21.3.2017

Marika Salminen menee rohkeasti kohti uutta

Matkailualan aikuisopiskelija Marika Salmisen pitkäaikainen haave on toteutunut. Salminen lähti maaliskuun puolivälissä Espanjan Leidaan työssäoppimaan kuukaudeksi paikalliseen hotelliin. Työjakso on osa Salmisen matkailualan opintoja.

Jännittävää lähdössä oli myös se, että mukaan matkalle tulevat Salmisen 13-vuotias Aada-tytär sekä hänen äitinsä ja äidin sisko. ”Yksinhuoltajana minulle oli alusta asti selvää, että jos lähden vaihtoon ulkomaille, Aada lähtee mukaani”, kertoo Salminen.

Päätöstä vaihtoon lähdössä helpotti se, että alusta asti Salmisen täti on ollut lähdössä mukaan tukijoukkoihin. ”Sovimme hyvissä ajoin tädin kanssa, että hän pitää Aadalle Espanjassa kotikoulua. Jossain vaiheessa myös äitini ilmoitti, että hänkin haluaa lähteä mukaan”, nauraa Salminen.

Alan vaihto oli huippujuttu

Matkailualan opinnot Salminen aloitti Esedulla syksyllä 2015. Sitä ennen hän ehti olla lähes 22 vuotta kaupan alan tehtävissä. Uravaihdokseen vaikuttivat mm. kaupan organisaatiomuutos ja terveydelliset syyt.

Salmisen on tarkoitus valmistua ensi syksynä matkailuvirkailijaksi. Tutkintoon vaadittavat opinnot Salmisella oli kyllä kasassa jo viime vuoden lopulla. Uuden oppimisesta innostunut aikuisopiskelija ei kuitenkaan halunnut valmistua silloin, koska niin paljon mielenkiintoista oli vielä opittavana.

Salminen päätti suorittaa vielä yhden ylimääräisen tutkinnon osan majoituspalveluista. Opinnot hän pn suorittanut pääsääntöisesti työssäoppien. Espanjan vaihtojakson lisäksi Salminen on ollut työssäoppimassa omassa oppilaitoksessaan Esedussa. ”Valmistelin Salosaaren opiskelija-asuntolan soluasuntojen vuokrausta asuntomessujen näytteilleasettajille”, kertoo Salminen.

Tuleva matkailualan ammattilainen on opintovapaalla kaupan alan työpaikastaan. Ajatuksissa Salmisella on perustaa oma toiminimi, jota kautta matkailualan töitä voisi tehdä aluksi vaikka päätyön ohessa. Yksinhuoltajalta vaadittiin rohkeutta siirtyä kokopäivätyöstä kokopäiväiseksi opiskelijaksi. ”Päivääkään en ole katunut, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, pohtii Salminen.

Uuden oppiminen kiehtoo

Esedun opintojen ja työssäoppimisen lisäksi Salminen suorittaa opintoja ammattikorkeakoulussa mm. espanjan kieltä, markkinointia ja palvelumuotoilua. Uuden oppiminen kiehtoo Salmista. ”Matkailuala ja kaikki siihen liittyvä on todella kiinnostavaa. On todella palkitsevaa oppia lisää ja ymmärtää miten asiat kytkeytyvät toisiinsa”, miettii Salminen.

”Olemme onnekkaita, että meille tarjoutui mahdollisuus lähteä yhdessä elämään vähän erilaista arkea Espanjaan. Toivon, että tämä kokemus kannustaa aikanaan Aadaa tarttumaan rohkeasti elämän eteen tuomiin tilaisuuksiin”, pohtii Salminen.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Marika Salmisen juttu on osa valtakunnallista Osaavia onnistujia -sarjaa. Esedu on mukana kampanjassa, jossa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on haastanut kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät kertomaan oman oppilaitoksensa menestystarinoita otsikolla Osaavia onnistujia. Tarinoita levitetään sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #osaaviaonnistujia ja #ammatillinenkoulutus.

Kuvassa: Marika Salminen lähtee ensi viikolla kuukaudeksi työssäoppimaan Espanjaan. Mukaan matkalle lähtee hänen tyttärensä Aada Salminen.

Jaa sivu