31.8.2016

Lähiesimiesopinnoista saa uusia näkökulmia ja ideoita

Jukka-Pekka Herttuaisen työpaikalle, konehallin taukotilan oveen, on teipattu lappu. Lapussa on sähköpiuhan kuva ja kuvan yllä teksti: “Ahdistaako työsi? Puhu johdolle, se helpottaa.”

Vitsissä piilee ajatus siitä, millainen Herttuainen haluaa myös esimiehenä olla: helposti lähestyttävä.

“Haluan kannustaa puhumiseen ja kyselen mielelläni alaisilta ideoita, miten työtä ja työjärjestelyitä voitaisiin kehittää. Parhaat ideat tulevat usein suorittavasta portaasta”, Herttuainen kuvailee.

Ajatus on vahvistunut lähiesimiestyön ammattitutkinnon opinnoissa, jota Herttuainen suorittaa työnsä ohessa Esedulla. Hän työskentelee kiinteistön kunnossapitotöihin erikoistuneessa yrityksessä JT Upkeep Oy:ssä, jossa hän siirtyi hiljattain työntekijästä työhön osallistuvaksi työnjohtajaksi.

Halu opiskeluun virisi, kun Herttuainen halusi työnkuvan muutoksen myötä saada oppeja esimiehenä työskentelyyn ja bongasi aiheesta netti-ilmoituksen.

“Aiempi johtajakokemukseni oli armeijasta. On ollut hyvä oppia oman alan esimiestyöhön liittyviä lainsäädännöllisiä asioita ja työnsuojeluun liittyviä seikkoja”, Herttuainen kertoo.

Herttuaisen pomo, yrityksen toimitusjohtaja, suorittaa samaan aikaan Etelä-Savon ammattiopistossa johtamisen erikoisammattitutkintoa.

Johtaja tarvitsee ihmistuntemusta

Herttuaisen alaisuudessa on kesäaikaan kymmenisen työntekijää ja talvella viitisen. Kesäisin työt ovat pitkälti ruohonleikkuuta ja talvella lumenaurausta. Fyysinen työ, jossa ahkeroidaan isojen koneiden ja monenlaisten asiakkaiden kanssa, vaatii Herttuaisen mukaan lähiesimieheltä työsuojelun tuntemuksen lisäksi joustavuutta.

“Opinnoissa on ollut ykkösjuttu, kun työn suunnittelusta ja vaikkapa asiakastyöstä on jaettu kokemuksia erilaisilta aloilta tulevien kanssa. Siinä oppii, kun asioita pohditaan eri näkökulmista.“

Harjoituksia on ollut myös työryhmän ohjauksesta ja tiimin vetämisestä. Herttuainen on saanut työvälineitä esimerkiksi palaverikäytäntöjen kehittämiseen ja työntekijöiden perehdytykseen.

“Töissä pidämme yleensä suullisia palavereita ja työnjako tapahtuu edellisenä iltana pitkälti puhelimitse. Opinnoissa on saatu ideoita muun muassa palaverimuistioiden ja muistilistojen tekemiseen, mikä voisi tehostaa työtä.”

Herttuainen sanoo oppineensa myös ihmistuntemuksen tärkeyttä. “Esimiehen on hyvä ymmärtää ihmisten erilaisia tapoja.”

Opiskelu on ollut Herttuaisesta innostavaa, koska sitä voi tehdä joustavasti ja aikaa on jäänyt muullekin elämälle. Tiiviitä lähipäiviä on ollut kahdesta neljään kuukaudessa ja tutkinnon saa vuodessa. Pitkien kirjallisten tuotosten sijaan on tehty käytännönläheisiä ryhmätehtäviä. Näyttötutkinto syntyy omaan työhön liittyvästä teemasta. Valmiit lähiesimiehen paperit Herttuainen saa käteen muutaman kuukauden kuluttua.

“Ammattitutkinto on hyvä meriitti myös rekrytointimielessä. Suosittelen myös sellaisille, joilla on jo kokemusta työnjohtajana.”

Teksti ja kuva: Elina Jäntti

Kuvassa: Kiinteistöhuollon tehtävissä työskentelevä Jukka-Pekka Herttuainen haluaa olla esimiehenä helposti lähestyttävä.

Jaa sivu