23.3.2016

NY Live Cleanissä opitaan yrittäjyyttä

Mitä ihmettä! Kolme merkonomiopiskelijaa siivoaa perjantaisin keskellä päivää koteja. Koulussa he ovat maanantaista torstaihin ja perjantait painavat töitä…

Kyseessä on NY Live Cleanin yrittäjät Elina Ollikainen, Anna-Maria Pereläinen ja Assi Karjalainen. Opiskelijat ovat perustaneet Nuori Yrittäjyys (NY) –ohjelman mukaisen harjoitusyrityksen lukuvuodeksi. NY Live Clean tarjoaa siivousalan palveluja sekä yksityisille että yrityksille.

Viime syksynä perustettu yritys on lähtenyt hyvin käyntiin. NY-yrittäjillä on puolen kymmentä yksityisasiakasta, joiden koteja he käyvät säännöllisesti siivoamassa. Lisäksi NY Live Clean tekee alihankintana siivousta liikehuoneistoihin ja kiinteistöihin.

Töitä nuorilla yrittäjillä on lähes viitenä päivänä viikossa. Maanantaista torstaihin ny-yrittäjät työskentelevät koulupäivän jälkeen. Tyttöjen lukujärjestyksessä perjantait on varattu pelkästään yritystoiminnalle. Siivouskohteisiin nuoret suunnistavat yleensä pareittain. ”Ne kaksi menevät, joille ajankohta sopii parhaiten.”

NY-yritys toimii kuin oikea yritys konsanaan. Yritys myy liikeideansa mukaisesti asiakkailleen tuotteita tai palveluita rahaa vastaan. NY-yrityksen toimintaa ohjaa aina opettaja, joka myös arvioi yritystoiminnan kautta saatua osaamista.

Esedulla toimii tänä lukuvuonna 27 NY-yritystä, joissa on mukana 77 opiskelijaa. Eniten NY-yrityksiä ovat perustaneet merkonomiopiskelijat (13 yritystä) ja toiseksi eniten hierojaksi opiskelevat (6 yritystä.) Yrityksiä on myös muilla aloilla kuten hius-, leipomo-, pintakäsittely- ja metsäalalla.

Elina, Anna-Maria ja Assi ovat tyytyväisiä NY-yrittäjiä. ”On hienoa, kun koulun ohella voi tehdä töitä ja tienata”, toteavat nuoret yrittäjät. Yrittäjyys on jo opettanut nuorille markkinointia, kirjanpitoa ja laskutusta. Ja tietenkin itse työn tekemistä, siivousta.

NY Live Cleanin yrittäjillä on selvästi asenne kohdallaan. ”Perustimme siivousalan yrityksen, koska ajattelimme, että tällä tienaisi parhaiten.” Kuulostaa siltä, että ratkaisu on ollut oikea. Keikkaa on riittänyt.

Tienaamansa rahat nuoret yrittäjät saavat vasta lukuvuoden päätteeksi. Sen jälkeen kun yritystoiminta on päättynyt. ”Niin on ihan hyvä. Saadaanpa kerralla isompi potti”, pohtivat nuoret.

Tytöillä on jo selvät suunnitelmat rahan käytölle. Elina ja Anna-Mari suuntavat kesällä Portugaliin, jossa he olivat opintoihin liittyvällä matkalla viime syksynä. Assin kesän suunnitelmiin kuuluu ainakin festareita ja tiedä mitä kaikkea muuta…

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Jaa sivu