työ Venäjälle näkyy nyt lisääntyneinä yhteydenottoina. ”Meistä ollaan hyvin kiinnostuneita. Valitettavasti aikamme ei vain riitä kaikkeen”, pahoittelee Katja.
Joulun alla Esedu sai kutsun Venäjälle korkeakoulujen koulutuskonferenssiin pitämään puheenvuoron ammatillisesta koulutuksesta. ”Kutsu tuli harmillisen viime tingassa, emmekään mitenkään pystyneet lähtemään sinne niin lyhyellä aikataululla.”

”Olemme aika varmasti Suomen aktiivisin oppilaitos Venäjä-yhteistyössä. Meihin on helppo ottaa yhteyttä, kun palvelemme venäjäksi”, selventää Katja.

Vaikka kolmihenkinen KV-tiimi tekee hartiavoimin töitä kansainvälistymisen eteen, muistuttavat tiimiläiset yhdestä suusta, että kansainvälisyys tehdään yhdessä alojen ja opettajien kanssa. ”Meitä voisi kuvailla sillaksi ulkomaille. Ammatillinen sisältö tulee aina aloilta”, painottaa tiimi.

Kansainvälisyystiimin päätehtävät ovat koulutusvienti venäjäkielisiin maihin, opiskelija- ja henkilöstövaihdot sekä opiskelijoiden kansainvälisen kilpailutoiminnan järjestelyt.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Kuvassa koulutusvientivastaava Katja Akulsina

Jaa sivu