21.9.2017

Liiketalouden Ny-leirillä innokkaita opiskelijaohjaajia

Merkonomikoulutuksen vuosittainen NY 24h-leiri järjestettiin tänä vuonna syyskuun alussa Susiniemessä. Leiriläisiä ohjasi innokas opiskelijaohjaajien joukko, joka auttoi ensimmäisen vuoden opiskelijoita kehittämään omia liikeideoita ja yrityssuunnitelmia.

Liiketalouden alalla on perinteisesti ollut erityisen hyviä ja innokkaita opiskelijaohjaajia kuten tänäkin vuonna. Tämänkertaisella leirillä oli kaksi kapteenia, kahden hengen kuvausryhmä ja 16 opiskelijaohjaajaa, jotka toimivat kahdeksassa työparissa.
Yrittäjyyden saloista leiriläisille kertoivat yrittäjä Piia Hartikainen ProVireestä ja toimitusjohtaja Heli Tavasti Uusyrityskeskus Dynamosta. Opettajat Vesa Liukkonen, Kari Myller ja Päivi Tyrväinen olivat mukana auttamassa opiskelijaohjaajia ja huolehtimassa leirin järjestelyistä ja valvonnasta.

Leiriläiset ideoivat vuorokauden aikana toinen toistaa parempia liikeideoita, jotka he esittelivät arviointiraadille leirin seuraavana päivänä. Arviointiraadissa olivat tänä vuonna projektipäällikkö Maisa Kantanen Xamk:sta, yrittäjä Jonna Viskari sekä Esedun yrittäjyyskoordinaattori Johanna Koponen ja opinto-ohjaaja Sanna Siitonen. Arviointiraadin mielestä kaikkien kahdeksan opiskelijaryhmän esitykset ja ideat olivat tosi hyviä. Leirin parhaaksi NY-yritykseksi valittiin innovatiivinen kosmetiikka-alan yritys NY MY Personal Makeup.

Työkokemus antaa valmiuksia yrittäjyyteen

Toisen vuoden merkonomiopiskelijat Jonna Huopalainen ja Sara Piekäinen hakeutuivat leirin opiskelijaohjaajiksi, koska kokemukset ensimmäisen vuoden leiristä olivat kivoja. Heidän mielestään on mukava tutustua nuorempiin merkonomiopiskelijoihin sekä auttaa ja opastaa näitä leirin tehtävissä.

Jonna oli mukana Ny-leirin suunnittelussa ja valmistelussa jo viime keväänä. Jonna teki leirin ohjaajien tarvitsemat opaskansiot ja niiden tehtävät yhdessä opettajan kanssa. Leirille keksittiin uusi rastikin ”Leijonan luola”, jossa opiskelijaraati illan hämyssä piinasi leikkimielisesti opiskelijaryhmien liikeideoita arvioimalla niitä kriittisesti.

Sekä Jonnalla että Saralla on jo työkokemusta kaupan alalta. Jonna on ollut töissä mm. Mikkelin BR-lelussa. Saralla on ollut töissä Anttolan Salessa sekä työssäoppimassa Mikkelin Mustissa ja Mirrissä. Jonna ja Sara toimivat myös opinnoissaan ny-yrittäjinä opiskelukavereidensa kanssa. NY-yritykset perustettiin elokuussa ja ne lopetetaan toukokuun 2018 aikana. Opettaja Liukkosen mukaan työelämässä toimiminen ja työkokemus on yleensä osoitus hyvistä valmiuksista olla aktiivinen myös yrittäjyysopinnoissa.

Jonna on ollut aktiivinen jo peruskouluaikana, kun hän on ollut mukana oppilasyhdistyksessä ja luottamusoppilaana sekä 4H-toiminnassa. Jonnan perheessä on myös yritys, mikä yleensä edesauttaa omaa yrittäjyyttä. Saran työkokemus useammasta yrityksestä antaa valmiuksia ymmärtää ja kehittää liiketoimintaa.

Leiriohjaus voi välillä olla rankkaakin, mutta tällä kertaa kaikki ryhmät pääsivät onnellisesti ”maaliin” ja kaikki ohjaajat saivat kiitokset hienosta työstä. Kaikki leirin opiskelijat saivat valita palkintoja, joita oli kerätty paikallisista kaupoista ja yrityksistä. Palkintoja olivat lahjoittaneet esim. K-market Kaukola, ABC-asemat, Sokos, Prisma, Akselin Uusi apteekki, Liikunta- ja hyvinvointikeskus Fressi ja Marskin torikahvio.

Leirille osallistui kaikkiaan noin 65 merkonomiopiskelijaa. Leiri suunniteltiin ja tehtiin Ny-toimiston valtakunnallisten ohjeiden ja rastitehtävien mukaan. Leiri kesti 24 tuntia ja ohjelma oli suunniteltu opettajien ja opiskelijoiden yhteistyönä. Liiketalouden Ny-leirejä on pidetty jo kymmenen vuoden ajan Mikkelissä.

Lisätietoja ny-yrittäjyydestä: www.nuoriyrittajyys.fi

Teksti: Vesa Liukkonen

Kuvassa: Opiskelijat Sara Piekäinen (vas) ja Jonna Huopalainen (oik) sekä opettaja Vesa Liukkonen ovat tyytyväisiä merkonomien yrittäjyysleirin antiin.

Jaa sivu