8.2.2019

Lukemisen unelmavuosi – myös Esedu lukee

Meillä Esedussa käynnistyy Lukemisen unelmavuoden innoittamana kevään ajan kestävä esedulaisten oma lukuhaaste, Esedu lukee. Haasteesta tulee oma versio myös henkilökunnalle, joten voit tehdä haastetta myös yhdessä opettajien kanssa.

Voit osallistua haasteeseen lukemalla sinulle mieleistä aineistoa. Sopivan luettavan valintaa varten Lukemisen unelmavuoden ajalle on tehty oheinen kirjalista, jonka toivomme innostavan tarttumaan erilaisiin teoksiin haasteen aikana. Lukuhaasteeseen osallistuminen on yksi tapa kehittää osaamista.

Keräämme kokemuksia ja oivalluksia luetuista teksteistä – kerro muille mitä luit

Lukuhaasteen aikana voit halutessasi tuoda esiin lukukokemuksiasi myös sosiaalisessa mediassa. Silloin kannattaa lisätä omaan julkaisuun aihetunniste #esedulukee sekä Lukemisen unelmavuoden aihetunnisteet #mikkelilukee ja #lukemisenunelmavuosi

Liittymällä Lukemisen unelmavuoden Facebook-ryhmään ”Mikkeli lukee – lukukokemuksia ja kirjavinkkejä” saat kampanjasta kenties vieläkin enemmän!

Vinkkinä 24 tapaa valita lukemista

 1. Kirja, jossa on alle 200 sivua
 2. Novellikokoelma
 3. Historiallinen romaani
 4. Kirja, jossa ollaan lämpimässä ympäristössä
 5. Nuorten kirja
 6. Kirja, jossa ollaan veden äärellä
 7. Kirjailijan etunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma nimesi
 8. Kirja, jonka luit lapsuudessasi
 9. Kirja genrestä (kirjallisuuden lajista), johon et ole aiemmin tutustunut
 10. Keltaisen kirjaston kirja-sarjan kirja
 11. Kirja, jossa ollaan mökillä
 12. Äänikirja
 13. Kirja, jossa on yli 400 sivua
 14. Kirja, jonka kannessa on suosikkiväriäsi
 15. Tietokirja
 16. Kirjailijan tuotannon toinen kirja
 17. Suomalainen klassikko
 18. Elämäkerta
 19. Tänä vuonna julkaistu kirja
 20. E-kirja
 21. Runokirja
 22. Kirja, jonka itse valitsit
 23. Lastenkirja
 24. Sinulle suositeltu kirja

Mistä on kysymys?

”Suomalaisten lukutaito ja -harrastus on rapautumassa. Mikkelissä tehtiin valtuustoaloite, jossa nostettiin esiin tämä huoli ja ehdotettiin teemavuotta, jonka aikana erityisesti kiinnitettäisiin huomiota lukemisentärkeyteen. Nyt on aika tarttua toimeen! Lukemisen unelmavuosi 2019 on meidän kaikkien mikkeliläisten yhteinen kampanja lukemisen puolesta. Tarkoituksena on luoda iloa, innostusta ja yhdessäoloa lukemisen ympärille”. – Lukemisen unelmavuosi 2019!

Viisi avainta onnistuneeseen lukuhaasteeseen:

 • Kuka tahansa saa osallistua
 • Lukuhaaste on stressitön haaste
  Kun tartut lukuhaasteeseen, muista, että sen tarkoitus on lisätä lukemisen iloa, ei lukustressiä. Lue siis niin monta kirjaa kuin jaksat, valitse vain ohuita kirjoja tai hylkää vaikka koko haaste, jos se on hyväksi omalla lukemisellesi. Lukuhaastetta ei myöskään tarvitse suorittaa listan mukaisessa järjestyksessä vaan lukuinnostus saa johdatella lukujärjestystä.
 • Jokainen osallistuu omalla tyylillään
  Haluatko ruksia listalta monta kohtaa samalla kirjalla? Haluatko ohittaa jonkin kohdan, koska se ei lainkaan inspiroi? Yritätkö kuitata mahdollisimman monet kohdat elämäkerroilla? Kaikki tämä on sallittua! Lukuhaaste antaa inspiraatiota, mutta sinä saat itse päättää, millä säännöillä siihen osallistut.
 • Jaettu lukuilo on moninkertainen
  Lukuhaasteeseen on hauskaa osallistua yhdessä muiden kanssa. Innosta ystäväsi mukaan tai liity mukaan lukuhaasteen Facebook-ryhmään, niin pääset keskustelemaan ihanimmista, kamalimmista ja yllättävimmistä lukuelämyksistä vuoden varrella.
 • Apua on aina saatavilla
  Etkö tiedä, mistä löytyisi sopiva kirja johonkin haastekohtaan? Ei hätää, apu on lähellä! Suuntaa lähikirjastoosi tai lukuhaasteen Facebook-ryhmään, ja kirjaston henkilökunta sekä muut lukijat auttavat sinut eteenpäin.
  Lisäksi valmiita vinkkejä voi etsiä verkosta esimerkiksi Helmet-verkkokirjaston Vinkit-sivulta tai kaunokirjallisuuspalvelu Kirjasammosta. Kirjasampo on laatinut myös erilliset ohjeet, miten hakea kirjoja kuhunkin haastekohtaan. Kinkkisten kysymysten kanssa voi kääntyä myös ”Kysy kirjastonhoitajalta” -palvelun puoleen.

Lisätietoja: http://mikkelilukee.fi/

 

Jaa sivu