16.11.2017

Miialle oppisopimus on paras tapa opiskella

Hirvensalmelainen Miia Piirainen haaveili jo pikkutyttönä hoitoalasta. Hoiva ja huolenpito on Piiraiselle sydämen asia. Nyt Piirainen kouluttautuu mikkeliläisessä vanhusten palvelutalo Annakodissa oppisopimuksella lähihoitajaksi.

Vaikka alavalinta oli Piiraiselle selvä nuoresta pitäen, lähti hän opintielle vasta 36 vuotiaana. Ennen sitä kotona vierähti tärkeät vuodet kuuden oman lapsen kanssa. Kotona ollessaan häin toimi samalla perhepäivähoitajana myös muutamalle muulle lapselle.

Lasten kasvaessa työssäkäynti kodin ulkopuolella tuli ajankohtaiseksi ja Piirainen päätti lähteä kouluttautumaan lähihoitajaksi. Oppisopimus valikoitui hänelle nopeasti opiskelumuodoksi.

”Oppisopimus on perheelliselle paras mahdollinen tapa opiskella. Tässä ollaan palkallisessa työsuhteessa ja asioita opitaan todellisten työtehtävien kautta”, kertoo Piirainen.

Vanhustyö on ihmisten kohtaamista

Piirainen on yksi Annakodin neljästä oppisopimusopiskelijasta. Talo on suosittu opiskelijoiden harjoittelupaikka. Annakodissa on vuosittain noin 160 opiskelijaa harjoittelussa. ”Täällä on opiskelijamyönteinen ilmapiiri, jossa toimintaa halutaan kehittää koko ajan”, kehuu Piirainen työpaikkaansa.

Annakoti tarjoaa opiskelijoille monipuolisen oppimisympäristön. Piirainen on jo saanut olla monessa mukana. ”Teen täällä käytännön hoivatyötä. Avustan vanhuksia heidän päivittäisissä askareissaan kuten ruokailussa, pukeutumisessa ja henkilökohtaisessa hygieniassa. Olen mukana myös sairaanhoidollisissa tehtävissä kuten lääkkeiden jakelussa. Olen myös päässyt tekemään hoito- ja palvelusuunnitelmia yhdessä muun tiimin kanssa”, kuvailee Piirainen tehtäviään.

Vaikka opiskelijat tuovat Annakodin arkeen lisäkäsiä, on todellinen hyöty jossain muualla. ”Oppiminen aidossa ympäristössä yhdessä alan muiden ammattilaisten kanssa on todella tärkeää opiskelijan ammatti-identiteetin kehittymiselle”, painottaa palvelutalon johtaja Tuula Tarhonen.

Työ palvelutalossa on ensisijaisesti ihmisten kohtaamista ja heidän tarpeidensa huomioimista. ”Miia on saanut juuri tästä hyvää palautetta. Hän osaa kohdata asiakkaamme yksilöinä ja luoda vuorovaikutustilanteeseen rauhallisen ja levollisen tunnelman. Tämä on hyvin tärkeää asukkaidemme hyvinvoinnin kannalta”, kertoo Tarhonen.

Annakodissa on lähes 80 asukasta. Piirainen tuntee hyvin heistä jo kaikki. Näkee, että Piirainen nauttii työstään. Vanhustyö on vahvasti ihmissuhdeammatti, jossa täytyy tulla hyvin toimeen sekä ikääntyneiden että heidän omaistensa kanssa.

Apuvälineistä apua

”Ihmisten pitäisi tulla tänne katsomaan, miten hyvin vanhukset meillä voivat. On ollut hienoa nähdä, kuinka arvostavasti täällä ihmisiä kohdellaan. Yleensä asiakkaidemme toimintakyky paranee, kun he tulevat meille. Kiitos siitä laadukkaalle kuntoutukselle, jota täällä tehdään”, iloitsee Piirainen.

Yleensä kuulee sanottavan, että vanhustyö on fyysisesti rankkaa työ. Tätä väitettä Piirainen ei allekirjoita. ”Kun työ tehdään ammattitaidolla, nykyaikaisia apuvälineitä hyödyntäen, se ei ole rankkaa. Ei me täällä ihmisiä nostella. Meillä on apuvälineet siihen”, kertoo Piirainen.

Annakodissa Piiraiselle on nimettyä kaksi työpaikkaohjaajaa, jotka pitävät osaltaan huolta siitä, että opiskelija oppii asioita, jotka on määritelty tutkinnon perusteissa. Piirainen itse käy opintoihin liittyvissä lähiopinnoissa Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla noin kerran kuussa.

Piiraisen on tarkoitus valmistua lähihoitajaksi eli sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta ensi keväänä. Toiveissa on, että työt jatkuvat. ”Tykkään niin kovasti työstäni”.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Jaa sivu