16.3.2018

Metsä yhä suosituin alamme yhteishaussa

Metsäkoneala piti pintansa Esedun ylivoimaisesti suosituimpana koulutusalana kevään yhteishaussa. Metsäalalle oli yli sata ensisijaista hakijaa. Toiseksi eniten ensisijaisia hakijoita oli sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon ja kolmanneksi eniten hius- ja kauneudenhoitoalalle.

Esedulla oli toisen asteen yhteishaussa kaikkiaan 567 ensisijaista hakijaa (vuonna 2017: 593), joista Mikkelissä 426 ja Pieksämäellä 141. Aloituspaikkoja Esedulla oli yhteishaussa tarjolla 611, joista Mikkelissä 451 ja Pieksämäellä 144 paikkaa.

Eri hakukohteista eniten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin oli perustason ensihoitoon. Perustason ensihoito on sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osaamisala, joka oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa haussa omana hakukohteenaan. Aikaisempina vuosina ensihoitoon on hakeuduttu lähihoitajakoulutuksen kautta. Perustason ensihoitoon on 12 aloituspaikkaa, joihin oli 28 ensisijaista hakijaa.

Ensisijaisia hakijoita oli reilusti enemmän aloituspaikkoihin nähden metsäkonealan ja perustason ensihoidon lisäksi myös datanomikoulutukseen. Suurimmat aloituspaikkamäärät Mikkelissä ovat lähihoitaja- ja merkonomikoulutukseen. Molempiin oli tänä keväänä vähemmän hakijoita kuin mitä on aloituspaikkoja. Merkonomikoulutus oli kuitenkin neljänneksi suosituin hakukohde.

Pieksämäellä sähköala vetovoimaisin

Pieksämäellä haussa olevien koulutusten hakijamäärät nousivat hieman. Pieksämäen koulutuksiin oli 141 ensisijaista hakijaa (vuonna 2017: 139). Aloituspaikkoja Pieksämäellä on tänä vuonna vähemmän kuin vuonna 2017. Siksi Pieksämäen koulutusten vetovoima nousi viime vuodesta. Aloituspaikkoja Pieksämäellä on tänä vuonna 144.

Pieksämäellä suosituin koulutusala hakijamäärän perusteella oli metsäkoneala, johon oli 28 ensisijaista hakijaa (vuonna 2017: 32). Metsäkoneenkuljettajakoulutus on ollut Pieksämäen suosituin koulutusala jo usean vuoden ajan. Toiseksi suosituin Pieksämäen aloista oli hius- ja kauneudenhoitoala

Hakijamäärältään kolmanneksi suosituin oli sähköala. Sähkö- ja automaatioalan perustutkintoon oli 15 aloituspaikkaa, joita haki 21 ensisijaista hakijaa. Näin sähköala oli Pieksämäellä kaikkein vetovoimaisin suhteessa aloituspaikkoihin. Sähköalan vetovoimaluku on 1,40.

Vapaat paikat jatkuvaan hakuun

Yhteishaussa mukana olevat koulutukset on suunnattu perusopetuksen päättäville ja ilman tutkintoa oleville hakijoille. Yhteishaussa vapaaksi jääneitä paikkoja voi hakea Esedun jatkuvassa haussa, joka on käynnissä läpi vuoden. Jatkuvan haun kautta aloille otetaan uusia opiskelijoita sitä mukaan, kun paikkoja on tarjolla tai niitä vapautuu valmistuvilta.

Valtakunnallisesti ammatillisen koulutuksen vetovoima laski hieman. Ammatilliseen koulutukseen haki Suomessa ensisijaisesti noin 37 750 hakijaa, mikä on 52 % ikäluokasta.

Lisätietoja:
koulutuspäällikkö Marja Teräväinen puh. 044 711 5700
Pieksämäellä koulutuspäällikkö Jarmo Pohjolainen puh. 040 305 6660

Aiheesta myös:

Hakisitko jatkuvassa haussa?

Tutustu jatkuvan haun tarjontaan.

Jaa sivu