31.3.2017

Opettaja Knuutinen on maaliskuun Huikee Amis

Opettaja, joka tekee ruotsinkielestä mukavaa

Esedun ruotsin- ja englanninkielen opettaja Marjo Knuutinen on valittu maaliskuun Huikeeksi Amikseksi. Knuutinen onkin aivan ällistyttävän huikea. Hän laittaa itsensä ja oman persoonansa täysillä peliin opetuksessa. Se näkyy hänen opiskelijoidensa palautteessa, joissa kuvataan Knuutista näin:

  • Marjo on kieltenopettaja, joka onnistuu kadottamaan ruotsin opiskelusta PAKKO-sanan pois!!
  • Hän on rento ja iloinen opettaja, joka saa innostumaan opiskelusta ihan uudelleen! Kunpa kaikki olisivat hänen kaltaisiaan…
  • Marjolle lisäbonukset opetustekniikasta, joka EI perustu tietokoneen käytölle. Joskus ne vanhat keinot OVAT todella parempia kuin pussillinen uusia.
  • Marjo on opettaja, joka saa oppimisongelmaisenkin oppimaan ja huomaamaan, että ruotsinkieli on mukavaa!
  • Hänen tuntejaan suorastaan odottaa.
  • Ihana opettaja, joka saa hyvän fiiliksen koulupäivään.

Yhdessä keskustellen

Knuutinen on tehnyt Esedulla opetustyötä jo lähes 16-vuotta. Hän opettaa aikuisopiskelijoille sekä ruotsinkieltä että englantia.

Pitkän linjan opettajalle on tärkeää, että hän saa opiskelijaryhmänsä keskustelemaan. Ruotsinkielen opiskelu alkaa uuden porukan kanssa aina yhteisellä keskustelulla. ”Pohdimme yhdessä mitä ajatuksia ja tunteita kieli herättää sekä millaisia kokemuksia kielen opiskelusta kullakin on.”

Knuutinen on todennut, että kun ”sisällä olevan pakkoruotsimöykyn saa heittää ilmoille, onnistuu opiskelu tämän jälkeen paljon paremmin.”

Kohtaaminen tärkeintä

Knuutinen välttää luennointia. Hän haluaa aktivoida opiskelijoita itsenäiseen tiedonhakuun. ”Pyydän opiskelijoita kuvittelemaan, että he ovat työpaikalla ja tarvitsevat jossain tehtävässä vierasta kieltä. Heidän pitää itse keksiä, miten tilanteessa toimitaan. Mistä tietoa haetaan ja keneltä voi pyytää apua.”

Knuutisen mukaan ammatillisessa koulutuksessa kielen opiskeluun on helppo motivoitua, kun kielen avulla opiskellaan oman ammattialan asioita. ”Oppimistilanne ei muodostu kielioppisulkeisista, vaan työelämän tilanteista, jotka voivat tulla vastaan uudessa ammatissa. Meillä kieltä ei opiskella kielen itsensä takia, vaan opettelemme oman ammattialan kielen avulla.”

Knuutinen kokee, että opetustyössä tärkeintä on hänen ja opiskelijan kohtaaminen. Vaikka opetusmaailma on vuosien saatossa muuttunut paljon, ei Knuutisen mukaan opettajan ja opiskelijan kohtaamisen tärkeys ole kadonnut mihinkään. ”Se on ihan sama opetanko luokkahuoneessa vai kannon nokassa. Rento ja keskusteleva yhteys takaa parhaan tuloksen.”

Knuutinen selvästi nauttii työstään opettajana. Viihtymiseen vaikuttavat hänen mukaansa mukavien opiskelijoiden lisäksi huiput työkaverit. ”Ja tietysti se, että on elämää myös luokan ulkopuolella”, nauraa maaliskuun Huikee Amis.

Teksti ja kuva: Laura Salonen

Lisätietoa Huikee amis hyvinvoinnin teemavuodesta

Jaa sivu