27.6.2018

KV-vaihto laajensi ammatillista osaamista

Kokkiopiskelijat Teemu Salomaa, 20, ja Tommi Jylkkä, 42, suuntasivat tänä keväänä kv-vaihtoon Pietariin.
”Työskentelimme pietarilaisessa Ambassador-hotellissa koko vaihtoajan eli yhteensä kuusi viikkoa. Minä konditoriapuolella ja Tommi keittiössä”, kertoo Salomaa.

”Hotellissa työskentelee useita kymmeniä työntekijöitä ja siellä on erikseen esimerkiksi juuri konditoriapuoli ja keittiö”, avaa Jylkkä hotellin toimintaa.
”Pääsin valmistamaan erilaisia jälkiruokia sekä kakkuja hotellin tarjoilupöytään. Tommilla taas työtehtäviin kuului ruokien valmistusta sekä esivalmistelua”, jatkaa Salomaa.

Miksi sitten miehet suuntasivat vaihtoon juuri Venäjälle?
”Halusin Pietariin, koska se on niin lähellä, mutta ei sinne tulisi välttämättä vapaa-ajalla muuten lähdettyä”, paljastaa Jylkkä vaihtokohteen valintaan vaikuttaneita syitä.
”Tommi sai houkuteltua minut mukaan vaihtoon yhdessä meidän opettajan Timon kanssa”, kertoo Salomaa hieman naurahtaen.

”Kielen osaamattomuus jännitti hieman, meistä ei kumpikaan osannut venäjää etukäteen. Kaikki kuitenkin sujui hyvin. Keittiössä työskentely oli selkeää ilman yhteistä kieltäkin. Meille näytettiin käytännössä mallia, miten työt tulee tehdä, ja sitten toimimme sillä tavalla”, Jylkkä kertoo.
”Pieniä ennakkoluuloja oli ennen vaihtoon lähtöä, mutta mikään niistä ei toteutunut. Esimerkiksi odotimme, että venäläiset olisivat tylyjä ihmisiä, mutta todellisuus oli aivan päinvastainen. He olivat erittäin kiinnostuneita suomalaisesta työkulttuurista sekä Suomesta muutenkin.”

Työkulttuuri miesten mielestä eroaa suomalaisesta työskentelytavasta.
”Toimintatavat keittiössä olivat hyvin hierarkiset, jokaisella on oma tietty roolinsa. Keittiössä on myös omat siivoojat, jotka hoitavat esimerkiksi tiskit. Tällaista ei suomalaisessa keittiössä ole, vaan kaikki hoidetaan yhdessä”, kertoo Jylkkä keittiökokemuksistaan.
”Arvostus Venäjällä toisia kohtaan on suuri. Huomasin vaihdon aikana, että venäläiseen kulttuuriin kuuluu vahvasti kohteliaisuus”, jatkaa Salomaa.

Molemmat suosittelevat Venäjää ja erityisesti Pietaria vaihtokohteeksi.
”Pietari on todella upea kaupunki täynnä erilaista kulttuuria”, hehkuttaa Salomaa.
Jylkkä on samaa mieltä Salomaan kanssa: ”Miljoonakaupunki aivan meidän vieressä, junalla matkustaa vain 3,5 tuntia perille. Pietarista löytyy kaikki mahdollinen ja mahdoton. Odotin, että joudun vaihdon aikana epämukavuusalueelle, mutta päädyinkin mukavuusalueelle.”

Teksti: Marika Auvinen
Kuva: Noora Juuti

Kuvateksti: Teemu Salomaa (vas) ja Tommi Jylkkä (oik) yhdessä opettajansa Timo Leson kanssa onnistuneen vaihtojakson jälkeen.

Jaa sivu