28.4.2017

Pieksämäen autotiimi on huhtikuun Huikee Amis

Tehokolmikko Matti Ahonen, Jukka Ruotsalainen ja Mika Laitinen on tehnyt edistyksellistä kehitystyötä Pieksämäen autoalalla.

Huhtikuun Huikeiksi Amiksiksi on valittu Pieksämäen autotiimi, johon kuuluvat opettajat Matti Ahonen ja Mika Laitinen sekä ammatinohjaaja Jukka Ruotsalainen. Perusteena valinnalle on tiimin edistyksellinen työ erityisopetuksen integroimiseksi osaksi muuta opetusta sekä autoalan oppimisympäristön kehittäminen.

Muutamia vuosia sitten Pieksämäen autoala oli tilanteessa, jossa lähes puolet opiskelijoista oli Hojks-opiskelijoita. ”Oli oikeastaan pakko alkaa etsiä uudenlaisia ratkaisuja opetuksen toteuttamiseen. Aloitimme Jees-paja-hankkeen Sanna Korhosen kanssa erityisopetuksen kehitystyön, jota olemme sittemmin vieneet eteenpäin koko tiimin voimin”, Mika kertoo.

Erityisopetuksen kehittämisen myötä kaikki autoalan opiskelijat opiskelevat nyt uudella tavalla. Toteutuksessa on huomioitu erilaiset oppimistavat, ja tarjolla on monenlaisia oppimispolkuja.

Oppimisympäristö uusiksi

Myös autoalan oppimisympäristö Kuusitiellä on kokenut huomattavaa muutosta. Toisesta autohallista luovuttiin ja hallitila on pienentynyt puoleen.
Autotiimi ennakoi ammatillisen koulutuksen reformia ja päätti säästää tilaresursseja omatoimisesti. ”Tiesimme, että resurssit pienentyvät ja halusimme itse vaikuttaa siihen mistä säästetään”, Mika selittää.

”Uudenlaiset tilat mahdollistavat monipuolisemman opetuksen ja uudenlaiset oppimisen. Pienemmässä tilassa opiskelijoiden ja opettajan välinen kontakti on parempi”, Matti kuvailee.

Kolmikko luonnehtii uutta tilaratkaisua selkeämmäksi ja järjestelmällisemmäksi. ”Uudistusprosessi alkaa olla tilojen
osalta valmis”, kertoo Matti.

Kehitystyö on pitkä prosessi

Ammatillisen koulutuksen reformi uudistaa opetuksen ja oppimisen vuonna 2018. Pieksämäen autoalalla uudistustyö on suurelta osin jo tehty. Koulutusta ei kuitenkaan uudisteta käden käänteessä. ”Tämä on ollut pitkä ja toisinaan myös hidas ja tuskainen prosessi, mutta opiskelijoille aikaansaatu hyöty on uurastamisen arvoista. Sanoisin, että kaksi kolmasosaa prosessista on suoritettu. Tekemistä riittää edelleen”, Matti kuvailee.

Pieksämäen autoalan tehokolmikko on ottanut myös opiskelijat mukaan kehitystyöhön. ”Olemme saaneet heiltä paljon ideoita, joita on lähdetty rohkeasti kokeilemaan. Jos idea ei toimikaan käytännössä, niin otetaan takapakkia. Ei se ole sen kummempaa”, Mika kertoo.

Kolmen hengen tiimi vastaa suunnittelutyöstä yhdessä. Myös opetus pyritään pitämään mahdollisimman saumattomana. ”Opetuksessa emme ole tehneet jyrkkiä vastuualueita, vaan opetamme mahdollisimman paljon ristiin”, kertoo Matti. ”Lisäksi tärkeää on käytännönläheisyys. Pyrin opettamaan niin, että omat kädet pysyy taskussa ja opiskelijat pääsevät tekemään”, hän jatkaa.

Tiimin kehitystyötä on vienyt eteenpäin myös hyvä henkilökemia. ”Meillä ei tyrmätä ideoita vaan uudet innovaatiot on otettu aina hyvin vastaan”, Jukka kehuu. Lisäksi miehet kiittelevät koulutuspäällikkö Jarmo Pohjolaista saamastaan tuesta ja uudistuksien mahdollistamisesta.

Kehitystä on tapahtunut paljon, mutta vielä ei olla maalissa. ”Tämä on jatkuvaa kehittämistä ja kehittymistä. Tietyllä tapaa ei olla koskaan valmiita, vaan aina voidaan mennä jossakin eteenpäin”, Mika tiivistää.

Myös tulokset puhuvat puolestaan. Kolmessa vuodessa Pieksämäeltä on valmistunut 43 autoalan ammattilaista. ”Tekemämme selvityksen mukaan heistä 16 olisi keskeyttänyt opintonsa ilman saamaansa lisätukea”, Mika kertoo. Tuen ansiosta tutkintonsa keskeyttäneiden määrä on kolmessa vuodessa ollut vain kolme.

Teksti ja kuvat: Sofia Lyytikäinen

Jaa sivu