12.6.2015

Maatilan emäntä tuli koulunpenkille

Pitkän uran maatilan emäntänä tehnyt Päivi Torniainen on uusien haasteiden edessä. Kun hänen miehensä jäi eläkkeelle ja maatilan eläimet myytiin, työtä pelkäämätön emäntä päätti lähteä kouluttautumaan uuteen ammattiin.

Tämän vuoden alussa Torniainen aloitti opinnot Esedussa. Tähtäimessä on kotityö- ja puhdistuspalvelualan perustutkinto, johon Päivin pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä.

Maatilan töiden ohella Torniainen oli aikanaan töissä kouluemäntänä. Tehtäviin kuului muun muassa siivousta ja ruuan jakamista. ”Siellä hoksasin, että tämä alahan voisi olla minun juttuni”, kertoo Torniainen.

Aikuisopiskelu yllättänyt positiivisesti

Alanvaihtajaa viehättää puhtaanapidossa erityisesti työn järjestelmällisyys ja itsenäisyys. ”Oman käden jäljen näkee heti. Minulle sopii työ, jonka voi suunnitella ja tehdä itse”, kuvailee Torniainen.

Aikuisopiskelu on yllättänyt Torniaisen positiivisesti monin tavoin. ”Opiskelu on tosi mukavaa, kun kaikki ovat aikuisia ja motivoituneita.”

Torniainen olisi saanut hyväksilukuja aikaisemmasta työkokemuksestaan, mutta tämä innokas emäntä halusi ehdottomasti suorittaa kaikki mahdolliset opinnot. ”Haluan oppia ja saada tietoa alasta. Opinnoissa käydään monipuolisesti läpi eri osa-alueita kuten puhtaanapitoa, ateriapalveluja, vaatehuoltoa ja asiakkaan avustamista”, kertoo Torniainen.

”Kotityöpalvelut ja puhtaanapito on tulevaisuuden ala”, vakuuttaa opettaja Satu Turkki. Alan ammattilaiset viedään opettajan mukaan käsistä, sillä alalla on pulaa pätevistä ja koulutetuista työntekijöistä. ”Suurin osa opiskelijoistamme työllistyy jo kesken opintojen. Opinnot voi mainiosti suorittaa loppuun työn ohessa”, selventää Turkki.

Siivoustyö entistä kevyempää

Torniaisella on selvät suunnitelmat. Kesän hän on töissä Moisin vuodeosastolla. Työ on osa opintoja, sillä siellä hän saa suoritettua ylläpitosiivouksen tutkinnon osan. ”Moisio on todella kiva työpaikka. Siellä kaikki ovat yhtä tiimiä ja jokaisen työtä arvostetaan”, iloitsee Torniainen.

Nykyaikaiset menetelmät ovat tehneet siivoustyötä kevyemmäksi. ”Ala tarjoaa vaihtoehtoja erilaisille ihmisille. Sosiaalinen luonne kuten Päivi viihtyy hyvin vaikka sairaalan vuodeosastolla. Toiselle itsenäinen toimistosiivous voi olla paras ratkaisu. Jokaiselle löytyy jotakin”, vakuuttaa opettaja Turkki.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Kuvassa: Ristiinalainen Päivi Torniainen on vaihtanut maatilan emännän työt opiskeluun. Hänen on tarkoitus valmistua vuoden lopulla kotityö- ja puhdistuspalvelualan perustutkintoon.

Jaa sivu